« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-06 11:03:18
Temat: Parmezan - co robić?Witam wszystkich,
nie pisałem jeszcze na grupę, chociaż czytam regularnie od ok. roku.
Ujawniam się i to w dodatku bez "wkupnego" (na razie), bo pilnie potrzebuję
pomocy.
Brat cioteczny przywiózł mi z Włoch ok. 0,5 kg prawdziwego parmezanu. Bardzo
się ucieszyłem, ale:
1. Nie wiem jak go prawidłowo przechowywać (na razie owinąłem w papier i
schowałem do lodówki),
2. Nie mam lepszych pomysłów na wykorzystanie tego prezentu inaczej niż do
spaghetti (lub innych makaronów), a chciałbym ugotować coś, w czym parmezan
będzie odgrywał istotną (lub wręcz dominującą) rolę.
Bardzo proszę grupę o rady (mogą być oczywiście linki).
Pozdrawiam,
--
Szymon Bednarczyk
www.szymonb.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-06 11:07:57
Temat: Re: Parmezan - co robić?
>
>1. Nie wiem jak go prawidłowo przechowywać (na razie owinąłem w papier i
>schowałem do lodówki),
>2. Nie mam lepszych pomysłów na wykorzystanie tego prezentu inaczej niż do
>spaghetti (lub innych makaronów), a chciałbym ugotować coś, w czym parmezan
>będzie odgrywał istotną (lub wręcz dominującą) rolę.
>
>Bardzo proszę grupę o rady (mogą być oczywiście linki).
>
>Pozdrawiam,
Hej! Witaj!
Parmezan, poki swiezy jest swietny dodawany do salaty z salaty z
roznymi rzeczami uheblowany w grube wiory. dodac do carbonary lub
innego sosu serowo-smietanowego, a sam makaron ugotowany, oblany
oliwa wymieszana z spraskowanym czosnkiem, posypany i od razu
wymieszany - pamezanem, palce lizac.
ja kiedy wielki kawal parmezanu przechowywalam opakowany w
papier sniadaniowy, wisial w siateczce w spizarni.
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeeds.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Ulimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-06 11:22:57
Temat: Re: Parmezan - co robić?
> nie pisałem jeszcze na grupę, chociaż czytam regularnie od ok. roku.
> Ujawniam się i to w dodatku bez "wkupnego" (na razie), bo pilnie potrzebuję
> pomocy.
>
> Brat cioteczny przywiózł mi z Włoch ok. 0,5 kg prawdziwego parmezanu. Bardzo
> się ucieszyłem, ale:
>
> 1. Nie wiem jak go prawidłowo przechowywać (na razie owinąłem w papier i
> schowałem do lodówki),
> 2. Nie mam lepszych pomysłów na wykorzystanie tego prezentu inaczej niż do
> spaghetti (lub innych makaronów), a chciałbym ugotować coś, w czym parmezan
> będzie odgrywał istotną (lub wręcz dominującą) rolę.
>
> Bardzo proszę grupę o rady (mogą być oczywiście linki).
Hejka,
do carpaccio na przykład. Było tu o tym przed paroma dniami. Do sałatek
wszelakich pasuje. Ja też bardzo lubię parmezan baardzo cienko
plasterkowany na bułkę z masłem.
Parmezan nadaje się też świetnie w charakterze panierki do cycków
drobiowych. Do tego sos pomidorowo-kaparowy i makaron.
Pół kilo to dość dużo, ale u nas to dawka miesięczna. Jak gości nie ma
;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-06 11:56:35
Temat: Re: Parmezan - co robić?>
>
> > nie pisałem jeszcze na grupę, chociaż czytam regularnie od ok. roku.
> > Ujawniam się i to w dodatku bez "wkupnego" (na razie), bo pilnie potrzebuję
> > pomocy.
> >
> > Brat cioteczny przywiózł mi z Włoch ok. 0,5 kg prawdziwego parmezanu. Bardzo
> > się ucieszyłem, ale:
> >
> > 1. Nie wiem jak go prawidłowo przechowywać (na razie owinąłem w papier i
> > schowałem do lodówki),
> > 2. Nie mam lepszych pomysłów na wykorzystanie tego prezentu inaczej niż do
> > spaghetti (lub innych makaronów), a chciałbym ugotować coś, w czym parmezan
> > będzie odgrywał istotną (lub wręcz dominującą) rolę.
> >
> > Bardzo proszę grupę o rady (mogą być oczywiście linki).
>
> Hejka,
>
> do carpaccio na przykład. Było tu o tym przed paroma dniami. Do sałatek
> wszelakich pasuje. Ja też bardzo lubię parmezan baardzo cienko
> plasterkowany na bułkę z masłem.
>
> Parmezan nadaje się też świetnie w charakterze panierki do cycków
> drobiowych. Do tego sos pomidorowo-kaparowy i makaron.
>
> Pół kilo to dość dużo, ale u nas to dawka miesięczna. Jak gości nie ma
> ;-)
>
> Waldek
Cześć,
Chyba Ci zazdroszczę tego parmezanu, ja mam jeszcze resztki przywiezione z
Włoch w zeszłym roku, a w Łodzi kupić się nie da (jedynie dostępny tarty w
hipermarketach i produkcji polskiej - nie do jedzenia). Parmezan w dużych
ilościach przechowywać należy zawinięty w ściereczkę w lodówce (nie papier).
Powinien wytrzymać kilka miesięcy (jeśli go wcześniej nie spożyjecie).
Pozdrowienia
Agnieszka z Łodzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-06 16:22:27
Temat: Re: Parmezan - co robić?
Użytkownik "Szymon Bednarczyk" <s...@p...icn.pl> napisał w wiadomości
news:ab5o5j$281$1@news.lublin.pl...
ciach
> Brat cioteczny przywiózł mi z Włoch ok. 0,5 kg prawdziwego parmezanu.
Bardzo
> się ucieszyłem, ale:
> 2. Nie mam lepszych pomysłów na wykorzystanie tego prezentu inaczej niż do
> spaghetti (lub innych makaronów), a chciałbym ugotować coś, w czym
parmezan
> będzie odgrywał istotną (lub wręcz dominującą) rolę.
>
> Bardzo proszę grupę o rady (mogą być oczywiście linki).
>
> Pozdrawiam,
> --
> Szymon Bednarczyk
> www.szymonb.prv.pl
>
jak nie madsz co z tym parmezanem zrobic to wyslij mi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-06 16:28:33
Temat: Re: Parmezan - co robić?
Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> napisał w wiadomości
news:ab6agb$60o$1@news.tpi.pl...
> jak nie madsz co z tym parmezanem zrobic to wyslij mi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mi tez!!! ja tam wale do wszystkiego!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-07 07:50:29
Temat: Re: Parmezan - co robić?
Użytkownik "Szymon Bednarczyk" <s...@p...icn.pl> napisał w
wiadomości news:ab5o5j$281$1@news.lublin.pl...
> Witam wszystkich,
coś, w czym parmezan
> będzie odgrywał istotną (lub wręcz dominującą) rolę.
>
> Bardzo proszę grupę o rady (mogą być oczywiście linki).
>
> Pozdrawiam,
> --
> Szymon Bednarczyk
Pokrój mięsistego pomidora w grube plastry obtocz w mące potem w
jaju a na koniec w mieszaninie bułka tarta + parmezan tarty i na
patelnię.
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-08 11:05:05
Temat: Re: Parmezan - co robić?Bedac w HIszpanii mieszkalam z Wloszka przechowywala ona parmezan przez 3
miesiace
w szafce nawet nie owiniety, aczkolwiek bronila go przed naszymi lapami
;;-))))
i nie dala nawet sprobowac
pozdr
flowera
Użytkownik Szymon Bednarczyk <s...@p...icn.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ab5o5j$281$...@n...lublin.pl...
> Witam wszystkich,
>
> nie pisałem jeszcze na grupę, chociaż czytam regularnie od ok. roku.
> Ujawniam się i to w dodatku bez "wkupnego" (na razie), bo pilnie
potrzebuję
> pomocy.
>
> Brat cioteczny przywiózł mi z Włoch ok. 0,5 kg prawdziwego parmezanu.
Bardzo
> się ucieszyłem, ale:
>
> 1. Nie wiem jak go prawidłowo przechowywać (na razie owinąłem w papier i
> schowałem do lodówki),
> 2. Nie mam lepszych pomysłów na wykorzystanie tego prezentu inaczej niż do
> spaghetti (lub innych makaronów), a chciałbym ugotować coś, w czym
parmezan
> będzie odgrywał istotną (lub wręcz dominującą) rolę.
>
> Bardzo proszę grupę o rady (mogą być oczywiście linki).
>
> Pozdrawiam,
> --
> Szymon Bednarczyk
> www.szymonb.prv.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-08 11:22:42
Temat: Re: Parmezan - co robić?
> >
> > 1. Nie wiem jak go prawidłowo przechowywać (na razie owinąłem w papier i
> > schowałem do lodówki),
Ja bym dla swietego spokoju zamrozila polowe, a druga zjadla...
> > 2. Nie mam lepszych pomysłów na wykorzystanie tego prezentu inaczej niż do
> > spaghetti (lub innych makaronów), a chciałbym ugotować coś, w czym
> parmezan
> > będzie odgrywał istotną (lub wręcz dominującą) rolę.
Parmezanem mozesz posypac zupe. U nas do klasyki nalezy zupa z dyni z odrobina
curry, dobrze doprawiona pieprzem i smietana a na to parmezan (no ale teraz nie
sezon na cieple zupy, tym bardziej z dyni). Poza tym parmezanu uzywam do
risotto, na przyklad takiego z grzybami.
pozdrawiam
Kalina
ps. jesli zdecydujesz sie zamrozic czesc twojego parmezanu to pokroj go na
mniejsze kawalki - potem mozesz wyciagac wedlug potrzeb:)
> >
> > Bardzo proszę grupę o rady (mogą być oczywiście linki).
> >
> > Pozdrawiam,
> > --
> > Szymon Bednarczyk
> > www.szymonb.prv.pl
> >
> >
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-09 13:26:11
Temat: Re: Parmezan - co robic?Oh, tyle parmezanu!!! Toz to rozpusta! ;))) Gdybym
tyle miala, to natychmiast zrobilabym zapiekanke:
Skladniki na 8 porcji:
1 kg ziemniakow - obranych i pokrojonych w cienkie
plastry
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki bialego pieprzu
1/4 szklanki dymki lub szczypiorku
1-1/2 szklanki zielonego sera plesniowego -
pokruszonego
1 szklanka startego parmezanu
1 szklanka mleka
1 zabek czosnku - wycisniety
+ opcjonalnie: 8 plastrow boczku - podsmazonego i
pokrojonego w paski
Rozgrzac piekarnik do 200C (350F)
Wysmarowac tluszczem naczynie zaroodporne.
1/3 ziemniakow ulozyc na zakladke na dnie naczynia.
Posypac 1/3 soli, pieprzu, dymki i sera. Tak samo
ulozyc kolejne 2 warstwy. Jesli danie wzbogacamy
boczkiem, to powinien byc kazdorazowo umieszczany pod
warstwa sera.
Calosc zalac mieszanka mleka i czosnku.
Piec 60-75 minut - do momentu az ziemniaki beda
miekkie, zlotobrazowe, a mleko calkowicie wchloniete.
Podawac z zielona salata w sosie
smietanowo-majonezowo-czosnkowym.
Mniam!
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |