« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-22 18:25:35
Temat: PestoMoje ziola w tym roku rosna jak szalone, bazylia osiagnela rozmiary jakby
rosla we Wloszech a nie w Polsce:). Postanowilam sama zrobic pesto.
Wykorzystalam proporcje podane wieki temu na liste przez Magdalene Bassett.
Magdaleno, wielkie dzieki! Twoj przepis jest bardzo wygodny bo zawiera
ilosci na duza porcje i na bardzo mala (2 osoby). Do tej pory kupowalam
gotowe pesto w sklepie i dodawalam zima do sosow zamiast swiezej bazylii,
ale terz juz wiecej nie kupie- nie wytrzymuje porownania z domowym.
Ciekawa jestem czy Wasze ziola tez tak pieknie w tym roku sie udaly? Mam tez
male siewki rukwii (rucoli) i rownie male doswiadczenie w jej uprawie:) Opis
na torebeczce z nasionami jest bardzo skapy. Hodowal juz ktos z Was te
roslinke i ma juz doswiadczenie?
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-22 20:31:16
Temat: Re: Pesto
"Kasia L." wrote:
>
> Moje ziola w tym roku rosna jak szalone, bazylia osiagnela rozmiary jakby
> rosla we Wloszech a nie w Polsce:). Postanowilam sama zrobic pesto.
> Wykorzystalam proporcje podane wieki temu na liste przez Magdalene Bassett.
> Magdaleno, wielkie dzieki! Twoj przepis jest bardzo wygodny bo zawiera
> ilosci na duza porcje i na bardzo mala (2 osoby). Do tej pory kupowalam
> gotowe pesto w sklepie i dodawalam zima do sosow zamiast swiezej bazylii,
> ale terz juz wiecej nie kupie- nie wytrzymuje porownania z domowym.
> Ciekawa jestem czy Wasze ziola tez tak pieknie w tym roku sie udaly? Mam tez
> male siewki rukwii (rucoli) i rownie male doswiadczenie w jej uprawie:) Opis
> na torebeczce z nasionami jest bardzo skapy. Hodowal juz ktos z Was te
> roslinke i ma juz doswiadczenie?
>
> Kasia L.
Mozna zrobic rowniez pesto ze swiezej kolendry (zielonych lisci) wedlug
tego samego przepisu. Lyzeczka pesto polaczona ze 1/2 szklanki smietanki
jest doskonalym sosem do roznych pierogow i makaronow, albo smazonej rukoli.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 07:13:55
Temat: Re: PestoA skąd wytrzasnęłaś orzeszki pinii ?
--
Lilly was here
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 07:29:55
Temat: Re: Pesto
Użytkownik "Kasia L." <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9jf61h$eck$2@info.cyf-kr.edu.pl...
> Ciekawa jestem czy Wasze ziola tez tak pieknie w tym roku sie udaly?
chyba todobry rok dla ziół, moje tez są okazale, np. taki rozmaryn,
bazylia..., bardzo mi smakuje twarozek albo serek typu fromage posypany
posiekanym rozmarynem ;-))
Mam tez
> male siewki rukwii (rucoli) i rownie male doswiadczenie w jej uprawie:)
Opis
> na torebeczce z nasionami jest bardzo skapy.
a skąd wytrzasnęłas te nasiona, juz kilka m-cy temu byly tu i na polskavege
dyskusje, gdzie kupić te nasiona ?pozdrawiam
Basia
ps. czy dawno byl przepis na pesto Magdy B.? Tez bym spróbowała go
zrobic....
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 10:15:00
Temat: Re: Pesto>
> A skąd wytrzasnęłaś orzeszki pinii ?
hmm, ze sklepu? U mnie w najbliższym sklepie są (300m od domu).
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 10:26:32
Temat: Re: Pesto
> A skąd wytrzasnęłaś orzeszki pinii ?
Jesli jestes z Warszawy to w "sezamie" w dziale warzywnym sa na wage i
niestety za kg zycza sobie 106zł.
pozdrawiam
Daga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 11:00:22
Temat: Re: PestoUżytkownik "Lilly was here" <M...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:9jgqh9$ffe$1@flis.man.torun.pl...
> A skąd wytrzasnęłaś orzeszki pinii ?
Moja kolezanka zastapila je wczoraj zwyklymi orzeszkami "nerkowcami" i tez bylo
pyyyyszne
pesto!!!
:-) Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 11:40:11
Temat: Re: PestoWitam lipcowo,
oto przepis na pesto, chyba wg przepisu Magdy Basset
PESTO
4 szklanki przebranych, umytych i osuszonych lisci bazylii, bez
szypulek, bo
beda wlokna (liscie powinny byc ugniecione w tej szklance, ale nie na
kamien)
2 szklanki dobrej oliwy
1/2 lyzeczki soli
4 zabki czosnku
1 szklanka startego parmezanu
1 szklanka startego romano (albo 2 szklanki parmezanu, jak sie nie ma
romano)
4 lyzki podpalonych orzeszkow piniowych.
Wszystko zmielic w blenderze, najlepiej na 3-4 razy, przelac do formy i
zamrozic, albo uzyc natychmiast.
Magdalena
pozdrawiam Teresa Podolak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 11:40:34
Temat: Re: Pesto
Użytkownik "T.A.P." <a...@a...com.pl> napisał w wiadomości
news:9jh2f7$sfq$1@h1.uw.edu.pl...
> Witam lipcowo,
> oto przepis na pesto, chyba wg przepisu Magdy Basset
>
>
> PESTO
.......
bardzo dziękuję ;-)))
ten sos stosuje się jako dodatek do sałatek?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-23 11:56:43
Temat: Re: Pesto
> > Użytkownik "T.A.P." <a...@a...com.pl> napisał w wiadomości
> > news:9jh2f7$sfq$1@h1.uw.edu.pl...
> > > Witam lipcowo,
> > > oto przepis na pesto, chyba wg przepisu Magdy Basset
> > >
> > >
> > > PESTO
> > .......
> >
> > bardzo dziękuję ;-)))
> > ten sos stosuje się jako dodatek do sałatek?
>
> nie. Najlepiej do makaronu spaghetti a także mięs.
Czy to znaczy, że może być podawany na ciepło, bo jakoś dziwnie mi się robi,
jak myślę o makaronie polanym zimną oliwą ( w końcu to podstawowy składnik
sosu) ?
pozdr.
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |