Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Michał Jóźwiak" <k...@s...com.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Picie zimnych czy ciepłych płynów??
Date: Thu, 31 Oct 2002 19:19:20 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <aprs52$gsf$1@news.tpi.pl>
References: <apqqrq$jjb$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc150.olsztyn.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1036088291 17295 213.76.234.150 (31 Oct 2002 18:18:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 31 Oct 2002 18:18:11 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:85865
Ukryj nagłówki
Niestety to są pierdoły. W artykule w "Wiedza i Życie" pomylono kalorie z
kilokaloriami. Do podgrzania płynu z temp. 0C do 36 C organizm zużyje
36cal/g. Załużmy, że wypito 200g soku o tem 0C zatem wydatek energetyczny
wyniesie 7200 kalorii czyli 7,2 kcal. Tymczasem hamburger dostarczy ok.
500000 cal czyli 500kcal.
Niestety...
Pozdrawiam
Michał
Użytkownik "Adam" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
news:apqqrq$jjb$1@news.tpi.pl...
> Witam!
> Spotkałem się z tezą, że zdrowiej jest pić np wodę lub sok o temperaturze
> pokojowej niż np. ciepłą herbatę. Jako argument przedstawiono, że aby
> organizm wchłonął płyn, musi w przypadku np soku o temp 20st podgrzać do
> temp. ciała (czyli ok 36st.), w przypadku ciepłej/gorącej herbaty musi
> wystudzić z np 60st. do tej samej temp (czyli 36st.). Ponoć trudniej
> uzupełnia się poziom płynów w organiźmie ciepłymi napojami niż chłodnymi,
bo
> więcej czasu potrzeba do doprowadzenia ich do temperatury ciała...
> Jak to faktycznie jest, wiecie coś o tym, jakieś naukowo potwierdzone
> teorie??
>
> Z góry dziękuję i pozdrawiam
>
> --
> A.D.A.M.: Android Designed for Assassination and Mathematics
>
>
|