« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-20 14:28:08
Temat: Pierogi - farsz kapuściano-grzybowyHej
Czy może mi ktoś podesłać jakikolwiek (najlepiej jakiś dobry) przepis na farsz
do pierogów z kapusty i grzybów.
A moze jest gdzieś na jakimś WWW.
Bardzo Was proszę, jestem na obczyźnie i nie bardzo mam kogo zapytać albo skąd
wziąć polską książkę kucharską. Bardzo będę wdzięczny.
Pozdrowka
Pawel
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-20 15:28:32
Temat: Re: Pierogi - farsz kapuściano-grzybowy
<p...@c...pl> wrote in message
news:34c3.00000000.3ab768f8@newsgate.onet.pl...
> Hej
> Czy może mi ktoś podesłać jakikolwiek (najlepiej jakiś dobry) przepis na
farsz
> do pierogów z kapusty i grzybów.
> Pawel
Ten przepis figuruje w moich prywatnych zasobach jako "pierogi wigilijne z
kapusta i grzybami"
Garsc suszonych grzybkow ( najlepiej prawdziwkow- ale niekoniecznie)
namoczyc w wodzie ok. 1,5 godziny. Sprawdz, jesli grzybki sa kupowane, czy
nie trzeba ich oplukac-miewaja piasek- jak wlasne to nie trzeba, zadbales o
to jesienia:)))- woda moze byc zimna,ale niezbyt jej duzo, bo potem wlewasz
ja do kapusty i moze wyjsc ci zupa:)))
1 kg kiszonej kapusty porzadnie odciskasz z soku, kroisz drobno,
wrzucasz do garnka, do tego wlewasz wode z grzybkow oraz pokrojone na drobno
grzyby. Dusisz ok 45 min- do godziny. Kapusta nie moze ani chrupiec, ani
rozpasc sie . Co jakis czas uzupelniasz wode i mieszasz aby to co bylo na
dole znalazlo sie na gorze i odwrotnie. Pilnuj, aby bylo troszeczke wody na
dnie, bo bedzie kapusta przypalana. Jak juz finiszujesz- dodaj do kapustki
dwie cebule pokrojone w kostke i zrumienione na zloto na odrobinie oleju. W
tej fazie nie dolewaj juz wody tylko ja pod kontrola odparowuj, mieszajac.
Podchodzaca woda kapusta utrudni Ci sklejanie pierogow.
Na koniec dodaj sol i pieprz do smaku.
Jak juz pierogi ulepione- zagotuj je w osolonej wodzie. Mozna je potem
wrzucic do barszczu albo po ugotowaniu lekko ostudzic i obsmazyc na patelni
na maselku na zloty kolor.
Obie wersje sa rewelacyjne:)))
Jak jestes grupa dwuosobowa- to zrob z polowy skladnikow - to Ci sie nie
znudzi lepienie pierogow:)))
Jola L-L
Ps: jakby co- to pytaj, na wsiakij sluczaj dorzuce, ze ciasto na pierogi
rozrabiac nalezy bardzo ciepla jak nie goraca woda- lepiej sie potem
zlepiaja.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-20 22:47:34
Temat: Re: Pierogi - farsz kapuściano-grzybowyWybacz siostrzyczko, że wciskam się między wódkę a zakąskę, ale dodam
jeno troszku (moim zdanienm) precyzji
Jola L-L wrote:
> Garsc suszonych grzybkow ( najlepiej prawdziwkow- ale niekoniecznie)
> namoczyc w wodzie ok. 1,5 godziny. Sprawdz, jesli grzybki sa kupowane, czy
> nie trzeba ich oplukac-miewaja piasek-
Płukanie na sucho zazwyczj niewiele daje, juz lepiej po wymoczeniu, ale
szkoda nasiąkniętych smakiem grzybów.
Ja robię tak, że po wymoczeniu zlewam ciecz "wymoczną" ale nie do końca
i znakomita większość piasku zostaje w naczyniu maczalnym :)
> jak wlasne to nie trzeba, zadbales o
> to jesienia:)))- woda moze byc zimna,ale niezbyt jej duzo, bo potem wlewasz
> ja do kapusty i moze wyjsc ci zupa:)))
wlewasz tyle aby zalać suche grzyby, co urośnie, to naciągnie - ew można
odrobinę wody dolać ale nie więcej niż 50%
> 1 kg kiszonej kapusty porzadnie odciskasz z soku, kroisz drobno,
... i odlewasz nadmiar kwasu, bo jeśli nie używałeś wcześniej tej
kapuchy to może się okazać za kwaśna - a jeśli będzie mało kwaśne - masz
to co zlałeś do uzupełnienia smaku
> wrzucasz do garnka, do tego wlewasz wode z grzybkow oraz pokrojone na drobno
> grzyby. Dusisz ok 45 min- do godziny. Kapusta nie moze ani chrupiec, ani
> rozpasc sie .
Ale na to Pawełku musisz zapracować stażem
i pracom własnom :))
> Jak juz finiszujesz- dodaj do kapustki
> dwie cebule pokrojone w kostke i zrumienione na zloto na odrobinie oleju. W
> tej fazie nie dolewaj juz wody tylko ja pod kontrola odparowuj, mieszajac.
> Podchodzaca woda kapusta utrudni Ci sklejanie pierogow.
.. a raczej znacznie ułatwi ich rozklejanie :(
Aczkolwiek - brzegi ciasta lepiej się lepią na lekko wilgotno
natomiast katastrofą jest wyciekający z farszu tłuszcz
> Na koniec dodaj sol i pieprz do smaku.
> Jak juz pierogi ulepione- zagotuj je w osolonej wodzie. Mozna je potem
> wrzucic do barszczu albo po ugotowaniu lekko ostudzic i obsmazyc na patelni
> na maselku na zloty kolor.
Pawle - poszukaj w archiwach z przełomu listopada/ grudnia jako i tuż
przed Świętami
Było o pierogach naprawdę dużo i szczególowo i w róznych możliwych
konfiguracjach
> Jak jestes grupa dwuosobowa
.. a Tobie tylko jedno w głowie :)))
ryjki
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-21 06:54:05
Temat: Re: Pierogi - farsz kapuściano-grzybowy
Użytkownik sadyl <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...
> Wybacz siostrzyczko, że wciskam się między wódkę a zakąskę, ale dodam
> jeno troszku (moim zdanienm) precyzji
>
> Jola L-L wrote:
> > Garsc suszonych grzybkow ( najlepiej prawdziwkow- ale niekoniecznie)
> > namoczyc w wodzie ok. 1,5 godziny. Sprawdz, jesli grzybki sa kupowane,
czy
> > nie trzeba ich oplukac-miewaja piasek-
>
> Płukanie na sucho zazwyczj niewiele daje, juz lepiej po wymoczeniu, ale
> szkoda nasiąkniętych smakiem grzybów.
> Ja robię tak, że po wymoczeniu zlewam ciecz "wymoczną" ale nie do końca
> i znakomita większość piasku zostaje w naczyniu maczalnym :)
>
> > jak wlasne to nie trzeba, zadbales o
> > to jesienia:)))- woda moze byc zimna,ale niezbyt jej duzo, bo potem
wlewasz
> > ja do kapusty i moze wyjsc ci zupa:)))
>
> wlewasz tyle aby zalać suche grzyby, co urośnie, to naciągnie - ew można
> odrobinę wody dolać ale nie więcej niż 50%
>
> > 1 kg kiszonej kapusty porzadnie odciskasz z soku, kroisz drobno,
>
> ... i odlewasz nadmiar kwasu, bo jeśli nie używałeś wcześniej tej
> kapuchy to może się okazać za kwaśna - a jeśli będzie mało kwaśne - masz
> to co zlałeś do uzupełnienia smaku
>
> > wrzucasz do garnka, do tego wlewasz wode z grzybkow oraz pokrojone na
drobno
> > grzyby. Dusisz ok 45 min- do godziny. Kapusta nie moze ani chrupiec,
ani
> > rozpasc sie .
>
> Ale na to Pawełku musisz zapracować stażem
> i pracom własnom :))
>
> > Jak juz finiszujesz- dodaj do kapustki
> > dwie cebule pokrojone w kostke i zrumienione na zloto na odrobinie
oleju. W
> > tej fazie nie dolewaj juz wody tylko ja pod kontrola odparowuj,
mieszajac.
> > Podchodzaca woda kapusta utrudni Ci sklejanie pierogow.
>
> .. a raczej znacznie ułatwi ich rozklejanie :(
> Aczkolwiek - brzegi ciasta lepiej się lepią na lekko wilgotno
> natomiast katastrofą jest wyciekający z farszu tłuszcz
>
> > Na koniec dodaj sol i pieprz do smaku.
> > Jak juz pierogi ulepione- zagotuj je w osolonej wodzie. Mozna je potem
> > wrzucic do barszczu albo po ugotowaniu lekko ostudzic i obsmazyc na
patelni
> > na maselku na zloty kolor.
>
> Pawle - poszukaj w archiwach z przełomu listopada/ grudnia jako i tuż
> przed Świętami
> Było o pierogach naprawdę dużo i szczególowo i w róznych możliwych
> konfiguracjach
>
> > Jak jestes grupa dwuosobowa
>
> .. a Tobie tylko jedno w głowie :)))
>
> ryjki
>
>Jezeli o mnie chodzi, to od wielu lat przekrecam farsz przez maszynke do
miesa-latwiej sie go naklada do pierogow i latwiej je
skleja.Powodzenia.Dana. sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-21 09:59:16
Temat: Re: Pierogi - farsz kapuściano-grzybowy
dana wrote:
>Jezeli o mnie chodzi, to od wielu lat przekrecam farsz przez maszynke do
> miesa-latwiej sie go naklada do pierogow i latwiej je
> skleja.
Ja również, ale nie każdy lubi takie rozdrobnione - moje słonko na ten
przykład nie i zawsze sieka farsz a nie mieli.
sadyl
PS: Dana, prośba: 1. wyrzynaj cytaty, 2. Wyróżniaj swoją wypowiedź
chociażby linijką odstępu, bo bardzo źle się czyta w takiej formie jak
obecnie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-21 18:46:39
Temat: Re: Pierogi - farsz kapuściano-grzybowyJa robię taki
0.5 kg kapusty białej
0.25 grzybów mrożonych lub zerwanych
3 dość dużych cebul
sól, pieprz
Kapustę w całości gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w talarki i
przysmażamy na margarynce z dodatkiem wody na patelni, ale tak aby się
zrobiła miękka nie zarumieniona. Grzyby odmrażamy.
Wszystkie składniki przekręcamy przez maszynkę do mięsa.
Powstałą masę wkładamy na patelnię z dodatkiem margaryny i podsmażamy
ok10-15min. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego
--
Pozdrawiam
Ania
----------------------------------------------------
------------------------
a...@e...com.pl
ICQ 101671611 GG 559756
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |