| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-14 09:52:50
Temat: Pilnie poszukujePoszukuje informacji na temat rumów. Chodzi o produkcje - jakieś
dokładne opisy, pochodzenie, historie, oraz wykorzystanie w przemyśle
spożywczym.
Nie znalazłem nic sensownego w sieci a literatura dostępna na rynku
chyba zupełnie nie wchodzi w grę.
Dziękuje z góry i czekam na jakieś wiadomości.
--
"Uczony jest człowiekiem, który wie o rzeczach nieznanych innym i nie ma
pojęcia o tym, co znają wszyscy." (Albert Einstein)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-14 09:57:07
Temat: Re: Pilnie poszukujeIn <40542b72$1@news.home.net.pl> Insekt wrote:
> Poszukuje informacji na temat rumów. Chodzi o produkcje - jakieś
> dokładne opisy, pochodzenie, historie, oraz wykorzystanie w przemyśle
> spożywczym.
>
> Nie znalazłem nic sensownego w sieci
Nie wierzę.
> a literatura dostępna na rynku
Są jeszce biblioteki.
> chyba zupełnie nie wchodzi w grę.
A dlaczego?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-14 11:18:04
Temat: Re: Pilnie poszukuje
Użytkownik "Insekt" <i...@i...pl> napisał w wiadomości
news:40542b72$1@news.home.net.pl...
> Poszukuje informacji na temat rumów. Chodzi o produkcje - jakieś
> dokładne opisy, pochodzenie, historie, oraz wykorzystanie w przemyśle
> spożywczym.
>
> Nie znalazłem nic sensownego w sieci a literatura dostępna na rynku
> chyba zupełnie nie wchodzi w grę.
>
> Dziękuje z góry i czekam na jakieś wiadomości.
Rum - Dawniej był to trunek rabusiów, piratów, szmuglerów oraz handlarzy
niewolników i przez stulecia stanowił znaczący towar będący przedmiotem
przemytu. Ojczyzną rumu są wyspy w rejonie Morza Karaibskiego, a więc
archipelag Wielkich i Małych Antyli (Jamajka, Martynika, Porto Rico,
Kuba - państwa, dla których obok cukru również obecnie, jest on
najważniejszym towarem eksportowym). Rum wytwarzany na
poszczególnych wyspach różni się aromatem i smakiem tak znacznie,
jak wina produkowane w różnych częściach Europy. Dokładna receptura
otrzymywania rumu jest dobrze strzeżona przez producentów. Jednak
podstawowym surowcem poddawanym fermentacji jest półpłynna, i lepka
melasa pozostała po produkcji cukru z trzciny cukrowej.
Rum po destylacji jest zawsze bezbarwny. Biały rum takim też pozostaje,
nawet po procesie leżakowania w beczkach z jasnego drewna jesiono- wego.
Proces starzenia kontynuowany jest w zbiornikach z nierdzewnej stali.
Brązowy rum leżakuje dłużej, w beczkach z ciemnego drewna, w których
nabiera żółtawego lub brązowawego koloru. Często zabarwia się go dodatkowo
domieszką brązowego syropu cukrowego.
Oryginal Rum to nazwa, którą w Niemczech może nosić tylko rum bez
dodatków i żadnych modyfikacji, w przeciwieństwie do Echter Rum, który
jest rumem rozcieńczonym, a więc o niższej mocy (38-54% obj.). Do tej
ostatniej grupy należą niemal wszystkie białe rumy.
Rumverschnitt (rum mieszanka) jest tak rozcieńczony wodą i czystym
spirytusem, że czasem zawiera tylko 5% oryginalnego rumu.
Biały rum jest nie tylko słabszy od brązowego, ale jest też łagodniejszy w
smaku. Doskonale harmonizuje smakowo z wieloma innymi składnikami
napojów mieszanych, takimi jak soki owocowe, likiery i napoje gazowane,
które nie tłumią jego smaku. Jednak łagodny aromat tego rumu zbyt szybko
się ulatnia i z tego powodu biały rum nie nadaje się do napojów serwowanych
na gorąco, jak poncze czy grogi.
Na http://www.google.pl/search?q=rum&ie=ISO-8859-2&hl=p
l&lr=lang_pl
mozesz sobie jeszcze wiecej poszukac. Nie wierze ze nic nie ma w sieci :-)))
jedrus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-14 14:37:26
Temat: Re: Pilnie poszukujeLe dimanche 14 mars 2004 ŕ 10:52:50, Insekt a écrit :
> Poszukuje informacji na temat rumów. Chodzi o produkcje - jakieś
> dokładne opisy, pochodzenie, historie, oraz wykorzystanie w przemyśle
> spożywczym.
Rum jest alkoholem wyrabianym z trzciny cukrowej. Typowe rumy sa
robione z odpadkow pozostalych po wyrobie cukru (melasa), lepszej
jakosci rumy so robione bezposrednio z soku (w szczegolnosci na
Antylach francuskich).
Istnieja rumy biale (50° i 55° alkoholu) i rumy ciemne (stare) ktorych
kolor pochodzi od beczek w ktorych sie "starzeja". Te rumy maja
zazwyczaj 45° alkoholu.
Wartosc ciemnych rumow wzrasta z czasem. Istnieja odmiany "posrednie"
koloru slomkowego, ktore otrzymuje sie po kilku miesiacach
beczkowania.
Mialam okazje zwiedzic to plantacje - wytwornie rumu:
http://www.depaz.fr/
i ta :
http://perso.club-internet.fr/philippe.dichampt/52rh
umjames.htm
Na obu plantacjach wyrabia sie rum bezposrednio na miejscu.
Najbarsziej znanum rumem "angielskojezycznym" jest Capitain Morgan
(Jamajka). Krewniakiem rumu jest rowniez brazylijska cachaça.
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-14 14:52:40
Temat: Re: Pilnie poszukujeOn Sun, 14 Mar 2004 15:37:26 +0100, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:
>Le dimanche 14 mars 2004 ŕ 10:52:50, Insekt a écrit :
>
>> Poszukuje informacji na temat rumów. Chodzi o produkcje - jakieś
>> dokładne opisy, pochodzenie, historie, oraz wykorzystanie w przemyśle
>> spożywczym.
>
>Rum jest alkoholem wyrabianym z trzciny cukrowej. Typowe rumy sa
>robione z odpadkow pozostalych po wyrobie cukru (melasa), lepszej
>jakosci rumy so robione bezposrednio z soku (w szczegolnosci na
>Antylach francuskich).
>Istnieja rumy biale (50° i 55° alkoholu) i rumy ciemne (stare) ktorych
>kolor pochodzi od beczek w ktorych sie "starzeja". Te rumy maja
>zazwyczaj 45° alkoholu.
>
>Wartosc ciemnych rumow wzrasta z czasem. Istnieja odmiany "posrednie"
>koloru slomkowego, ktore otrzymuje sie po kilku miesiacach
>beczkowania.
>
>Mialam okazje zwiedzic to plantacje - wytwornie rumu:
>http://www.depaz.fr/
>i ta :
>http://perso.club-internet.fr/philippe.dichampt/52r
humjames.htm
>Na obu plantacjach wyrabia sie rum bezposrednio na miejscu.
>
>Najbarsziej znanum rumem "angielskojezycznym" jest Capitain Morgan
>(Jamajka). Krewniakiem rumu jest rowniez brazylijska cachaça.
niech zyje rum martynikanski (David mi jednak przywiozl flache i
sacze...sacze....z sokiem...sacze.....)
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |