Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pilnie poszukuje

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pilnie poszukuje

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-03-14 09:52:50

Temat: Pilnie poszukuje
Od: Insekt <i...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Poszukuje informacji na temat rumów. Chodzi o produkcje - jakieś
dokładne opisy, pochodzenie, historie, oraz wykorzystanie w przemyśle
spożywczym.

Nie znalazłem nic sensownego w sieci a literatura dostępna na rynku
chyba zupełnie nie wchodzi w grę.

Dziękuje z góry i czekam na jakieś wiadomości.



--
"Uczony jest człowiekiem, który wie o rzeczach nieznanych innym i nie ma
pojęcia o tym, co znają wszyscy." (Albert Einstein)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-03-14 09:57:07

Temat: Re: Pilnie poszukuje
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <40542b72$1@news.home.net.pl> Insekt wrote:
> Poszukuje informacji na temat rumów. Chodzi o produkcje - jakieś
> dokładne opisy, pochodzenie, historie, oraz wykorzystanie w przemyśle
> spożywczym.
>
> Nie znalazłem nic sensownego w sieci

Nie wierzę.

> a literatura dostępna na rynku

Są jeszce biblioteki.

> chyba zupełnie nie wchodzi w grę.

A dlaczego?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-14 11:18:04

Temat: Re: Pilnie poszukuje
Od: "jedrus" <j...@n...psst.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Insekt" <i...@i...pl> napisał w wiadomości
news:40542b72$1@news.home.net.pl...
> Poszukuje informacji na temat rumów. Chodzi o produkcje - jakieś
> dokładne opisy, pochodzenie, historie, oraz wykorzystanie w przemyśle
> spożywczym.
>
> Nie znalazłem nic sensownego w sieci a literatura dostępna na rynku
> chyba zupełnie nie wchodzi w grę.
>
> Dziękuje z góry i czekam na jakieś wiadomości.


Rum - Dawniej był to trunek rabusiów, piratów, szmuglerów oraz handlarzy
niewolników i przez stulecia stanowił znaczący towar będący przedmiotem
przemytu. Ojczyzną rumu są wyspy w rejonie Morza Karaibskiego, a więc
archipelag Wielkich i Małych Antyli (Jamajka, Martynika, Porto Rico,
Kuba - państwa, dla których obok cukru również obecnie, jest on
najważniejszym towarem eksportowym). Rum wytwarzany na
poszczególnych wyspach różni się aromatem i smakiem tak znacznie,
jak wina produkowane w różnych częściach Europy. Dokładna receptura
otrzymywania rumu jest dobrze strzeżona przez producentów. Jednak
podstawowym surowcem poddawanym fermentacji jest półpłynna, i lepka
melasa pozostała po produkcji cukru z trzciny cukrowej.
Rum po destylacji jest zawsze bezbarwny. Biały rum takim też pozostaje,
nawet po procesie leżakowania w beczkach z jasnego drewna jesiono- wego.
Proces starzenia kontynuowany jest w zbiornikach z nierdzewnej stali.
Brązowy rum leżakuje dłużej, w beczkach z ciemnego drewna, w których
nabiera żółtawego lub brązowawego koloru. Często zabarwia się go dodatkowo
domieszką brązowego syropu cukrowego.
Oryginal Rum to nazwa, którą w Niemczech może nosić tylko rum bez
dodatków i żadnych modyfikacji, w przeciwieństwie do Echter Rum, który
jest rumem rozcieńczonym, a więc o niższej mocy (38-54% obj.). Do tej
ostatniej grupy należą niemal wszystkie białe rumy.
Rumverschnitt (rum mieszanka) jest tak rozcieńczony wodą i czystym
spirytusem, że czasem zawiera tylko 5% oryginalnego rumu.
Biały rum jest nie tylko słabszy od brązowego, ale jest też łagodniejszy w
smaku. Doskonale harmonizuje smakowo z wieloma innymi składnikami
napojów mieszanych, takimi jak soki owocowe, likiery i napoje gazowane,
które nie tłumią jego smaku. Jednak łagodny aromat tego rumu zbyt szybko
się ulatnia i z tego powodu biały rum nie nadaje się do napojów serwowanych
na gorąco, jak poncze czy grogi.

Na http://www.google.pl/search?q=rum&ie=ISO-8859-2&hl=p
l&lr=lang_pl
mozesz sobie jeszcze wiecej poszukac. Nie wierze ze nic nie ma w sieci :-)))

jedrus


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-14 14:37:26

Temat: Re: Pilnie poszukuje
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Le dimanche 14 mars 2004 ŕ 10:52:50, Insekt a écrit :

> Poszukuje informacji na temat rumów. Chodzi o produkcje - jakieś
> dokładne opisy, pochodzenie, historie, oraz wykorzystanie w przemyśle
> spożywczym.

Rum jest alkoholem wyrabianym z trzciny cukrowej. Typowe rumy sa
robione z odpadkow pozostalych po wyrobie cukru (melasa), lepszej
jakosci rumy so robione bezposrednio z soku (w szczegolnosci na
Antylach francuskich).
Istnieja rumy biale (50° i 55° alkoholu) i rumy ciemne (stare) ktorych
kolor pochodzi od beczek w ktorych sie "starzeja". Te rumy maja
zazwyczaj 45° alkoholu.

Wartosc ciemnych rumow wzrasta z czasem. Istnieja odmiany "posrednie"
koloru slomkowego, ktore otrzymuje sie po kilku miesiacach
beczkowania.

Mialam okazje zwiedzic to plantacje - wytwornie rumu:
http://www.depaz.fr/
i ta :
http://perso.club-internet.fr/philippe.dichampt/52rh
umjames.htm
Na obu plantacjach wyrabia sie rum bezposrednio na miejscu.

Najbarsziej znanum rumem "angielskojezycznym" jest Capitain Morgan
(Jamajka). Krewniakiem rumu jest rowniez brazylijska cachaça.



--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-14 14:52:40

Temat: Re: Pilnie poszukuje
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 14 Mar 2004 15:37:26 +0100, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:

>Le dimanche 14 mars 2004 ŕ 10:52:50, Insekt a écrit :
>
>> Poszukuje informacji na temat rumów. Chodzi o produkcje - jakieś
>> dokładne opisy, pochodzenie, historie, oraz wykorzystanie w przemyśle
>> spożywczym.
>
>Rum jest alkoholem wyrabianym z trzciny cukrowej. Typowe rumy sa
>robione z odpadkow pozostalych po wyrobie cukru (melasa), lepszej
>jakosci rumy so robione bezposrednio z soku (w szczegolnosci na
>Antylach francuskich).
>Istnieja rumy biale (50° i 55° alkoholu) i rumy ciemne (stare) ktorych
>kolor pochodzi od beczek w ktorych sie "starzeja". Te rumy maja
>zazwyczaj 45° alkoholu.
>
>Wartosc ciemnych rumow wzrasta z czasem. Istnieja odmiany "posrednie"
>koloru slomkowego, ktore otrzymuje sie po kilku miesiacach
>beczkowania.
>
>Mialam okazje zwiedzic to plantacje - wytwornie rumu:
>http://www.depaz.fr/
>i ta :
>http://perso.club-internet.fr/philippe.dichampt/52r
humjames.htm
>Na obu plantacjach wyrabia sie rum bezposrednio na miejscu.
>
>Najbarsziej znanum rumem "angielskojezycznym" jest Capitain Morgan
>(Jamajka). Krewniakiem rumu jest rowniez brazylijska cachaça.


niech zyje rum martynikanski (David mi jednak przywiozl flache i
sacze...sacze....z sokiem...sacze.....)

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Lista dań, które są ordynarne
Re: Wątróbka
spirytus i nalewki - dream or reality :))
Re: Jak zrobić dobrze łososia?
Re: Lista dań, które są ordynarne

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »