« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-09 08:05:27
Temat: Piróg Biłgorajski - potrawa regionalna :)))Były przepisy na babke ziemniaczana więc teraz podobna potrawa
potrzeba:
1kg kartofli, ziemniaków, pyr, gruli, obranych jak kto ma..
1,5 szklanki kaszy gryczanej - troche całej a troche rozdrobnionej by sie
lepiej kleiło
0,25 kg twarogu/sera białego (kostka)
2 całe jaja, troche słoniny na skwarki, pieprz sól
Kartofle ugotować w małej ilości wody az do rozgotowania, wody nie odlewać.
Następnie rozgniesc razem z woda dosypujac kasze do gorących ziemniakjów aby
sie zaparzyła.
Do tego dodajemy twaróg dalej rozgniatajac i mieszajac, a gdy odrobine
przestygnie dodać jajka i tłuszcz ze skwarkami
Na koniec posolic do smaku i dodac pieprz czarny lub ziołowy..
Można dodac majeranek i/lub mietę (ja lubie dużo mięty) to nada aromat
potrawie
Przełozyć na blaszke i piec w średniej temperaturze około 1 godziny aż sie
zezłoci na wierzchu
Z blaszki wyjmować jak wystygnie zeby sie nie połamał..
Mozna potem jesc na słodko na słono na łagodno na ostro..polecam z dodatkiem
dobrej smietany i mleka..;)))
Jest wersja że tą masa sie nadziewa ciasto drożdzdzowe..ale jej nie
próbowałem
Pozdrawiam i zycze smacznego :)))))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-01-10 00:39:12
Temat: Re: Piróg Biłgorajski - potrawa regionalna :)))On Mon, 9 Jan 2006 09:05:27 +0100, "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> wrote:
>Były przepisy na babke ziemniaczana więc teraz podobna potrawa
>
>potrzeba:
>
>1kg kartofli, ziemniaków, pyr, gruli, obranych jak kto ma..
>1,5 szklanki kaszy gryczanej - troche całej a troche rozdrobnionej by sie
>lepiej kleiło
Czyli troche gryczanej a troche krakowskiej... I jaka ma byc gryczana
- palona czy niepalona (niepalona latwiej sie rozkleja...)
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-01-10 07:37:53
Temat: Re: Piróg Biłgorajski - potrawa regionalna :)))
Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:43c2f61e.7474477@news.tpi.pl...
> On Mon, 9 Jan 2006 09:05:27 +0100, "Marek W."
> <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> wrote:
>
> >Były przepisy na babke ziemniaczana więc teraz podobna potrawa
> >
> >potrzeba:
> >
> >1kg kartofli, ziemniaków, pyr, gruli, obranych jak kto ma..
> >1,5 szklanki kaszy gryczanej - troche całej a troche rozdrobnionej by sie
> >lepiej kleiło
> Czyli troche gryczanej a troche krakowskiej... I jaka ma byc gryczana
> - palona czy niepalona (niepalona latwiej sie rozkleja...)
>
> --
> Darek
To w zasadzie tez kwestia smaku mozna próbować...:))
ja tam uzywam palonej..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |