Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Piróg Biłgorajski - potrawa regionalna :)))

Grupy

Szukaj w grupach

 

Piróg Biłgorajski - potrawa regionalna :)))

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-01-09 08:05:27

Temat: Piróg Biłgorajski - potrawa regionalna :)))
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora

Były przepisy na babke ziemniaczana więc teraz podobna potrawa

potrzeba:

1kg kartofli, ziemniaków, pyr, gruli, obranych jak kto ma..
1,5 szklanki kaszy gryczanej - troche całej a troche rozdrobnionej by sie
lepiej kleiło
0,25 kg twarogu/sera białego (kostka)
2 całe jaja, troche słoniny na skwarki, pieprz sól

Kartofle ugotować w małej ilości wody az do rozgotowania, wody nie odlewać.
Następnie rozgniesc razem z woda dosypujac kasze do gorących ziemniakjów aby
sie zaparzyła.
Do tego dodajemy twaróg dalej rozgniatajac i mieszajac, a gdy odrobine
przestygnie dodać jajka i tłuszcz ze skwarkami
Na koniec posolic do smaku i dodac pieprz czarny lub ziołowy..
Można dodac majeranek i/lub mietę (ja lubie dużo mięty) to nada aromat
potrawie
Przełozyć na blaszke i piec w średniej temperaturze około 1 godziny aż sie
zezłoci na wierzchu
Z blaszki wyjmować jak wystygnie zeby sie nie połamał..

Mozna potem jesc na słodko na słono na łagodno na ostro..polecam z dodatkiem
dobrej smietany i mleka..;)))

Jest wersja że tą masa sie nadziewa ciasto drożdzdzowe..ale jej nie
próbowałem

Pozdrawiam i zycze smacznego :)))))

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-01-10 00:39:12

Temat: Re: Piróg Biłgorajski - potrawa regionalna :)))
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 9 Jan 2006 09:05:27 +0100, "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> wrote:

>Były przepisy na babke ziemniaczana więc teraz podobna potrawa
>
>potrzeba:
>
>1kg kartofli, ziemniaków, pyr, gruli, obranych jak kto ma..
>1,5 szklanki kaszy gryczanej - troche całej a troche rozdrobnionej by sie
>lepiej kleiło
Czyli troche gryczanej a troche krakowskiej... I jaka ma byc gryczana
- palona czy niepalona (niepalona latwiej sie rozkleja...)

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-01-10 07:37:53

Temat: Re: Piróg Biłgorajski - potrawa regionalna :)))
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:43c2f61e.7474477@news.tpi.pl...
> On Mon, 9 Jan 2006 09:05:27 +0100, "Marek W."
> <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> wrote:
>
> >Były przepisy na babke ziemniaczana więc teraz podobna potrawa
> >
> >potrzeba:
> >
> >1kg kartofli, ziemniaków, pyr, gruli, obranych jak kto ma..
> >1,5 szklanki kaszy gryczanej - troche całej a troche rozdrobnionej by sie
> >lepiej kleiło
> Czyli troche gryczanej a troche krakowskiej... I jaka ma byc gryczana
> - palona czy niepalona (niepalona latwiej sie rozkleja...)
>
> --
> Darek

To w zasadzie tez kwestia smaku mozna próbować...:))
ja tam uzywam palonej..

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kto zna przepis na Spaetzle?
Test smaku - tofu ze szpinakiem
wafel - jakie wypełnienie?
Nalewka kalinowa
meksykańskie danie [PYTANIE]

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »