Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail
From: Bartosz 'Seco' Suchecki <p...@s...maupa.tlen.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
Date: Wed, 16 Sep 2009 09:32:59 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 33
Message-ID: <h8q4bg$40e$1@achot.icm.edu.pl>
References: <h8oe96$jnl$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: piekna-gts.2a.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1253086386 4110 217.153.90.242 (16 Sep 2009 07:33:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 Sep 2009 07:33:06 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <h8oe96$jnl$1@news.onet.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.23 (Windows/20090812)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:324544
Ukryj nagłówki
Adax pisze:
> Witam! Przymierzam się do odnowienia kuchni i myślę o płycie indukcyjnej lub
> ceramicznej... Do tej pory mamy kuchnię elekrtyczno-gazową 2/2. B. proszę o
> radę co wybrać obecnie i jakie są Wasze doświadczenie indukcyjna czy
> ceramiczna? Pozdr!
>
Witaj.
Jeżeli wybierasz płytę elektryczną to z pewnością lepsza będzie płyta
indukcyjna.
1. Zużywa mniej prądu, bo pole indukcyjne grzeje jedynie dno garnka i
tylko wtedy kiedy garnek stoi na polu grzewczym. Ceramiczna sama siebie
grzeje, potem dopiero garnek.
2. Jest bezpieczniejsza. Rozgrzewa się od garnka do maks 170 stopni.
Ceramiczna potrafi sie rozgrzać do kilkuset stopni. No i indukcję łatwej
czyścić, nie przypala sie potwornie.
3. Działa szybko jak gazowa. Jak mleko kipi wyłączasz płytę jest ok. Z
ceramicznej musisz zabrać garnek.
Jedynymi minusami jest konieczność używania garnków ze stalowym dnem
(tak zwana stal ferromagnetyczna - czyli przyciągająca magnes)
Druga sprawa, to nie da się podgrzać wczorajszej pieczeni w naczyniu
żaroodpornym.
Pozdrawiam.
Seco
--
Szukam pracy i to pilnie! http://www.goldenline.pl/bartosz-suchecki
Konferencje, eventy, integracja, turystyka przyjazdowa i wyjazdowa,
ochrona środowiska.
|