Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Podwieczorek wykwintny

Grupy

Szukaj w grupach

 

Podwieczorek wykwintny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-08-06 14:56:18

Temat: Podwieczorek wykwintny
Od: "dżidżu uczona" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Co by tu podać na wykwintny podwieczorek. Nie mam narazie pomysłu, ale może
ktoś ma.
dżdżownica

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-08-06 15:05:42

Temat: Re: Podwieczorek wykwintny
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "dżidżu uczona" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
news:bgr509$9f9$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Co by tu podać na wykwintny podwieczorek. Nie mam narazie pomysłu, ale
może
> ktoś ma.

Mowiac "podwieczorek" masz na mysli deser, czy rowniez drobna przekaske?
Czy jest to przyjatko w jakims stylu?
Z wykwintnym kojarzy mi sie creme brule... nada sie? (nie jestem pewna
pisowni)
--
Pozdrawiam,
Ania

Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To kaloria!
/Garfield/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-06 15:59:08

Temat: Re: Podwieczorek wykwintny
Od: "dżidżu uczona" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> Mowiac "podwieczorek" masz na mysli deser, czy rowniez drobna przekaske?
W zamyśle miałby to być posiłek nie deserowy, ale również nie kolacja. Na te
porę obecną słonecznie, ciepło, ale z przewiewem. Jakiś lekki "przegryzek",
ale konkretny z dobrym winem i na wety owoce, dobra aromatyczna herbata z
dobrym ciastem.

> Czy jest to przyjatko w jakims stylu?
> Z wykwintnym kojarzy mi sie creme brule... nada sie? (nie jestem pewna
> pisowni)
Pisownia dobra, ale to raczej nie jest "przegryzek".
dzdżownica

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-06 17:28:55

Temat: Re: Podwieczorek wykwintny
Od: "Poziomka" <p...@e...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bgr552$4fa$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Z wykwintnym kojarzy mi sie creme brule...
Uwielbiam!!!!! :-))))
Poziomka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-07 07:42:12

Temat: Re: Podwieczorek wykwintny
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "dżidżu uczona" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
news:bgr8m2$n5k$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> > Mowiac "podwieczorek" masz na mysli deser, czy rowniez drobna przekaske?
> W zamyśle miałby to być posiłek nie deserowy, ale również nie kolacja. Na
te
> porę obecną słonecznie, ciepło, ale z przewiewem. Jakiś lekki
"przegryzek",
> ale konkretny z dobrym winem i na wety owoce, dobra aromatyczna herbata z
> dobrym ciastem.

Lekki przegryzek, doskonaly zwlaszcza na upaly - bruschetta, czyli grzanki z
pomidorami. Przepis jest tu:
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=256
Inna propozycja, zapewne banalna, to deska serow.
Przychodzi mi jeszcze do glowy nastepujaca przekaska: suszona sliwke +
kawalek rokpola (jak ktos nie lubi, moze byc sama sliwka) owijamy plastrem
boczku i wstawiamy do piekarnika na 10-15 min. (200-220 st.C). Nie jestem
pewna, czy to zgadza sie z Twoim konceptem podwieczorku.

Do tej herbaty proponuje cos takiego a la strucla: na rozwalkowane ciasto
francuskie nalozyc niezbyt drobno pokrojone rozne swieze owoce - np. jablka,
sliwki, wisnie, jagody (te nie musza byc pokrojone ;)), posypac lekko cukrem
(zaleznie od tego, jakie to owoce, bardziej czy mniej slodkie), zwinac
szczelnie, polozyc "szwem" do dolu na blasze i piec kilkanascie minut. Owoce
puszcza sok i on czesciowo wyplynie, czym sie nie nalezy przejmowac. Podawac
cieple, najlepiej z lodami.
Sama tego jeszcze nie robilam, ale jadlam u kolezanki i asystowalam przy
przygotowaniu tego. Smaczne, bardzo owocowe i lekkie.

Na tym moja inwencja sie konczy. Sama mam na glowie przyjecie w niedziele na
ok. 20 osob i jeszcze pracuje nad menu...
--
Pozdrawiam,
Ania

Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To kaloria!
/Garfield/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-07 13:00:43

Temat: Re: Podwieczorek wykwintny
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"dżidżu uczona" <d...@a...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bgr509$9f9$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Co by tu podać na wykwintny podwieczorek. Nie mam narazie pomysłu, ale
może
> ktoś ma.
> dżdżownica
Moze to niezbyt wykwintne, ale smaczne w tak upalne dni.Przepolowic melon
miodowy(lub inny),wyzlobic pestki, w to miejsce troche wytrawnego wina( nie
zaduzo;-)) i lyzeczka wyjadac owoc i oczywiscie winko,ktore rozpuscilo sie w
soku melona
smacznego
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-07 13:05:07

Temat: Re: Podwieczorek wykwintny
Od: "OzdzdA" <o...@m...tppi> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "I.P." <i...@g...de> napisal w wiadomosci

> Moze to niezbyt wykwintne, ale smaczne w tak upalne dni.Przepolowic melon
> miodowy(lub inny),wyzlobic pestki, w to miejsce troche wytrawnego wina(
nie
> zaduzo;-)) i lyzeczka wyjadac owoc i oczywiscie winko,ktore rozpuscilo sie
w
> soku melona
> smacznego
Bardzo dobry pomysl, tylko mi to wino wytrawne nie pasuje, moze lepiej
porto.

--
acinwozdzd

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-07 13:13:03

Temat: Re: Podwieczorek wykwintny
Od: "OżdżdA" <o...@m...tppi> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości

> Na tym moja inwencja sie konczy. Sama mam na glowie przyjecie w niedziele
na
> ok. 20 osob i jeszcze pracuje nad menu...
Stasio kończy roczek?
Dzięki za podpowiedzi. Ta brucośtam i te śliwki z rokpolem interesujące. Ale
nadal szukam czegoś, co byłoby daniem, a nie przekąską.
Pozdrawiam serdecznie
Tfuj dżdżownica

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-07 15:02:03

Temat: Re: Podwieczorek wykwintny
Od: "Ania Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Stasio kończy roczek?
Nie, roczek to byl w lutym :). Teraz to spoznione imieniny (moje).

> Dzięki za podpowiedzi. Ta brucośtam i te śliwki z rokpolem interesujące. Ale
> nadal szukam czegoś, co byłoby daniem, a nie przekąską.

No to Cie do konca nie zrozumialam. Moze jakies poledwiczki, Maklowicz podawal
kiedys z miodem i musztarda, wygladaly interesujaco. Mam gdzies z tego bardzo
niewyrazne notatki typu "na kolanie", ale moge sprobowac to rozszyfrowac.
Jeszcze cos, co dla mnie jest przebojem: schab nadziewany poledwiczka
nadziewana sliwkami i morelami suszonymi wg przepisu Joasi Duszczynskiej.
Efektowne i smaczne. Sama zamierzam to zrobic na niedziele, jak uda mi sie
dostac poledwiczki, co w Toruniu nie jest wcale latwe.

> Pozdrawiam serdecznie

Ja rowniez pozdrawiam,
Ania

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-07 15:17:40

Temat: Re: Podwieczorek wykwintny
Od: Sabinka <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 7 Aug 2003 15:05:07 +0200, "OzdzdA" <o...@m...tppi> wrote:

>Bardzo dobry pomysl, tylko mi to wino wytrawne nie pasuje, moze lepiej
>porto.

Bo to nie bylo do Ciebie tylko do dzdzownicy.

--
Pozdrawiam, Sabina

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

soki z guaraną
Kuchnia, czy WARIATKOWO?
Maszyny do pieczenia chleba
NIE RÓBCIE Z TEJ GRUPY BURDELU !!!
pizza na ceglach

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »