« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-06 14:56:18
Temat: Podwieczorek wykwintnyCo by tu podać na wykwintny podwieczorek. Nie mam narazie pomysłu, ale może
ktoś ma.
dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-06 15:05:42
Temat: Re: Podwieczorek wykwintnyUżytkownik "dżidżu uczona" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
news:bgr509$9f9$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Co by tu podać na wykwintny podwieczorek. Nie mam narazie pomysłu, ale
może
> ktoś ma.
Mowiac "podwieczorek" masz na mysli deser, czy rowniez drobna przekaske?
Czy jest to przyjatko w jakims stylu?
Z wykwintnym kojarzy mi sie creme brule... nada sie? (nie jestem pewna
pisowni)
--
Pozdrawiam,
Ania
Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To kaloria!
/Garfield/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-06 15:59:08
Temat: Re: Podwieczorek wykwintny
Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> Mowiac "podwieczorek" masz na mysli deser, czy rowniez drobna przekaske?
W zamyśle miałby to być posiłek nie deserowy, ale również nie kolacja. Na te
porę obecną słonecznie, ciepło, ale z przewiewem. Jakiś lekki "przegryzek",
ale konkretny z dobrym winem i na wety owoce, dobra aromatyczna herbata z
dobrym ciastem.
> Czy jest to przyjatko w jakims stylu?
> Z wykwintnym kojarzy mi sie creme brule... nada sie? (nie jestem pewna
> pisowni)
Pisownia dobra, ale to raczej nie jest "przegryzek".
dzdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-06 17:28:55
Temat: Re: Podwieczorek wykwintny
Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bgr552$4fa$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Z wykwintnym kojarzy mi sie creme brule...
Uwielbiam!!!!! :-))))
Poziomka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-07 07:42:12
Temat: Re: Podwieczorek wykwintnyUżytkownik "dżidżu uczona" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
news:bgr8m2$n5k$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> > Mowiac "podwieczorek" masz na mysli deser, czy rowniez drobna przekaske?
> W zamyśle miałby to być posiłek nie deserowy, ale również nie kolacja. Na
te
> porę obecną słonecznie, ciepło, ale z przewiewem. Jakiś lekki
"przegryzek",
> ale konkretny z dobrym winem i na wety owoce, dobra aromatyczna herbata z
> dobrym ciastem.
Lekki przegryzek, doskonaly zwlaszcza na upaly - bruschetta, czyli grzanki z
pomidorami. Przepis jest tu:
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=256
Inna propozycja, zapewne banalna, to deska serow.
Przychodzi mi jeszcze do glowy nastepujaca przekaska: suszona sliwke +
kawalek rokpola (jak ktos nie lubi, moze byc sama sliwka) owijamy plastrem
boczku i wstawiamy do piekarnika na 10-15 min. (200-220 st.C). Nie jestem
pewna, czy to zgadza sie z Twoim konceptem podwieczorku.
Do tej herbaty proponuje cos takiego a la strucla: na rozwalkowane ciasto
francuskie nalozyc niezbyt drobno pokrojone rozne swieze owoce - np. jablka,
sliwki, wisnie, jagody (te nie musza byc pokrojone ;)), posypac lekko cukrem
(zaleznie od tego, jakie to owoce, bardziej czy mniej slodkie), zwinac
szczelnie, polozyc "szwem" do dolu na blasze i piec kilkanascie minut. Owoce
puszcza sok i on czesciowo wyplynie, czym sie nie nalezy przejmowac. Podawac
cieple, najlepiej z lodami.
Sama tego jeszcze nie robilam, ale jadlam u kolezanki i asystowalam przy
przygotowaniu tego. Smaczne, bardzo owocowe i lekkie.
Na tym moja inwencja sie konczy. Sama mam na glowie przyjecie w niedziele na
ok. 20 osob i jeszcze pracuje nad menu...
--
Pozdrawiam,
Ania
Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To kaloria!
/Garfield/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-07 13:00:43
Temat: Re: Podwieczorek wykwintny
"dżidżu uczona" <d...@a...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bgr509$9f9$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Co by tu podać na wykwintny podwieczorek. Nie mam narazie pomysłu, ale
może
> ktoś ma.
> dżdżownica
Moze to niezbyt wykwintne, ale smaczne w tak upalne dni.Przepolowic melon
miodowy(lub inny),wyzlobic pestki, w to miejsce troche wytrawnego wina( nie
zaduzo;-)) i lyzeczka wyjadac owoc i oczywiscie winko,ktore rozpuscilo sie w
soku melona
smacznego
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-07 13:05:07
Temat: Re: Podwieczorek wykwintny
Uzytkownik "I.P." <i...@g...de> napisal w wiadomosci
> Moze to niezbyt wykwintne, ale smaczne w tak upalne dni.Przepolowic melon
> miodowy(lub inny),wyzlobic pestki, w to miejsce troche wytrawnego wina(
nie
> zaduzo;-)) i lyzeczka wyjadac owoc i oczywiscie winko,ktore rozpuscilo sie
w
> soku melona
> smacznego
Bardzo dobry pomysl, tylko mi to wino wytrawne nie pasuje, moze lepiej
porto.
--
acinwozdzd
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-07 13:13:03
Temat: Re: Podwieczorek wykwintny
Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> Na tym moja inwencja sie konczy. Sama mam na glowie przyjecie w niedziele
na
> ok. 20 osob i jeszcze pracuje nad menu...
Stasio kończy roczek?
Dzięki za podpowiedzi. Ta brucośtam i te śliwki z rokpolem interesujące. Ale
nadal szukam czegoś, co byłoby daniem, a nie przekąską.
Pozdrawiam serdecznie
Tfuj dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-07 15:02:03
Temat: Re: Podwieczorek wykwintny> Stasio kończy roczek?
Nie, roczek to byl w lutym :). Teraz to spoznione imieniny (moje).
> Dzięki za podpowiedzi. Ta brucośtam i te śliwki z rokpolem interesujące. Ale
> nadal szukam czegoś, co byłoby daniem, a nie przekąską.
No to Cie do konca nie zrozumialam. Moze jakies poledwiczki, Maklowicz podawal
kiedys z miodem i musztarda, wygladaly interesujaco. Mam gdzies z tego bardzo
niewyrazne notatki typu "na kolanie", ale moge sprobowac to rozszyfrowac.
Jeszcze cos, co dla mnie jest przebojem: schab nadziewany poledwiczka
nadziewana sliwkami i morelami suszonymi wg przepisu Joasi Duszczynskiej.
Efektowne i smaczne. Sama zamierzam to zrobic na niedziele, jak uda mi sie
dostac poledwiczki, co w Toruniu nie jest wcale latwe.
> Pozdrawiam serdecznie
Ja rowniez pozdrawiam,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-07 15:17:40
Temat: Re: Podwieczorek wykwintnyOn Thu, 7 Aug 2003 15:05:07 +0200, "OzdzdA" <o...@m...tppi> wrote:
>Bardzo dobry pomysl, tylko mi to wino wytrawne nie pasuje, moze lepiej
>porto.
Bo to nie bylo do Ciebie tylko do dzdzownicy.
--
Pozdrawiam, Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |