« poprzedni wątek | następny wątek » |
211. Data: 2012-02-03 12:17:38
Temat: Re: Pomysł na...W dniu 2012-02-02 22:31, Qrczak pisze:
> Dnia 2012-02-02 22:18, niebożę Aicha wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2012-02-02 21:37, Qrczak pisze:
>>
>>>>> Czy ręczne wygniatanie męczy? Jeśli trwa 2-3 minuty, jak mnie, to
>>>>> chyba nie zdąży.
>>>>
>>>> 2-3 minuty, to Ty Qra chyba bełtasz zaczyn z mąką ;)
>>>
>>> Chleb, powiadasz? Chleb gdzieś z 5 minut "wygniatam". I to łyżką, co
>>> gorsza drewnianą.
>>
>> Żytni?
>
> Mniej więcej taki:
> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c8f94a12d6b476b5
.html
Już tak się nie chwal, tylko daj przepis.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
212. Data: 2012-02-03 12:19:08
Temat: Re: Pomysł na...W dniu 2012-02-02 22:31, Qrczak pisze:
> Mniej więcej taki:
> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c8f94a12d6b476b5
.html
Ładny, a te stworki jeszcze bardziej :)
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
213. Data: 2012-02-03 13:02:56
Temat: Re: Pomysł na...Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:jgevc3$ium$1@inews.gazeta.pl...
> Mniej więcej taki:
> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c8f94a12d6b476b5
.html
==========
Tez taki robie :)
pycha.
Moj ma jeszcze mnostwo czarnuszki i kminku w srodku
bp
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
214. Data: 2012-02-03 13:36:57
Temat: Re: Pomysł na...Dnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-02-02 22:31, Qrczak pisze:
>> Dnia 2012-02-02 22:18, niebożę Aicha wylazło do ludzi i marudzi:
>>> W dniu 2012-02-02 21:37, Qrczak pisze:
>>>
>>>>>> Czy ręczne wygniatanie męczy? Jeśli trwa 2-3 minuty, jak mnie, to
>>>>>> chyba nie zdąży.
>>>>>
>>>>> 2-3 minuty, to Ty Qra chyba bełtasz zaczyn z mąką ;)
>>>>
>>>> Chleb, powiadasz? Chleb gdzieś z 5 minut "wygniatam". I to łyżką, co
>>>> gorsza drewnianą.
>>>
>>> Żytni?
>>
>> Mniej więcej taki:
>> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c8f94a12d6b476b5
.html
>
> Już tak się nie chwal, tylko daj przepis.
Ale to jest strasznie prosty przepis:
- zaczyn
- mąka żytnia (różna)
- woda
- sól
- tak zwana "ptasia karma"
Wymieszać. Przełożyć do formy, odstawić do wyrośnięcia. Upiec. Zjeść.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
215. Data: 2012-02-03 13:38:08
Temat: Re: Pomysł na...Dnia dzisiejszego niebożę Bbjk wylazło do ludzi i marudzi:
>
> W dniu 2012-02-02 22:31, Qrczak pisze:
>
>> Mniej więcej taki:
>> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c8f94a12d6b476b5
.html
>
> Ładny, a te stworki jeszcze bardziej :)
Prawda? Chociaż już się chłopaki starzeją i zaczynają dostarczać nie tylko
wrażeń ale i stresów.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
216. Data: 2012-02-03 13:40:25
Temat: Re: Pomysł na...Dnia dzisiejszego niebożę bulka paryska wylazło do ludzi i marudzi:
> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:jgevc3$ium$1@inews.gazeta.pl...
>> Mniej więcej taki:
>> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c8f94a12d6b476b5
.html
> ==========
> Tez taki robie :)
> pycha.
> Moj ma jeszcze mnostwo czarnuszki i kminku w srodku
U mnie w domu kminek w każdej postaci i ilości lubię tylko ja, więc nie
dodaję do wszystkich. Ten to chyba z pszenicą kutiową był. I obowiązkowym
siemieniem lnianym.
A że pycha, to wiadome.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
217. Data: 2012-02-03 14:18:03
Temat: Re: Pomysł na...W dniu 2012-02-03 14:36, Qrczak pisze:
>
> Ale to jest strasznie prosty przepis:
> - zaczyn
A toto skąd wziąć? Ukisić sobie samemu?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
218. Data: 2012-02-03 14:31:06
Temat: Re: Pomysł na...zaczyn zytniUżytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:jggqan$8l0$1@news.icm.edu.pl...
> W dniu 2012-02-03 14:36, Qrczak pisze:
>> Ale to jest strasznie prosty przepis:
>> - zaczyn
> A toto skąd wziąć? Ukisić sobie samemu?
> Ewa
============
A stad na przyklad :)
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/02/zakwas
-zytni-krok-po-kroku.html
polecam blog whiteplate - istna kopalnia ....
:)
bp
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
219. Data: 2012-02-03 15:43:00
Temat: Re: Pomysł na...zaczyn zytniDnia Fri, 3 Feb 2012 15:31:06 +0100, bulka paryska napisał(a):
> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:jggqan$8l0$1@news.icm.edu.pl...
>> W dniu 2012-02-03 14:36, Qrczak pisze:
>>> Ale to jest strasznie prosty przepis:
>>> - zaczyn
>> A toto skąd wziąć? Ukisić sobie samemu?
>> Ewa
> ============
> A stad na przyklad :)
> http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/02/zakwas
-zytni-krok-po-kroku.html
> (...)
Zaczyn o wiele szybciej i zupełnie prawidłowy:
- ilość mąki jak w powyższym linku
- ilość wody (gotowana! ostudzona) zmniejszona nieco
- na miejsce części wody dodać "to coś" białe wraz z płynem z dna słoja z
ogórkami kiszonymi (własnej roboty, niepasteryzowanymi) - są to po prostu
kolonie bakterii kwasu mlekowego, dokładnie takie same, które są pracowicie
i długo hodowane w ww przepisie w linku.
Zakwas ten przechowujemy w lodówce, po każdorazowym użyciu dodając mąki i
świeżej letniej przegotowanej wody i pozostawiając na dobę w cieple, potem
znowu do lodówki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
220. Data: 2012-02-03 16:02:55
Temat: Re: Pomysł na...Dnia 2012-02-03 15:18, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-02-03 14:36, Qrczak pisze:
>>
>> Ale to jest strasznie prosty przepis:
>> - zaczyn
>
> A toto skąd wziąć? Ukisić sobie samemu?
Swój pierwszy robiłam dokładnie wedle tego:
http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/04/jak-zrobic
-zakwas-na-chleb/
I strasznie się tym przejmowałam. Skisnął cuś nieładnie.
Drugi zrobiłam mniej więcej (okazuje się, że mniejwięcość ma ogromne
znaczenie) wedle wyżej wymienionych wskazówek w ogóle się nim nie
przejmując (element przejmowania się ma znaczenie j.w.) - pracuje do dziś.
Ważne jest to:
- równe proporcje wody i mąki
- ciepło
- dopływ tlenu
- duże naczynie
- cierpliwość
Może urodą nie grzeszyć - będzie działać. Wyrzucić tylko wtedy, kiedy
widać pleśń albo capi octownią za bardzo.
Mogłabym się podzielić (mój własny np. ostatnio wylądował na
Kaszubach... hehe), niestety nie mam po drodze.
Qra
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |