Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Porterówka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Porterówka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-28 00:09:28

Temat: Porterówka
Od: "szama" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś z was ma przepis na porterówkę, proszę o sprawdzony przepis. Z góry
dzięki.
Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-28 06:36:44

Temat: Re: Porterówka
Od: "andy" <andyro @ poczta. onet .pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cob4vt$5ro$1@news.onet.pl...
> Czy ktoś z was ma przepis na porterówkę, proszę o sprawdzony przepis. Z
góry
> dzięki.
> Aga
>
>

porterowa dama...

Jakoś niewesoło mi ostatnio

w porterówce smutki topię

może to już nałóg

co mi tam



porterówka to prawdziwa dama wśród nalewek

każe długo na się czekać

kusi wabi intryguje

cudny kolor

słodki smak

warto czekać

bardzo warto

może to już nałóg

co mi tam





Porterówka



2 butelki portera (po 0,33l)

24 dag cukru

64 g cukru waniliowego

0,25 l spirytusu



Piwo z cukrem zagotować, dodać cukier waniliowy.

Lekko przestudzić, wymieszać ze spirytusem.

Gdy całkiem wystygnie przelać do butelek, zakorkować.

Odstawić na rok do piwnicy.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-28 08:56:00

Temat: Re: Porterówka
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

szama wrote:
> Czy ktoś z was ma przepis na porterówkę, proszę o sprawdzony przepis. Z góry
> dzięki.

Przepis mam, niesprawdzony. Jednak Szymanderskiej wierze. Przepis
krotki, wiec wklepuje:

2 butelki porteru po 0.33 l
250g cukru
laska wanilii
szklanka spirytusu

Zagotowac piwo z cukrem i pokrojona wanilia, przestudzic, polaczyc ze
spirytusem, wlac do sloja, szczelnie zamknac na 2-3 dni, przefiltrowac,
rozlac do butele, zostawic przynajmniej na rok.

Mnie to ten rok najbardziej by martwil...

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-28 12:30:18

Temat: Re: Porterówka
Od: "Trafak" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cob4vt$5ro$1@news.onet.pl...
> Czy ktoś z was ma przepis na porterówkę, proszę o sprawdzony przepis. Z
> góry dzięki.
> Aga

proporcje na 1/2 litra:
4 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka cukry waniliowego
375 ml piwa porter (EB)
250ml spirytusu

Cukier podgrzewamy w grubodennym garnku aż do całkowitego rozpuszczenia cały
czas mieszając. Do cukru wlewamy piwo, podgrzewamy mieszając aż do
rozpuszczenia cukru w piwie. Zdejmujemy z ognia, studzimy i następnie
dolewamy spirytus. Zlewamy do butelki, po min 24 porterówka jest
wyklarowana, należy ją ostrożnie zlać bez osadu.

sprawdzone wielokrotnie :-)
pzdr R


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-29 08:33:17

Temat: Re: Porterówka
Od: "Ivan" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:41A99233.5050408@poczta.onet.pl...
> Przepis mam, niesprawdzony. Jednak Szymanderskiej wierze.
> Przepis krotki, wiec wklepuje:
>
> 2 butelki porteru po 0.33 l
> 250g cukru
> laska wanilii
> szklanka spirytusu
>
Robiłem mniej słodką i nieco mocniejszą. Tzn. 1 litr porteru, 0,5
l spirytusu i szklanka cukru.

> Zagotowac piwo z cukrem i pokrojona wanilia, przestudzic,
> polaczyc ze spirytusem, wlac do sloja, szczelnie zamknac na 2-3
> dni, przefiltrowac, rozlac do butele, zostawic przynajmniej na
> rok.
>
> Mnie to ten rok najbardziej by martwil...
>
Po tygodniu już daje się pić :)

--
Pozdrawiam
Ivan

Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-29 08:47:23

Temat: Re: Porterówka
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Ivan wrote:

>>Zagotowac piwo z cukrem i pokrojona wanilia, przestudzic,
>>polaczyc ze spirytusem, wlac do sloja, szczelnie zamknac na 2-3
>>dni, przefiltrowac, rozlac do butele, zostawic przynajmniej na
>>rok.
>>
>>Mnie to ten rok najbardziej by martwil...
>>
>
> Po tygodniu już daje się pić :)

Podejrzewam, ze daje sie pic ju z w dniu przygotowania, ale czy warto?? ;)

Kot, fan slodkosci, moga byc mocne ;)

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-29 09:27:01

Temat: Re: Porterówka
Od: "Ivan" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:41AAE1B8.1090507@poczta.onet.pl...
>>>dni, przefiltrowac, rozlac do butele, zostawic przynajmniej na
>>>rok.
>>>
>>>Mnie to ten rok najbardziej by martwil...
>>>
>>
>> Po tygodniu już daje się pić :)
>
> Podejrzewam, ze daje sie pic ju z w dniu przygotowania, ale czy
> warto?? ;)
>
Nie warto. Oczywiście spróbowaliśmy, ale smakuje jak piwo ze
spirytusem.

> Kot, fan slodkosci, moga byc mocne ;)
>
Jest mocne, ale tego nie czuć. Normalna, czysta wódka o podobnej
mocy, nieschłodzona, nie daje się pić. A to i owszem. Podochoca, a
nie rzuca na glebę.
Pita z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach ;)

--
Pozdrawiam
Ivan

Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-29 09:41:04

Temat: Re: Porterówka
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Ivan wrote:

>>Kot, fan slodkosci, moga byc mocne ;)
>>
>
> Jest mocne, ale tego nie czuć. Normalna, czysta wódka o podobnej
> mocy, nieschłodzona, nie daje się pić. A to i owszem. Podochoca, a
> nie rzuca na glebę.
> Pita z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach ;)

W takim ukladzie pewnie sie skusze, jakbym zrobila teraz, toby dojrzala
akurat na ten moment, kiedy znow bede mogla pic ;))


--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pierogi ze szpinakiem. Przepis poszukuję
Smażone ziemniaki z ssiadłym mlekiem
prażona cebula
jak się robi bogracz?
mięsko z rosołu?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »