« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-28 00:09:28
Temat: PorterówkaCzy ktoś z was ma przepis na porterówkę, proszę o sprawdzony przepis. Z góry
dzięki.
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-28 06:36:44
Temat: Re: Porterówka
Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cob4vt$5ro$1@news.onet.pl...
> Czy ktoś z was ma przepis na porterówkę, proszę o sprawdzony przepis. Z
góry
> dzięki.
> Aga
>
>
porterowa dama...
Jakoś niewesoło mi ostatnio
w porterówce smutki topię
może to już nałóg
co mi tam
porterówka to prawdziwa dama wśród nalewek
każe długo na się czekać
kusi wabi intryguje
cudny kolor
słodki smak
warto czekać
bardzo warto
może to już nałóg
co mi tam
Porterówka
2 butelki portera (po 0,33l)
24 dag cukru
64 g cukru waniliowego
0,25 l spirytusu
Piwo z cukrem zagotować, dodać cukier waniliowy.
Lekko przestudzić, wymieszać ze spirytusem.
Gdy całkiem wystygnie przelać do butelek, zakorkować.
Odstawić na rok do piwnicy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-28 08:56:00
Temat: Re: Porterówkaszama wrote:
> Czy ktoś z was ma przepis na porterówkę, proszę o sprawdzony przepis. Z góry
> dzięki.
Przepis mam, niesprawdzony. Jednak Szymanderskiej wierze. Przepis
krotki, wiec wklepuje:
2 butelki porteru po 0.33 l
250g cukru
laska wanilii
szklanka spirytusu
Zagotowac piwo z cukrem i pokrojona wanilia, przestudzic, polaczyc ze
spirytusem, wlac do sloja, szczelnie zamknac na 2-3 dni, przefiltrowac,
rozlac do butele, zostawic przynajmniej na rok.
Mnie to ten rok najbardziej by martwil...
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-28 12:30:18
Temat: Re: Porterówka
Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cob4vt$5ro$1@news.onet.pl...
> Czy ktoś z was ma przepis na porterówkę, proszę o sprawdzony przepis. Z
> góry dzięki.
> Aga
proporcje na 1/2 litra:
4 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka cukry waniliowego
375 ml piwa porter (EB)
250ml spirytusu
Cukier podgrzewamy w grubodennym garnku aż do całkowitego rozpuszczenia cały
czas mieszając. Do cukru wlewamy piwo, podgrzewamy mieszając aż do
rozpuszczenia cukru w piwie. Zdejmujemy z ognia, studzimy i następnie
dolewamy spirytus. Zlewamy do butelki, po min 24 porterówka jest
wyklarowana, należy ją ostrożnie zlać bez osadu.
sprawdzone wielokrotnie :-)
pzdr R
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 08:33:17
Temat: Re: PorterówkaUżytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:41A99233.5050408@poczta.onet.pl...
> Przepis mam, niesprawdzony. Jednak Szymanderskiej wierze.
> Przepis krotki, wiec wklepuje:
>
> 2 butelki porteru po 0.33 l
> 250g cukru
> laska wanilii
> szklanka spirytusu
>
Robiłem mniej słodką i nieco mocniejszą. Tzn. 1 litr porteru, 0,5
l spirytusu i szklanka cukru.
> Zagotowac piwo z cukrem i pokrojona wanilia, przestudzic,
> polaczyc ze spirytusem, wlac do sloja, szczelnie zamknac na 2-3
> dni, przefiltrowac, rozlac do butele, zostawic przynajmniej na
> rok.
>
> Mnie to ten rok najbardziej by martwil...
>
Po tygodniu już daje się pić :)
--
Pozdrawiam
Ivan
Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 08:47:23
Temat: Re: PorterówkaIvan wrote:
>>Zagotowac piwo z cukrem i pokrojona wanilia, przestudzic,
>>polaczyc ze spirytusem, wlac do sloja, szczelnie zamknac na 2-3
>>dni, przefiltrowac, rozlac do butele, zostawic przynajmniej na
>>rok.
>>
>>Mnie to ten rok najbardziej by martwil...
>>
>
> Po tygodniu już daje się pić :)
Podejrzewam, ze daje sie pic ju z w dniu przygotowania, ale czy warto?? ;)
Kot, fan slodkosci, moga byc mocne ;)
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 09:27:01
Temat: Re: PorterówkaUżytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:41AAE1B8.1090507@poczta.onet.pl...
>>>dni, przefiltrowac, rozlac do butele, zostawic przynajmniej na
>>>rok.
>>>
>>>Mnie to ten rok najbardziej by martwil...
>>>
>>
>> Po tygodniu już daje się pić :)
>
> Podejrzewam, ze daje sie pic ju z w dniu przygotowania, ale czy
> warto?? ;)
>
Nie warto. Oczywiście spróbowaliśmy, ale smakuje jak piwo ze
spirytusem.
> Kot, fan slodkosci, moga byc mocne ;)
>
Jest mocne, ale tego nie czuć. Normalna, czysta wódka o podobnej
mocy, nieschłodzona, nie daje się pić. A to i owszem. Podochoca, a
nie rzuca na glebę.
Pita z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach ;)
--
Pozdrawiam
Ivan
Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-29 09:41:04
Temat: Re: PorterówkaIvan wrote:
>>Kot, fan slodkosci, moga byc mocne ;)
>>
>
> Jest mocne, ale tego nie czuć. Normalna, czysta wódka o podobnej
> mocy, nieschłodzona, nie daje się pić. A to i owszem. Podochoca, a
> nie rzuca na glebę.
> Pita z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach ;)
W takim ukladzie pewnie sie skusze, jakbym zrobila teraz, toby dojrzala
akurat na ten moment, kiedy znow bede mogla pic ;))
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |