« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-14 12:32:10
Temat: Potrawa jednogarnkowaWitam serdecznie. Grupa jest skarbinicą wszelkich przepisów i porad
kulinarnych. Od jakiegoś czasu szukam przepisu na jednogarnkową potrawę,
widziałem kiedyś przepis Roberta Makłowicza, ale on używał do niej wolowiny,
ktora sie bardoz wolno gotuje. Wolalbym moze z piersia z kurczaka lub
indyka. Czy ktos zna moze takowy przepis?
Z gory dzieki
Kriss
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-14 12:54:57
Temat: Re: Potrawa jednogarnkowa - uwaga OTUżytkownik "Kriss" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cklrn9$h0i$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam serdecznie. Grupa jest skarbinicš wszelkich przepisów i porad
> kulinarnych. Od jakiego czasu szukam przepisu na jednogarnkowš potrawę,
> widziałem kiedy przepis Roberta Makłowicza, ale on używał do niej
> wolowiny,
> ktora sie bardoz wolno gotuje. Wolalbym moze z piersia z kurczaka lub
> indyka. Czy ktos zna moze takowy przepis?
Nie tylko Ty masz źle ustawiony czytnik (brak deklaracji zestawu znaków w
nagłówku wiadomości), ale akurat Twoją wiadomość widzę z krzakami zamiast
polskich znaków. Nie obrażaj się tylko zerknij:
http://klub.chip.pl/wincat2/news/oekonf.htm
MarcinB.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 14:15:47
Temat: Re: Potrawa jednogarnkowa
Użytkownik "Kriss" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cklrn9$h0i$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam serdecznie. Grupa jest skarbinicą wszelkich przepisów i porad
> kulinarnych. Od jakiegoś czasu szukam przepisu na jednogarnkową potrawę,
> widziałem kiedyś przepis Roberta Makłowicza, ale on używał do niej
wolowiny,
> ktora sie bardoz wolno gotuje. Wolalbym moze z piersia z kurczaka lub
> indyka. Czy ktos zna moze takowy przepis?
>
> Z gory dzieki
> Kriss
>
Kiedys ktos mi zapodał takie coś:
mieszanka miesa drobiowego
z ziemniakami i warzywami
z dodatkiem curry zalane mlekiem i zagotowane
proporcji nie podaje bo to wg uznania...
poza tym mozena postapic na sposób azjatycki..
to znaczy pokrojone w kostke mieso podsmazyc troszkę wyjac
w pozostałym tłuszczu zaczac dusic warzywka..a na koncu dodac
mieso i jakies przyprawki..
zalac bulionem z kostki i dusić razem..
wszystko w jednym naczyniu..:))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 15:06:54
Temat: Re: Potrawa jednogarnkowa
Użytkownik "Kriss" napisał
> szukam przepisu na jednogarnkową potrawę,
> widziałem kiedyś przepis Roberta Makłowicza, ale on używał do niej
wolowiny,
> ktora sie bardoz wolno gotuje. Wolalbym moze z piersia z kurczaka lub
> indyka. Czy ktos zna moze takowy przepis?
Proponuję zaopatrzyć się w książeczkę pt. "Potrawy jednogarnkowe" z serii
"Biblioteczka poradnika domowego", wyd. Prószyński i S-ka.
Jest tam sporo różnych przepisów typu: weź garnek, przysmaż/podduś/pogotuj
mięso, dodaj "coś", pogotuj, dodaj coś znowu, itd., wyłóż na talerz, przy
czym przepisy są pogrupowane w zależności od głównego składnika na potrawy z
ryb, mięsa, drobiu, wędlin i potrawy jarskie.
Pozdrawiam,
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 19:42:46
Temat: Re: Potrawa jednogarnkowaDnia Thu, 14 Oct 2004 14:32:10 +0200, Kriss napisał(a):
IMHO jedna z nieodlacznych cech potraw jednogarnkowych jest wlasnie to, ze
ich przygotowanie trwa dlugo. Wszytkie skladniki dluuuugo i dokladnie sie
"przegryzaja" i dzieki temu calosc zyskuje odpowiedni smak. Przyspieszyc
sie tego nie da. Tzn. da sie, ale wtedy juz nie warto. Kurczak, zwlaszcza w
postaci filetow, nie bardzo sie do tego nadaje, bo sie rozleci i zginie.
Robilem niedawno jednogarnkowa golonke w kiszonej kapuscie, jury zlozone z
osmiu osob przyznalo wysokie noty :) Jesli cie to interesuje, to podam
przepis (choc to zadne odkrycie, rozmaite wersje pojawialy sie juz na tej
grupie). Wez tylko pod uwage, ze pieczenie + gotowanie trwa okolo 4 godzin
(+ 30 min na przygotowanie).
--
Pozdrawiam
Maciek
"Use the Google, Luke"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 19:59:23
Temat: Re: Potrawa jednogarnkowaUżytkownik Kriss napisał:
> Witam serdecznie. Grupa jest skarbinicš wszelkich przepisów i porad
> kulinarnych. Od jakiego? czasu szukam przepisu na jednogarnkowš potrawę,
>
a moze cos takiego (przygotowuje sie bardzo szybko):
mieso mielone wieprzowe albo pol na pol z wolowym (ilosc w zaleznosci od
liczby osob) podsmazam na patelni i przekaladam do gara
na powstalym tluszczu smaze cebule az bedzie miekka i do gara
mieso z cebula zalewam woda (moze byc tez bulion z kostki, ale moze byc
troche tlusto)
dodaje puszke: fasoli czerwonej, fasoli bialej, kukurydzy, soi i
ciecierzycy (w zaleznosci od ilosci miesa wszystko albo opcjonalnie),
do tego dodaje pomidory w puszce + koncentrat pomidorowy
gotuje chwile
doprawiam sola, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, chilli, papryka
i gotowe.
--
kuza
kuza(maupa)klub(kropka)chip(kropka)pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |