« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-15 18:57:14
Temat: Re: Potrawka z ktolikaUżytkownik Stanisław Trepczyk <t...@t...eu.org> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9lghj8$lje$...@n...tpi.pl...
nie ma co moja inteligencja pozwolila na przeczytanie tematu postu jako:
Potrawka z katolika....
ahh to rpzemeczenie:)
POzdrawiam
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-16 13:20:59
Temat: Potrawka z ktolikaWitam po wielu miesiacach nieobecnosci na grupie.
Zawsze zajmowalem sie daniami miesnymi i rybnymi.
(dla przypomnienia).
Aktualnie szukam osoby ktore mialy by przepisy na "krolika w potrawce" lub
inaczej mowiac na rozne potrawy z krolika.Jakie czesci miesa najlepiej sie
nadaja i do jakiej potrawy?
Jakie przystawki serwowac do miesa z krolika?
Za wszystkie porady bede wdzeczny.
Pozdrawiam
Stanislaw z Gdanska
0503-65-72-29
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-16 13:58:55
Temat: Re: Potrawka z ktolikao tak tak, niedaleko mam sklepik gdze oprocz drobiu sa do kupienia wlasnie
kroliki, nigdy nie robilam tego mieska a mam ochote sprobowac, tylko nie
wiem jak?? Tak wiec rowniez bede wdzieczna za przepisiki dotyczace krolika
Kaczucha
Użytkownik "Stanisław Trepczyk" <t...@t...eu.org> napisał w
wiadomości news:9lghj8$lje$1@news.tpi.pl...
> Witam po wielu miesiacach nieobecnosci na grupie.
> Zawsze zajmowalem sie daniami miesnymi i rybnymi.
> (dla przypomnienia).
> Aktualnie szukam osoby ktore mialy by przepisy na "krolika w potrawce" lub
> inaczej mowiac na rozne potrawy z krolika.Jakie czesci miesa najlepiej sie
> nadaja i do jakiej potrawy?
> Jakie przystawki serwowac do miesa z krolika?
> Za wszystkie porady bede wdzeczny.
>
> Pozdrawiam
> Stanislaw z Gdanska
> 0503-65-72-29
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-16 18:38:50
Temat: Re: Potrawka z ktolika
"Stanisław Trepczyk" wrote:
> Witam po wielu miesiacach nieobecnosci na grupie.
> Zawsze zajmowalem sie daniami miesnymi i rybnymi.
> (dla przypomnienia).
> Aktualnie szukam osoby ktore mialy by przepisy na "krolika w potrawce" lub
> inaczej mowiac na rozne potrawy z krolika.Jakie czesci miesa najlepiej sie
> nadaja i do jakiej potrawy?
> Jakie przystawki serwowac do miesa z krolika?
> Za wszystkie porady bede wdzeczny.
Herbatka (pamietacie ja jeszcze?) podawala kiedys pare przepisow na krolika.
Oto cytat:
From: Herbatka (b...@d...com.pl)
Subject: bajki o kroliku cd.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: 2000/04/13
no to dzisiaj krolik z sosem.
Najpierw krolik po goralsku (przepis z Wloch)
1 krolik o wadze ok. 1,3 kg
5 dag boczku
1 zabek czosnku
1 cebula
1 lodyga selera naciowego
1 galazka rozmarynu
2 liscie szalwii
0,5 l czerwonego wina
1 szklanka grappy lub koniaku
8 lyzek oliwy z oliwek
sol
Krolika kroimy w kawalki. Boczek, cebule, seler, czosnek, rozmaryn i szalwie
mielimy (osobno boczek, osobno reszte). Krolika rumienimy na patelni na 5
lyzkach oliwy. Nastepie wyjmujemy,na patele wlewamy reszte oliwy i smazymy
na niej boczek. Po ok. 5 minutach dodajemy zmielone przyprawy i warzywa i
dusimy jeszcze minutke. Nastepnie wkladamy ponownie kawalki krolika,
dolewamy wino i doprawiamy sola. Dusimy przez ok. pol godziny. Pod koniec
duszenia dolewamy koniak/grappe. Wszystko dobrze mieszamy i podajemy na
goraco.
krolik z wyspy Ischia
1 krolik
2 zabki czosnku
1 galazka rozmarynu
4 pokrojone listki bazylii
pol lyzki wazowej przetartych pomidorow (troche mniej niz pol szklanki)
5 lyzek oliwy z oliwek
1 szklanka bialego wytrawnego wina
sol i pieprz
Krolika kroimy w kawalki, rumienimy na oliwie z dodatkiem calych zabkow
czosnku, doprawiamy sola i pieprzem. Zalewamy winem i czekamy, az wyparuje
ono z pichcacej sie na malym ogniu potrawy. Wtedy dodajemy pomidory i dalej
dusimy na malym ogniu przez jakies 25 minut (jak sos za bardzo wyparuje,
mozna dolac troszke wody). Na piec minut przed koncem duszenia dodajemy
galazke rozmrynu a przed samym podaniem posiekana bazylie. Mieszamy i
podajemy. Proste, prawda ?
brazylijski krolik po mysliwsku
1 krolik
4-5 marchewek
puszka zielonego groszku
lyzka masla
lyzka oleju
2-3 lyzki koncentratu pomidoroego
lyzka bialego wytrawnego wina
Marynata: 2 filizanki wody, filizanka bialego wina, cebula, lyzeczka soli,
lyzeczka cukru, pieprz w ziarnkach, 2 listki laurowe
Skladniki marynaty laczymy, zalewamy nia krolika i ladujemy go na noc do
lodowki. Nastepnego dnia wyjmujemy miesko i kroimy na kawalki. Na duzej
pateli rozpuszamy maslo i olej i obsmazamy krolika na rumiano (najpierw
dobrze jest osuszyc je z marynaty, bo inaczej sie nie zezloci). Dodajemy
koncentrat i dusimy przez ok. godzine. Nastepnie dodajemy pokrojona drobno
marchewke i osaczony gorszek. Dusimy do czasu, gdy mieso zrobi sie miekkie,
tuz przed podaniem dodajemy lyzke wina.
Smacznego
Herbatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-16 19:37:33
Temat: Re: Potrawka z ktolikaMagdalena!
jak Ci... cyt: "Herbatka (pamiętacie ją jeszcze?)"...
w ramach żartobliwego nastroju
Mechcia
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
>
>
> "Stanisław Trepczyk" wrote:
>
> > Witam po wielu miesiacach nieobecnosci na grupie.
> > Zawsze zajmowalem sie daniami miesnymi i rybnymi.
> > (dla przypomnienia).
> > Aktualnie szukam osoby ktore mialy by przepisy na "krolika w potrawce"
lub
> > inaczej mowiac na rozne potrawy z krolika.Jakie czesci miesa najlepiej
sie
> > nadaja i do jakiej potrawy?
> > Jakie przystawki serwowac do miesa z krolika?
> > Za wszystkie porady bede wdzeczny.
>
> Herbatka (pamietacie ja jeszcze?) podawala kiedys pare przepisow na
krolika.
> Oto cytat:
>
> From: Herbatka (b...@d...com.pl)
> Subject: bajki o kroliku cd.
> Newsgroups: pl.rec.kuchnia
> Date: 2000/04/13
>
>
> no to dzisiaj krolik z sosem.
> Najpierw krolik po goralsku (przepis z Wloch)
> 1 krolik o wadze ok. 1,3 kg
> 5 dag boczku
> 1 zabek czosnku
> 1 cebula
> 1 lodyga selera naciowego
> 1 galazka rozmarynu
> 2 liscie szalwii
> 0,5 l czerwonego wina
> 1 szklanka grappy lub koniaku
> 8 lyzek oliwy z oliwek
> sol
> Krolika kroimy w kawalki. Boczek, cebule, seler, czosnek, rozmaryn i
szalwie
> mielimy (osobno boczek, osobno reszte). Krolika rumienimy na patelni na 5
> lyzkach oliwy. Nastepie wyjmujemy,na patele wlewamy reszte oliwy i smazymy
> na niej boczek. Po ok. 5 minutach dodajemy zmielone przyprawy i warzywa i
> dusimy jeszcze minutke. Nastepnie wkladamy ponownie kawalki krolika,
> dolewamy wino i doprawiamy sola. Dusimy przez ok. pol godziny. Pod koniec
> duszenia dolewamy koniak/grappe. Wszystko dobrze mieszamy i podajemy na
> goraco.
>
> krolik z wyspy Ischia
> 1 krolik
> 2 zabki czosnku
> 1 galazka rozmarynu
> 4 pokrojone listki bazylii
> pol lyzki wazowej przetartych pomidorow (troche mniej niz pol szklanki)
> 5 lyzek oliwy z oliwek
> 1 szklanka bialego wytrawnego wina
> sol i pieprz
> Krolika kroimy w kawalki, rumienimy na oliwie z dodatkiem calych zabkow
> czosnku, doprawiamy sola i pieprzem. Zalewamy winem i czekamy, az wyparuje
> ono z pichcacej sie na malym ogniu potrawy. Wtedy dodajemy pomidory i
dalej
> dusimy na malym ogniu przez jakies 25 minut (jak sos za bardzo wyparuje,
> mozna dolac troszke wody). Na piec minut przed koncem duszenia dodajemy
> galazke rozmrynu a przed samym podaniem posiekana bazylie. Mieszamy i
> podajemy. Proste, prawda ?
>
> brazylijski krolik po mysliwsku
> 1 krolik
> 4-5 marchewek
> puszka zielonego groszku
> lyzka masla
> lyzka oleju
> 2-3 lyzki koncentratu pomidoroego
> lyzka bialego wytrawnego wina
> Marynata: 2 filizanki wody, filizanka bialego wina, cebula, lyzeczka soli,
> lyzeczka cukru, pieprz w ziarnkach, 2 listki laurowe
> Skladniki marynaty laczymy, zalewamy nia krolika i ladujemy go na noc do
> lodowki. Nastepnego dnia wyjmujemy miesko i kroimy na kawalki. Na duzej
> pateli rozpuszamy maslo i olej i obsmazamy krolika na rumiano (najpierw
> dobrze jest osuszyc je z marynaty, bo inaczej sie nie zezloci). Dodajemy
> koncentrat i dusimy przez ok. godzine. Nastepnie dodajemy pokrojona drobno
> marchewke i osaczony gorszek. Dusimy do czasu, gdy mieso zrobi sie
miekkie,
> tuz przed podaniem dodajemy lyzke wina.
> Smacznego
> Herbatka
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |