Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Potrawy z grzybów - kanie - co z nich zrobić?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Potrawy z grzybów - kanie - co z nich zrobić?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-20 21:10:20

Temat: Potrawy z grzybów - kanie - co z nich zrobić?
Od: g...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Wiatam
Jak w temacie nazbierałem wczoraj koszyk kani
http://www.grzyby.consoft.com.pl/puszcza/19.pazdz01d
.jpg
(czubajka kania) - mój przyjaciel z Zakopanego podał mi dobry już sprawdzony
przepis na zupę - krem z kani. Czy znacie jeszcze jakieś ciekawe zastosowanie
tych grzybów ? Słyszałem że suszone kanie sproszkowane są doskonałe jako
przyprawa. Jakieś inne pomysły - czekam i czytam z uwagą... Znalazłem też
trochę pieczarek ale potrawy z nich są wszystkim znane.Przyznam że smak tych
pieczarek z lasu był o niebo lepszy niż tych sklepowych. Radziłbym jednak
zbieranie pieczarek w lesie tym którzy znają się na grzybach...
Cała relacja z mojego grzybobrania na stronie
http://www.grzyby.consoft.com.pl/galeria_foto_wypraw
a_kanie19.10.htm
Pozdrawiam
Zenit
www.grzybypodhala.prv.pl

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-21 07:31:03

Temat: Re: Potrawy z grzybów - kanie - co z nich zrobić?
Od: "Qwax" <...@...Q> szukaj wiadomości tego autora

Najlepsze są panierowane kapelusze:

Kapelusze rozłożyć na płask na talerzu i posolić. Niech sobie poleżą
aż obierze się wszystkie, i przygotuje panierkę jajka (roztrzepać) i
tartą bułkę. Kanie opanierować i na ostry tłuszcz (masełko - żadnych
olejów czy margaryn). upiec i jeść na gorąco !!! pycha

Pozdrawiam
Qwax
Ps. A co do suszonych i mielonych kań to żeczywiście wysmienita
przyprawa - robię ją z mniejszych kapeluszy i zastanawiam sie nad nie
wyrzucaniem nóg.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-21 08:20:12

Temat: Re: Potrawy z grzybów - kanie - co z nich zrobić?
Od: "wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Qwax" <...@...Q> napisał w wiadomości
news:25503-1035181537@213.17.138.62...
> Najlepsze są panierowane kapelusze:
>
> Kapelusze rozłożyć na płask na talerzu i posolić. Niech sobie poleżą
> aż obierze się wszystkie, i przygotuje panierkę jajka (roztrzepać) i
> tartą bułkę. Kanie opanierować i na ostry tłuszcz (masełko - żadnych
> olejów czy margaryn). upiec i jeść na gorąco !!! pycha
>

włąśnie taką wielką kanię jem :)
wyobrazcie sobie, ze moj maz, poczatkujacy grzybiarz, znalazl okolo 10 kani,
ale nie wiedzial co to, wiec zrobil zdjecie i poszedl dalej. Jak sie
spotkalismy zostal okrzyczany, polecielismy szukac, ale okrzyki innych
grzybiarzy powiadomily nas, ze wlasnie znalezli kanie mojego meza. Ach.
Dobrze, ze nastepnego dnia znalazlam kilka na pocieszenie mojego zoladka.

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-21 13:22:16

Temat: Re: Potrawy z grzybów - kanie - co z nich zrobić?
Od: "rapatang" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Qwax" <...@...Q> napisał w wiadomości
news:25503-1035181537@213.17.138.62...
> Najlepsze są panierowane kapelusze:
>
> Kapelusze rozłożyć na płask na talerzu i posolić. Niech sobie poleżą
> aż obierze się wszystkie, i przygotuje panierkę jajka (roztrzepać) i
> tartą bułkę. Kanie opanierować i na ostry tłuszcz (masełko - żadnych
> olejów czy margaryn). upiec i jeść na gorąco !!! pycha

> Ps. A co do suszonych i mielonych kań to żeczywiście wysmienita
> przyprawa - robię ją z mniejszych kapeluszy i zastanawiam sie nad nie
> wyrzucaniem nóg.
>
wzystko sie zgadza,

przed panierowaniem radze namoczyc kapelusze w mleku

--

rapatang


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-23 18:48:34

Temat: Potrawy z grzybów
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

Ponizej cytat z innej listy, ale chyba istotny:

"W Warszawie mozna kupic grzybki mrozone i nie tylko
kurki.Ja nawet sie skusilam i chcialam zrobic krem borowikowy.Ale jak doszlo
do probowania to plulismy na wszystkie strony.Grzyby jak sie mrozi to trzeba
je dziesiec minut obgotowac,wyplukac ,ostudzic i zamrozic.A jakis gamon
surowe, slabo oczyszczone, zamrozil i juz. A grzyby nie obgotowane zachowuja
goryczke w zaden sposob juz nieusuwalana. Fuj!"

Barbara


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.463 / Virus Database: 262 - Release Date: 2003.03.17
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Omlet ze sliwkami
Krewetki dla mojej dziewczyny
DYNIA
Ciasto bez roboty - przypominam przepis
Sweta BN, sorki że tak wczesnie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »