| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-10-09 19:11:19
Temat: Powidla i co jeszczeSliwki - wegierki dojrzaly w tym tygodniu. Klasyczne powidla zrobione,
teraz koncze mieszany dzem ze sliwek i brzoskwin. Zrobie jeszce kompot,
zamroze troche, pare kilo wysusze, jakis placek drozdzowy, knedle z raz,
a co jeszcze? co mozna jeszcze zrobic z wegierek oprocz w/w pomyslow?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-10-09 19:18:26
Temat: Re: Powidla i co jeszczeMagdalena Bassett pisze:
> Sliwki - wegierki dojrzaly w tym tygodniu. Klasyczne powidla zrobione,
> teraz koncze mieszany dzem ze sliwek i brzoskwin. Zrobie jeszce kompot,
> zamroze troche, pare kilo wysusze, jakis placek drozdzowy, knedle z raz,
> a co jeszcze? co mozna jeszcze zrobic z wegierek oprocz w/w pomyslow?
Sliwowice? Niestety nie robilam i przepisu sprawdzonego podac nie moge.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-10-09 19:29:29
Temat: Re: Powidla i co jeszcze
Uzytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisal w
wiadomosci news:gcllsu$nfo$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Sliwowice? Niestety nie robilam i przepisu sprawdzonego podac nie moge.
Normalny bimberek z tego robisz ,najlepsza sliwowica to palinka a po
polskiej stronie to oczywiscie to oczywiscie produkt z Lacka .Swietna
rzecz -:))
Jurek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-10-09 19:43:40
Temat: Re: Powidla i co jeszczejerzyn pisze:
> Uzytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisal w
> wiadomosci news:gcllsu$nfo$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> Sliwowice? Niestety nie robilam i przepisu sprawdzonego podac nie moge.
>
> Normalny bimberek z tego robisz ,najlepsza sliwowica to palinka a po
> polskiej stronie to oczywiscie to oczywiscie produkt z Lacka .Swietna
> rzecz -:))
Tak to zredagowałeś, że podejrzewam, że aktualnie degustujesz:)
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-10-09 19:51:38
Temat: Re: Powidla i co jeszczePaulinka wrote:
> Magdalena Bassett pisze:
>
>> Sliwki - wegierki dojrzaly w tym tygodniu. Klasyczne powidla zrobione,
>> teraz koncze mieszany dzem ze sliwek i brzoskwin. Zrobie jeszce
>> kompot, zamroze troche, pare kilo wysusze, jakis placek drozdzowy,
>> knedle z raz, a co jeszcze? co mozna jeszcze zrobic z wegierek oprocz
>> w/w pomyslow?
>
>
> Sliwowice? Niestety nie robilam i przepisu sprawdzonego podac nie moge.
>
>
U nas nie mozna dostac alkoholu mocniejszego, niz 50%, wiec raczej nie
uda mi sie, ale moze rzeczywiscie zrobie nalewke, nawet na tej 50%
wodce. Dzieki za pomysl
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-10-09 19:55:14
Temat: Re: Powidla i co jeszczeMagdalena Bassett pisze:
co mozna jeszcze zrobic z wegierek oprocz w/w pomyslow?
>
Pierogi. A za parę dni znowu pierogi :)
--
Roman Rumpel Skype: rumpel.roman www.rumpel.pl
"Bo jakbyś czytał od przodu to byłby to najzwyklejszy pamiętnik a tak
blog. To teraz taka moda. Piszesz od urodzenia do dzisiaj to życiorys,
piszesz od dzisiaj do urodzenia to CV." (C) W. Kasprzak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-10-09 20:32:43
Temat: Re: Powidla i co jeszczeRoman Rumpel wrote:
> Magdalena Bassett pisze:
> co mozna jeszcze zrobic z wegierek oprocz w/w pomyslow?
>
>>
>
> Pierogi. A za parę dni znowu pierogi :)
>
>
Robilam knedle ze sliwkami, ale pierogow jeszcze nie. Sliwki w calosci,
tzn, chyba pol sliwki na pierog, czy posiekane?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-10-09 20:56:37
Temat: Re: Powidla i co jeszcze
Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
wiadomosci
news:dOGdnbvPRa1Q_XPVnZ2dnUVZ_gGdnZ2d@posted.townsen
dcommunicationinc...
>>
>>
>> Sliwowice? Niestety nie robilam i przepisu sprawdzonego podac nie moge.
>
> U nas nie mozna dostac alkoholu mocniejszego, niz 50%, wiec raczej nie uda
> mi sie, ale moze rzeczywiscie zrobie nalewke, nawet na tej 50% wodce.
> Dzieki za pomysl
> MB
Co Panie takie uparte, sliwowice Lacka produkuje sie w domach i przy
ksiezycu bez wiekszych problemow, zna ja caly swiat a w Polsce zabroniona
produkcja.Byla szansa ze bedzie uznana jako produkt regionalny i nic z tego
nie wyszlo.Widac za malo butelek wyslano do Brukseli celem oceny produktu,
ma to moc 70 gradusow i calkiem sie mozliwie pija.Podobnej mocy kiedys byla
pejsakowka ,ale dawno tego produktu w sklepach nie widzialem, w mojej wiosce
ino jabole sprowadzaja.
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-10-10 03:16:53
Temat: Re: Powidla i co jeszcze
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:dv2dncTTVvvHynPVnZ2dnUVZ_tjinZ2d@posted.townsen
dcommunicationinc...
> Sliwki - wegierki dojrzaly w tym tygodniu. Klasyczne powidla zrobione,
> teraz koncze mieszany dzem ze sliwek i brzoskwin. Zrobie jeszce kompot,
> zamroze troche, pare kilo wysusze, jakis placek drozdzowy, knedle z raz,
> a co jeszcze? co mozna jeszcze zrobic z wegierek oprocz w/w pomyslow?
>
> MB
Uwedzic. Gotowac knedle z ciasta ziemniaczanego, pierogi, legumine z peczaku
i wedzonych sliwek. Lista dluga, ale przeciez trafilem na stara wyjadaczke z
garkuchni...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-10-10 03:19:28
Temat: Re: Powidla i co jeszcze
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:sIqdnQFk8-fz93PVnZ2dnUVZ_oDinZ2d@posted.townsen
dcommunicationinc...
> Roman Rumpel wrote:
>
> > Magdalena Bassett pisze:
> > co mozna jeszcze zrobic z wegierek oprocz w/w pomyslow?
> >
> >>
> >
> > Pierogi. A za parę dni znowu pierogi :)
> >
> >
>
>
> Robilam knedle ze sliwkami, ale pierogow jeszcze nie. Sliwki w calosci,
> tzn, chyba pol sliwki na pierog, czy posiekane?
>
> MB
Jak kto lubi - i do knedli i do p[ierogów moga być całe jak i pokrojone.
Dodam ciasto na kruchym spodzie z połówkami węgierek - posypane cynamonem i
cukrem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |