« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-02 11:57:23
Temat: Prawdziwa Pizza ???Witam,
Kilka już razy robiłem pizzę na drożdżowym cieście. Zawsze wyrastała na kilka
(2-4) centymetrów. Ja jednak wolę taką na cienkim spodzie, jak w pizzerni.
Jak zrobić takie ciasto?
Jakie są proporcje i jaka technologia wyrobu?
Z góry dzięki za odpowiedzi i porady.
Smiech
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-02 12:13:15
Temat: Re: Prawdziwa Pizza ???> Kilka już razy robiłem pizzę na drożdżowym cieście. Zawsze wyrastała na
kilka
> (2-4) centymetrów. Ja jednak wolę taką na cienkim spodzie, jak w
pizzerni.
> Jak zrobić takie ciasto?
> Jakie są proporcje i jaka technologia wyrobu?
>
> Z góry dzięki za odpowiedzi i porady.
>
> Smiech
Śmiechu, nie warto.
Albo jedź do Neapolu i tam cię nauczą.
--
Pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-02 12:40:37
Temat: Re: Prawdziwa Pizza ???> > Kilka już razy robiłem pizzę na drożdżowym cieście. Zawsze wyrastała na
> kilka
> > (2-4) centymetrów. Ja jednak wolę taką na cienkim spodzie, jak w
> pizzerni.
> > Jak zrobić takie ciasto?
> > Jakie są proporcje i jaka technologia wyrobu?
> >
> > Z góry dzięki za odpowiedzi i porady.
> >
> > Smiech
>
> Śmiechu, nie warto.
> Albo jedź do Neapolu i tam cię nauczą.
> --
> Pozdr. Jerzy
>
>
Ale mi smakuje takie ciasto robione w Polsce, przez ludzi w naszych Pizzerniach.
To włoskie nie jest wcale takie "ah i oh".
A zapewniam, że umieć zrobić takie ciasto - warto.
Pozdr. Smiech
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-02 13:17:13
Temat: Re: Prawdziwa Pizza ???Na ten temat to tutaj nie porozmawiasz,bo się lekko wyswiechtal ;-)
Polecam natomiast archiwum grupy.
http://groups.google.com.pl/groups?hl=pl&q=pizza&btn
G=Szukaj+z+Google&meta=g
roup%3Dpl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-02 13:18:57
Temat: Re: Prawdziwa Pizza ???
kurcze skrót źle się zapisal
once again:
http://groups.google.com.pl/groups?hl=pl&q=pizza&btn
G=Szukaj+z+Google&meta=g
roup%3Dpl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-02 18:31:46
Temat: Re: Prawdziwa Pizza ???
s...@p...onet.pl wrote:
>
> Witam,
>
> Kilka już razy robiłem pizzę na drożdżowym cieście. Zawsze wyrastała na kilka
> (2-4) centymetrów. Ja jednak wolę taką na cienkim spodzie, jak w pizzerni.
> Jak zrobić takie ciasto?
> Jakie są proporcje i jaka technologia wyrobu?
>
> Z góry dzięki za odpowiedzi i porady.
>
> Smiech
Ciasto drozdzowe musisz "wydusic" po wyrosnieciu co najmniej 2 razy.
Ostatni raz uformuj w plaski krazek. Gdy znow wyrosniete, rozciagaj lub
rozwalkuj najcieniej jak mozesz - na pol cm. Tuz po rozciagnieciu
ciasta rozsmaruj na nim sos i uloz dodatki i od razu buch do bardzo
goracego pieca na szamotowki - ciasto urosnie tylko troszke, a bedzie
chrupkie. Brzeg, ktorego nie posmarujesz sosem, urosnie troche grubszy.
Plyta szamotowa lub cegly ulozone ciasno w piecu i rozgrzane przez pol
godziny w najwyzszej temperaturze dadza ci najlepsza pizze.
Smacznego
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |