Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:6cTAxIm3ZUuF+Hp+nHSLbicGJzA=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5b73363c$0$685$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Precz z aluminiowymi formami!
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <5b6eaa8e$0$615$65785112@news.neostrada.pl>
<5b6ec577$0$586$65785112@news.neostrada.pl>
<pku75d$itf$1@node2.news.atman.pl>
<5b7331a6$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 14 Aug 2018 20:06:20 GMT
Lines: 72
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.99.250.204
X-Trace: 1534277180 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 685 217.99.250.204:59619
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381172
Ukryj nagłówki
XL <i...@g...pl> wrote:
> tomekp <t...@a...ma.kota.pl> wrote:
>> Wzruszyła mnie Twoja opowieść o pasztecie. Niemniej jednak Twoja analiza
>> zjawisk fizjologicznych na styku pasztet-aluminium ma pewne ułomności.
>>
>>>> I teraz właśnie przyszedł ten czas. Po upieczeniu pasztetu i opróżnieniu
>>>> foremek zauważyłam wżery i perforacje denka!
>>
>> Aluminium na niską temperaturę topnienia - być może się nadtopiło
>
> Raczysz żartować. Albo nie masz pojęcia o tym, że metal na styku z mięsną
> zawartością NIE MA PRAWA osiągnąć temperatury topnienia, bo jest
> bezpośrednio chłodzony WODĄ z tego mięsa.
> Ponadto - temperatura topnienia aluminium to około siedmiuset st C, a w
> piekarniku mam max 200.
>
>>
>> Znaczy - aluminium
>>>> przereagowało z solą i kwasami organicznymi i przeszło do pasztetu!
>>
>> Aluminium średnio reaguje z kwasami, prędzej z zasadami.
>
> Zakaz gotowania kwaśnych potraw w aluminiowych naczyniach nie bierze się z
> sufitu. Poza tym - jest jeszcze sól i woda; poczytaj o korozji wżerowej
> aluminium pod wpływem soli w środowisku wodnym. Pasztet to mięso i sól, a
> mięso to 90 procent wody.
> I tak dalej.
>
>
>> Również
>> obecność kwasów organicznych w Twojej masie pasztetowej jest raczej
>> wątpliwa bo zakładam, że nie uległa ona zepsuciu.
>
> Raczej nie, ale podczas 30 dni w stanie zamrożonym nie jest wykluczone ich
> powstawanie.
>
>>
>>>> Pasztet do wyrzucenia.
>>
>> Nawet gdyby aluminium uległo rozpuszczeniu/roztworzeniu w Twojej masie
>> pasztetowej to bez obaw można to skonsumować
>
> Nie! Wszelkie związki (tu zapewne chlorek) aluminium są wybitnie
> kancerogenne!
Aluminium, kumulując się zwłaszcza w mozgu, powoduje rożnorakie jego
schorzenia. Jest uznane za neurotoksynę!
> Nawet abtyperspiranty,
aNtyperspiranty
> które zawierają sole glinu, powinny
> być wycofane, bo powodują raka gruczołu sutkowego i jest to potwierdzone
> badaniami.
>
>> (pod warunkiem, że kwasów
>> pochodzących z rozkładu tam jednak nie było)
>
> Rozkład a rozkład to różnica. Niekoniecznie jest to gnicie - wystarczy, że
> zajdzie liza.
>
>
> A dziurki w aluminiowej foremce były NA WYLOT - doskonale widoczne pod
> światło i liczne jak gwiazdy na ciemnym niebie.
> Znaczy - aluminium z tych miejsc trafiło do pasztetu i nikt ani nic mnie
> nie przekona, że to jest bezpieczne.
J.w.
--
XL
|