Data: 2018-08-17 15:52:28
Temat: Re: Precz z aluminiowymi formami!
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-08-11 o 11:21, XL pisze:
>> Jakiś czas temu pisałam o szkodliwości folii alu w połączeniu z ogrzewaniem
>> w niej potraw oraz kiedy pakujemy w nią np mięso czy wędlinę.
>> Narobiwszy za dużo masy pasztetowej i z braku wystarczającej liczby dirm
>> szklanych typu keksówka (mam tylko 3) jednak skusiłam się na użycie foremek
>> alu w celu zamrożenia w nich nadmiaru masy do upieczenia w terminie
>> późniejszym.
>> I teraz właśnie przyszedł ten czas. Po upieczeniu pasztetu i opróżnieniu
>> foremek zauważyłam wżery i perforacje denka! Znaczy - aluminium
>> przereagowało z solą i kwasami organicznymi i przeszło do pasztetu!
>> Pasztet do wyrzucenia.
>> Dokupiłam następne 3 szklane formy.
>>
>>
>
> Bez przesady. W PRLu w domu był używany NRDowski szybkowar z aluminium.
> Po każdej gotowanej potrawie zmieniał kolor. Używany był przez
> kilkanaście lat, a nie był powodem jakichś chorób.
>
> I żeby nie było - niedawno kupiony garnek z stali nierdzewnej, dwa
> tygodnie temu był w nim gotowany rosół, po opróżnieniu widać że i ta
> stal nie jest obojętna na kwasy zawarte w rosole - dno nabrało
> "pięknego" niebieskiego koloru..
Musiało zostać przegrzane. Nic się z nim złego nie stało. Gorzej, gdyby się
pojawiły wżery - wtedy znaczyłoby to, że najedliście się niklu.
>
> Tak że w podsumowaniu myślę że niepotrzebnie wyrzuciłaś pasztet i
> foremki.
Mam całkowitą pewność, że słusznie - w dodatku po konsultacjach z
akademickimi chemikami. A gdybym nawet tej słuszności nie miała, to patrz
punkt pierwszy.
Aluminium z tych dziur GDZIEŚ jest - a ponieważ nie wyparowało, to jest,
niestety, w pasztecie.
> Bardziej należy się bać chemii w postaci tych emalii na
> garnkach niż samych metali.
>
>
Emalia, ale ta tradycyjna (bo teraz często są stosowane inne, bardzo różne,
naśladujące emalię nowoczesne powłoki - nie kupuję tego), o ile
nieuszkodzona (czyli nie dająca dostępu do żelaza/żeliwa), jest bardzo
odporna chemicznie i jest, prócz szkła, najbardziej bezpieczna do celów
kulinarnych.
--
XL
|