Data: 2018-08-17 21:34:43
Temat: Re: Precz z aluminiowymi formami!
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
stefan <s...@w...pl> wrote:
> W dniu 2018-08-17 o 16:01, XL pisze:
>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>>
>>> Bez przesady. W PRLu w domu był używany NRDowski szybkowar z aluminium.
>>> Po każdej gotowanej potrawie zmieniał kolor.
>>
>> A to to akurat tzw. zupelnie inna inszość.
>> Aluminium z takiego garnka tylko za pierwszym razem mogło działać
>> szkodliwie - jednak po pierwszym gotowaniu czy gotowaniach pokryło się
>> warstwą nierozpuszczalnych i dosyć słabo aktywnych chemicznie soli
>> działających ochronnie na głębsze warstwy metalu pod nimi. Przy dalszym
>> używaniu naczynie już raczej nieszkodliwe.
>> Co innego - tacki do grilla i formy do pieczenia - JEDNORAZOWE! Czyli za
>> każdym razem świeża powierzchnia czystego aluminium, gotowa do reakcji
>> chemicznych. I tak przez długi czas, raz za razem i od nowa. Sam pomyśl!
>>
>>> Używany był przez
>>> kilkanaście lat, a nie był powodem jakichś chorób.
>>
>> A tego to nie wiesz i wiedzieć nie będziesz. Poza tym ekspozycja na
>> aluminium wtedy a dziś... No szybkowar, no patelnia. A dziś samych tacek do
>> grilla sprzedaje się miliony!
>>
> Wpadłem na chwilę do kraju i muszę wtrącić swoje zdańko (nawet nie
> zdanie a tym bardziej kategoryczne stanowisko).
> czystego aluminium (czyli glinu) nie stosuje się. Walcuje sie różne jego
> stopy.
Wiem o tym i chyba wszyscy o tym wiedzą. Nigdzie nie twierdzę, że to czyste
chemicznie aluminium w tych foremkach. Także garnki, patelnie, korpusy
maszynek do mięsa, monety itp. muszą być ze stopu, bo inaczej gięłyby się
na potęgę - czyste aluminium jest właśnie takie.
> Foremki typu J... N... robi się z dziadowskiego stopu bo z
> założenia jednorazowe.
> Ja sam w domu produkuję dla siebie foremki z tzw. folii fryzjerskiej -
> dużo grubsza a poza tym z założenia jest odporna na większość środków
> typu kwasy itp No i jest naprawdę duuużo droższa. Po wielokrotnym użyciu
> nie ma śladów korozji...
Można i tak. Ja wykreślam aluminium ze swojej kuchni w aspekcie
wykorzystania do przechowywania oraz obrobki cieplnej jakichkolwiek
produktow. Folii aluminiowej oczywiście używam nadal, do pakowania, jednak
bez bezpośredniego kontaktu z zywnością - tylko jako zewnętrzną, ochronną
warstwę, okrywającą warstwę papierową.
--
XL
|