Data: 2018-08-17 22:21:19
Temat: Re: Precz z aluminiowymi formami!
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
XL <i...@g...pl> wrote:
> stefan <s...@w...pl> wrote:
>> W dniu 2018-08-17 o 16:01, XL pisze:
>>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>>>
>>>> Bez przesady. W PRLu w domu był używany NRDowski szybkowar z aluminium.
>>>> Po każdej gotowanej potrawie zmieniał kolor.
>>>
>>> A to to akurat tzw. zupelnie inna inszość.
>>> Aluminium z takiego garnka tylko za pierwszym razem mogło działać
>>> szkodliwie - jednak po pierwszym gotowaniu czy gotowaniach pokryło się
>>> warstwą nierozpuszczalnych i dosyć słabo aktywnych chemicznie soli
>>> działających ochronnie na głębsze warstwy metalu pod nimi. Przy dalszym
>>> używaniu naczynie już raczej nieszkodliwe.
>>> Co innego - tacki do grilla i formy do pieczenia - JEDNORAZOWE! Czyli za
>>> każdym razem świeża powierzchnia czystego aluminium, gotowa do reakcji
>>> chemicznych. I tak przez długi czas, raz za razem i od nowa. Sam pomyśl!
>>>
>>>> Używany był przez
>>>> kilkanaście lat, a nie był powodem jakichś chorób.
>>>
>>> A tego to nie wiesz i wiedzieć nie będziesz. Poza tym ekspozycja na
>>> aluminium wtedy a dziś... No szybkowar, no patelnia. A dziś samych tacek do
>>> grilla sprzedaje się miliony!
>>>
>> Wpadłem na chwilę do kraju i muszę wtrącić swoje zdańko (nawet nie
>> zdanie a tym bardziej kategoryczne stanowisko).
>> czystego aluminium (czyli glinu) nie stosuje się. Walcuje sie różne jego
>> stopy.
>
> Wiem o tym i chyba wszyscy o tym wiedzą. Nigdzie nie twierdzę, że to czyste
> chemicznie aluminium w tych foremkach.
A, tak, tak, użyłam zwrotu ,,świeża powierzchnia czystego aluminium", ale
miałam na myśli aluminiową powierzchnię (ze stopu aluminium) czystą czyli
niczym niepokrytą, tj. bez warstwy ochronnej z soli tego pierwiastka, a nie
czystość chemiczną.
> Także garnki, patelnie, korpusy
> maszynek do mięsa, monety itp. muszą być ze stopu, bo inaczej gięłyby się
> na potęgę - czyste aluminium jest właśnie takie.
>
>> Foremki typu J... N... robi się z dziadowskiego stopu bo z
>> założenia jednorazowe.
>> Ja sam w domu produkuję dla siebie foremki z tzw. folii fryzjerskiej -
>> dużo grubsza a poza tym z założenia jest odporna na większość środków
>> typu kwasy itp No i jest naprawdę duuużo droższa. Po wielokrotnym użyciu
>> nie ma śladów korozji...
>
> Można i tak. Ja wykreślam aluminium ze swojej kuchni w aspekcie
> wykorzystania do przechowywania oraz obrobki cieplnej jakichkolwiek
> produktow. Folii aluminiowej oczywiście używam nadal, do pakowania, jednak
> bez bezpośredniego kontaktu z zywnością - tylko jako zewnętrzną, ochronną
> warstwę, okrywającą warstwę papierową.
>
>
J.w.
--
XL
|