Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki? Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: bbjk <a...@b...cc>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Date: Wed, 11 Feb 2015 18:22:22 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 28
Message-ID: <mbg34f$uvv$1@node2.news.atman.pl>
References: <mbfk14$8s3$1@dont-email.me> <mbfor3$k9u$1@node2.news.atman.pl>
<mbg12m$58m$1@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: 83.218.107.182
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1423675343 31743 83.218.107.182 (11 Feb 2015 17:22:23
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Feb 2015 17:22:23 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:31.0) Gecko/20100101
Thunderbird/31.4.0
In-Reply-To: <mbg12m$58m$1@dont-email.me>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360881
Ukryj nagłówki

W dniu 2015-02-11 o 17:47, Pszemol pisze:

> Opowiedz proszę więcej o swojej chałce - jakiego przepisu użyłaś i czemu
> w lodówce?

Przepis taki: 625 g mąki, szklanka mleka, kostka dobrego masła, 125 g
cukru, 75 g drożdży, 7 żółtek. Szczypta soli, mała.
Robisz tradycyjnie, czyli drożdże mieszasz z częścią cukru, odrobiną
mąki i mlekiem, odstawiasz do wyrośnięcia. Żółtka z resztą cukru
ucierasz na puszysty kogel mogel, potem wyrabiasz składniki poza masłem
mikserem lub ręką, aż ciasto będzie miękkie i giętkie. Odstawiasz, by
rosło, w pokojowej temp. to trwa ok. półtorej godziny. Do wyrośniętego
dodajesz stopniowo rozpuszczone ciepłe masło, cały czas wyrabiając.
Robię to wieczorem, wstawiam do natłuszczonej miski, przykrywam folią i
wstawiam do lodówki. Wolno tam rośnie i można je przechowywać do
czterech dni. Rano wystarczy upleść chałkę lub bułeczki, odstawić
jeszcze na 15 już nie do lodówki, ewentualnie posypać makiem lub
czarnuszką, niech podrośnie, wstawić do piekarnika (180 stopni) i po
około pół godzinie zapach zbudzi rodzinkę na śniadanie.
Pytasz, czemu w lodówce.
Pierwszy raz to był przypadek, ciasto zrobiłam wieczorem, a ponieważ
chciało mi się spać, wstawiłam je do lodówki, gdzie wyrosło podczas
nocy. Chałka była pyszna, to powolne rośnięcie jej posłużyło, więc potem
powtarzałam proceder, tym bardziej, ze wygodny, jeśli chce się mieć
świeże pieczywo na śniadanie.
--
B.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.02 Pszemol
11.02 bbjk
11.02 XL
11.02 XL
11.02 Pszemol
11.02 Pszemol
11.02 bbjk
11.02 Pszemol
11.02 XL
11.02 Pszemol
11.02 XL
11.02 bbjk
11.02 Pszemol
11.02 Pszemol
11.02 bbjk
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?