Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki? Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!eternal-september.org!feeder.eternal-september.org!mx02.eternal-september
.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Date: Wed, 11 Feb 2015 11:34:07 -0600
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 1
Message-ID: <mbg3pb$ijq$1@dont-email.me>
References: <mbfk14$8s3$1@dont-email.me> <mbfor3$k9u$1@node2.news.atman.pl>
<mbg12m$58m$1@dont-email.me> <mbg34f$uvv$1@node2.news.atman.pl>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Wed, 11 Feb 2015 17:33:32 +0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="9424a822006a6d9424abf2477577313e";
logging-data="19066";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX18ZgOJ/K7YlCt/e9TZStUcw"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <mbg34f$uvv$1@node2.news.atman.pl>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:MLsoi8CMKJTq1t7/JAzAtOz7Z1I=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360882
Ukryj nagłówki

"bbjk" <a...@b...cc> wrote in message news:mbg34f$uvv$1@node2.news.atman.pl...
> W dniu 2015-02-11 o 17:47, Pszemol pisze:
>
>> Opowiedz proszę więcej o swojej chałce - jakiego przepisu użyłaś i czemu
>> w lodówce?
>
> Przepis taki: 625 g mąki, szklanka mleka, kostka dobrego masła, 125 g
> cukru, 75 g drożdży, 7 żółtek. Szczypta soli, mała.
> Robisz tradycyjnie, czyli drożdże mieszasz z częścią cukru, odrobiną mąki
> i mlekiem, odstawiasz do wyrośnięcia. Żółtka z resztą cukru ucierasz na
> puszysty kogel mogel, potem wyrabiasz składniki poza masłem mikserem lub
> ręką, aż ciasto będzie miękkie i giętkie. Odstawiasz, by rosło, w
> pokojowej temp. to trwa ok. półtorej godziny. Do wyrośniętego dodajesz
> stopniowo rozpuszczone ciepłe masło, cały czas wyrabiając.
> Robię to wieczorem, wstawiam do natłuszczonej miski, przykrywam folią i
> wstawiam do lodówki. Wolno tam rośnie i można je przechowywać do czterech
> dni. Rano wystarczy upleść chałkę lub bułeczki, odstawić jeszcze na 15 już
> nie do lodówki, ewentualnie posypać makiem lub czarnuszką, niech
> podrośnie, wstawić do piekarnika (180 stopni) i po około pół godzinie
> zapach zbudzi rodzinkę na śniadanie.

Super - dzięki za przepis, wypróbuję wkrótce.
Ciekawy jest fragment na wyrabianiu ciasta bez masła i wprowadzaniu
go potem - czy jest na to jakieś wyjaśnienie "techniczne"? Bo w moim
przepisie tego nie było, chyba że coś pomieszałem...

Twoje ciasto nie było za bardzo sprężyste?

Bo ja osiągnąłem te paski ciasta tak sprężyste że po rozciąganiu
kurczyły się spowrotem jak dżdzownice i próby plecenia ich
kończyły się niepowodzeniem z dwu powodów: raz sprężystosć
i kurczliwość ciasta a dwa jego tłustość niepomagająca sklejaniu się.

> Pytasz, czemu w lodówce.
> Pierwszy raz to był przypadek, ciasto zrobiłam wieczorem, a ponieważ
> chciało mi się spać, wstawiłam je do lodówki, gdzie wyrosło podczas nocy.
> Chałka była pyszna, to powolne rośnięcie jej posłużyło, więc potem
> powtarzałam proceder, tym bardziej, ze wygodny, jeśli chce się mieć świeże
> pieczywo na śniadanie.

Przypadek jest czesto przyczyną dobrych wynalazków :-)

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.02 bbjk
11.02 XL
11.02 XL
11.02 Pszemol
11.02 Pszemol
11.02 bbjk
11.02 Pszemol
11.02 XL
11.02 Pszemol
11.02 XL
11.02 bbjk
11.02 Pszemol
11.02 Pszemol
11.02 bbjk
11.02 bbjk
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?