Data: 2010-10-06 16:18:17
Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: Aabacus <a...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 4 Paź, 10:53, "moon" <m...@y...com> wrote:
> ?Lisciasty wrote:
> > Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
> > nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
> > zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
> > dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
> > postawić?
>
> pasteryzować!
> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
> płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
>
> moon-advisory
Z tym trikiem to byłbym ostrożny. Atmosfera beztlenowa jest ryzykowna,
bo są bakteria które tylko na to czekają, np. Clostridium botulinum.
Zdarzają się takie przypadki w domowych przretworach niekoniecznie
mięsnych - np fasolka szparagowa.
Adam
|