Data: 2010-10-06 19:46:47
Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 6 Oct 2010 09:18:17 -0700 (PDT), Aabacus napisał(a):
> On 4 Paź, 10:53, "moon" <m...@y...com> wrote:
>> ?Lisciasty wrote:
>>> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
>>> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
>>> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
>>> dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
>>> postawić?
>>
>> pasteryzować!
>> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
>> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
>> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
>> płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
>>
>> moon-advisory
>
> Z tym trikiem to byłbym ostrożny. Atmosfera beztlenowa jest ryzykowna,
> bo są bakteria które tylko na to czekają, np. Clostridium botulinum.
> Zdarzają się takie przypadki w domowych przretworach niekoniecznie
> mięsnych - np fasolka szparagowa.
> Adam
Pisałam przecież, że beztlenowce się ucieszą.
|