« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-01 16:43:24
Temat: Prośba do praktyków chleba z maszynyDzień dobry wszystkim,
Ostatnio wpadł mi w ręce bardzo sympatyczny przepis na chleb z marchewką i
tymiankiem. Sama nazwa mi się już spodobała, więc zbyt wiele się nie namyślając
wrzuciłam składniki do maszyny i tutaj pojawił się problem. Jaki program
ustawić. Ponieważ nie chciałam zbyt wiele czasu czekać, więc nastawiłam program
szybki (tylko jedno małe i jedno długie rośnięcie - na normalnym programie
rośnie 3 razy). Efekt był taki, że chcleb mi nie wyrósł. W smaku jest dobry i
na pewno go skończę. Poza tym wydaje mi się, że ciasto było zbyt lejące (wiem,
to nie powinno robić różnicy - konsystencji był mniej-więcej jak chleb Fiony -
bardzo dobry z resztą ;-) ). Może za mało drożdży, a może marchewka była za
mokra (przepuściłam przez sokowirówkę i potem wymieszałam miąższ z sokiem i
powstała sympatyczna papka).
W każdym bądź razie - może ktoś podpowie, co powinnam zmienić następnym razem.
Może tylko program, może więcej drożdży.
A oto przepis, z którego korzystałam (pochodzi ze strony:
http://www.feminin.ch/cuisine/bread/fiches/carothym.
htm ):
suche drożdże 1 1/2 łyżeczki (ok 6g)
mąka 1 1/2 szklanki
mąka żytnia 2/3 szklanki (tej nie miałam i zastąpiłam pełnoziarnistą)
mąka kukurydziana 1/3 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
świeżo starta marchewka 1 1/3 szklanki
tymianek suchy 1 łyżka
ciepła woda 1/2 szklanki
Wrzucałam w innej kolejności niż napisałam powyżej. Macie może jakieś pomysły?
Pozdrowienia
Lemina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-02 09:47:27
Temat: Re: Prośba do praktyków chleba z maszynyOn Mon, 1 Nov 2004 17:43:24 +0100 I had a dream that Lemina
<lemina_ksi@CIACH_TOo2.pl> wrote:
> mąka żytnia 2/3 szklanki (tej nie miałam i zastąpiłam pełnoziarnistą)
Może to jest problemem?
Mąka pełnioziarnista jest zupełnie inna niż biała mąka żytnia - jest
cieższa i przez to ciasto gorzej rośnie,
--
Grzegorz Janoszka odpowiadając POPRAW adres
UWAGA, mam specyficzne poczucie humoru! Na newsach wyrażam swoje prywatne
specyficzne poglądy, a nie moich byłych, obecnych i przyszłych pracodawców.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-02 10:47:12
Temat: Re: Prośba do praktyków chleba z maszynyMaka razowa jest duza ciezsza niz zwykla. Moze zamiast uzywac razowej
zamiast zytniej uzyj zwyklej pszennej. Powinnas tez sprobowac upiec chleb
na programie podstawowym a nie szybkim. Do pieczenia chleba uzywam maki
pszennej typ 650 (ostatnio pojawila sie w supermarketach).
Napisz skad jestes, moze jakas dobra dusza podpowie ci, gdzie kupic make
zytnia pytlowa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-02 20:13:00
Temat: Re: Prośba do praktyków chleba z maszynyIn article <X...@1...0.0.1>,
Magdalena Fabrykowska-Młotek wrote:
> Maka razowa jest duza ciezsza niz zwykla. Moze zamiast uzywac razowej
> zamiast zytniej uzyj zwyklej pszennej. Powinnas tez sprobowac upiec chleb
> na programie podstawowym a nie szybkim. Do pieczenia chleba uzywam maki
> pszennej typ 650 (ostatnio pojawila sie w supermarketach).
> Napisz skad jestes, moze jakas dobra dusza podpowie ci, gdzie kupic make
> zytnia pytlowa.
Dzięki za porady ;-)
O pomoc mogę prosić Ewę, Kota lub Paula (jestem w okolicach Genewy). Radzę
sobie jak mogę, ale chwilowo mąki razowej nie mogę znaleźć (ślepa jestem, czy
co?).
Muszę się pochwalić jednym sukcesem. Ostatnio przez całkowity przypadek
znalazłam ogórki gruntowe i koper (chrzanu nie było) i teraz się kiszą ;-)
Więc: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.....
Pozdrawiam.
Lemina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-02 22:44:26
Temat: Re: Prośba do praktyków chleba z maszynyLemina wrote:
>
> Więc: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.....
Poszukaj sobie sklepow biologicznych, z tzw. zdrowa zywnoscia ;) Wlasnie
tam kupuje maki najrozniejszych rodzajow.
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-10 21:19:34
Temat: Re: Prośba do praktyków chleba z maszynyLemina <lemina_ksi@ciach_too2.pl> wrote:
> O pomoc mogę prosić Ewę, Kota lub Paula (jestem w okolicach Genewy). Radzę
> sobie jak mogę, ale chwilowo mąki razowej nie mogę znaleźć (ślepa jestem,
> czy co?).
[...]
> Więc: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.....
Pszenną razową dostaniesz w każdym supermarkecie (farine de ble complete),
natomiast żytnią razową (i każdą inną, tam naprawdę jest wszystko) w sklepie
Satoriz w Ferney-Voltaire. Mają tam też przyzwoity chleb na zakwasie w kilku
gatunkach, polecam.
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 Aneta.Baran#cern.ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: anetek#anetek.net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-11 08:23:26
Temat: Re: Prośba do praktyków chleba z maszynyAneta Baran wrote:
> Pszenną razową dostaniesz w każdym supermarkecie (farine de ble complete),
> natomiast żytnią razową (i każdą inną, tam naprawdę jest wszystko) w sklepie
> Satoriz w Ferney-Voltaire. Mają tam też przyzwoity chleb na zakwasie w kilku
> gatunkach, polecam.
W moim supermarkiecie ni mo farine de ble complete...
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-11 14:23:16
Temat: Re: Prośba do praktyków chleba z maszynyKot <m...@p...onet.pl> wrote:
> W moim supermarkiecie ni mo farine de ble complete...
No masz, w Paryżu nie ma, a u mnie na wsi jest, co to za porządki... ;-)
I z tego, co widzę na www Satoriz, też go w Paryżu nie macie. No nie ma siły,
musisz przyjechać do nas w odwiedziny :-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran * http://2510053385/~aneta/ * anetek#anetek.net
:`.__.': * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
`....'
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-12 09:07:15
Temat: Re: Prośba do praktyków chleba z maszynyAneta Baran wrote:
> Kot <m...@p...onet.pl> wrote:
>
>
>>W moim supermarkiecie ni mo farine de ble complete...
>
> No masz, w Paryżu nie ma, a u mnie na wsi jest, co to za porządki... ;-)
> I z tego, co widzę na www Satoriz, też go w Paryżu nie macie. No nie ma siły,
> musisz przyjechać do nas w odwiedziny :-)
Chyba tak, ale z zupelnie innych powodow - w kancu maki wszelakie mam w
pobliskim biologicznym ;) Ale chleba nie pieke, bo ostatnio do
wszystkich pieczonych reki nie mam - wychodza albo kamienne, albo
zakalcowate, albo rozlaza sie, wiec ja moze odczekam kilka miesiecy
zanim znow sie za to zabiore ;) Za to z dziwnych mak robie pierogi,
nalesniki, makarony i takie tam. Acha, nawet gofry mi wyszly z zakalcem ;)
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-13 22:55:57
Temat: Re: Prośba do praktyków chleba z maszynyIn article <cmu0l4$3qd$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>, Aneta Baran wrote:
>> Więc: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.....
> Pszenną razową dostaniesz w każdym supermarkecie (farine de ble complete),
To to już wcześniej wiedziałam i znalazłam ;-) A żeby było śmieszniej w tej,
którą kupuję jest dodatek mąki żytniej (jakieś 5% - nie chce mi się dokładnie
sprawdzać ile)
> natomiast żytnią razową (i każdą inną, tam naprawdę jest wszystko) w sklepie
> Satoriz w Ferney-Voltaire. Mają tam też przyzwoity chleb na zakwasie w kilku
> gatunkach, polecam.
Ooooooo Dzięki za informację. Na pewno odwiedzę w przyszłym tygodniu.
>
> Anetek
Pozdrowienia
Lemina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |