« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-26 12:33:13
Temat: Prośba o przepis na StrogonowaNo właśnie. Czy ktoś dysponuje takowym? Albo zna link do miejsca w
którym się znajduje? Dla wyjaśnienia, chodzi mi o taką fajną ciepłą
breję z kawałkami mięsa :-). W książce kucharskiej znalazłem jedynie
przepisy na rzeczy a' la Strogonow i po prześledzeniu składników i
obróbki materiału nijak mi nie wychodziło, że otrzymam to o co mi
chodzi. Dziękuję z góry.
Pozdrawiam
Karol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-26 13:36:55
Temat: Re: Prośba o przepis na Strogonowa
Użytkownik Karol Michalak <o...@i...edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@i...edu.pl...
> No właśnie. Czy ktoś dysponuje takowym? Albo zna link do miejsca w
> którym się znajduje? Dla wyjaśnienia, chodzi mi o taką fajną ciepłą
> breję z kawałkami mięsa :-). W książce kucharskiej znalazłem jedynie
>
Obawiam się, że nie chodzi Ci o Strogonoff'a, ale o taką jakąś breję
właśnie, która podają w podłych knajpach pod nazwą Strogonoff. Bo właściwy
Strogonoff żadną miarą breją nie jest. Pozdrawiam - Agnieszka
PS - teraz jestem w robocie, a przepisu nie mam w głowie, prześlę jak wrócę
do domku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-26 16:38:41
Temat: Re: Prośba o przepis na Strogonowa
batory wrote:
>
> Użytkownik Karol Michalak <o...@i...edu.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:3...@i...edu.pl...
> > No właśnie. Czy ktoś dysponuje takowym? Albo zna link do miejsca w
> > którym się znajduje? Dla wyjaśnienia, chodzi mi o taką fajną ciepłą
> > breję z kawałkami mięsa :-). W książce kucharskiej znalazłem jedynie
> >
> Obawiam się, że nie chodzi Ci o Strogonoff'a, ale o taką jakąś breję
> właśnie, która podają w podłych knajpach pod nazwą Strogonoff. Bo właściwy
> Strogonoff żadną miarą breją nie jest. Pozdrawiam - Agnieszka
> PS - teraz jestem w robocie, a przepisu nie mam w głowie, prześlę jak wrócę
> do domku.
AFAIR To była całkiem niezła knajpa, mówiąc breja chciałem określić jego
konsystencję (co zresztą mogła sugerować buźka). Konkretnie to było
konsystencji bardzo gęstego gulaszu (że łyżkę można postawić). Podawane
było w czarkach. Z tych przepisów co widziałem wychodziło, że powstanie
mięso oblane sosem do położenia na talerz.
Pozdrawiam
Karol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-26 18:43:25
Temat: Re: Prośba o przepis na Strogonowa
Karol Michalak <o...@i...edu.pl> wrote ...
>
> AFAIR To była całkiem niezła knajpa, mówiąc breja chciałem określić jego
> konsystencję (co zresztą mogła sugerować buźka). Konkretnie to było
> konsystencji bardzo gęstego gulaszu (że łyżkę można postawić). Podawane
> było w czarkach. Z tych przepisów co widziałem wychodziło, że powstanie
> mięso oblane sosem do położenia na talerz.
>
> Pozdrawiam
>
> Karol
Nie podlewaj tego miesa woda, udus go we wlasnym sosie.
Zaparaw tylko smietana i bedzie geste..............
Powodzenia!!!
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-27 09:13:51
Temat: Odp: Prośba o przepis na Strogonowa
Użytkownik Ania Derejska <a...@v...ca> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:hdpc6.10721$E...@w...videotron.net..
.
>
> Karol Michalak <o...@i...edu.pl> wrote ...
> >
> > AFAIR To była całkiem niezła knajpa, mówiąc breja chciałem określić jego
> > konsystencję (co zresztą mogła sugerować buźka). Konkretnie to było
> > konsystencji bardzo gęstego gulaszu (że łyżkę można postawić). Podawane
> > było w czarkach. Z tych przepisów co widziałem wychodziło, że powstanie
> > mięso oblane sosem do położenia na talerz.
> >
> > Pozdrawiam
> >
> > Karol
>
> Nie podlewaj tego miesa woda, udus go we wlasnym sosie.
> Zaparaw tylko smietana i bedzie geste..............
> Powodzenia!!!
> Ania
>
No, dopiero teraz mam czas. A więc: Polędwicę wołową pokrajaną w cienkie
paski smażymy wraz z cieniutko pokrojoną cebulką na tłuszczu po czym
zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką. Polędwicy się nie dusi. Pozdrawiam -
Agnieszka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-27 10:56:24
Temat: Re: Prośba o przepis na Strogonowa
Użytkownik Karol Michalak <o...@i...edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@i...edu.pl...
> No właśnie. Czy ktoś dysponuje takowym? Albo zna link do miejsca w
> którym się znajduje? Dla wyjaśnienia, chodzi mi o taką fajną ciepłą
> breję z kawałkami mięsa :-). W książce kucharskiej znalazłem jedynie
> przepisy na rzeczy a' la Strogonow i po prześledzeniu składników i
> obróbki materiału nijak mi nie wychodziło, że otrzymam to o co mi
> chodzi. Dziękuję z góry.
>
> Pozdrawiam
>
> Karol
Oto mój przepis na Strogonowa wielokrotnie
wypróbowany ze świetnym efektem:
0,75 kg polędwicy wołowej pokroić w cienkie
plastry a plastry w paski,obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu,dodać 0,5 kg
cebuli
krojonej w piórka(nigdy w półplasterki), smażyć,aż cebula dobrze zmięknie,
wtedy dodać śmietany ok.1 szkl i koncentratu pomidorowego 1/2-2/3 słoiczka
chlli, soli, pie
przu do smaku.Dopichcić 5-10 min i serwować z makaronem lub kluskami.
smacznego!! Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-27 11:34:34
Temat: Re: Prośba o przepis na Strogonowajaki, na Najwyższego Kucharza, smalec ????Masło, only masło ......
H.
Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:94u9ii$d8i$...@n...internetia.pl...
>
> Użytkownik Karol Michalak <o...@i...edu.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:3...@i...edu.pl...
> > No właśnie. Czy ktoś dysponuje takowym? Albo zna link do miejsca w
> > którym się znajduje? Dla wyjaśnienia, chodzi mi o taką fajną ciepłą
> > breję z kawałkami mięsa :-). W książce kucharskiej znalazłem jedynie
> > przepisy na rzeczy a' la Strogonow i po prześledzeniu składników i
> > obróbki materiału nijak mi nie wychodziło, że otrzymam to o co mi
> > chodzi. Dziękuję z góry.
> >
> > Pozdrawiam
> >
> > Karol
> Oto mój przepis na Strogonowa wielokrotnie
> wypróbowany ze świetnym efektem:
> 0,75 kg polędwicy wołowej pokroić w cienkie
> plastry a plastry w paski,obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu,dodać 0,5
kg
> cebuli
> krojonej w piórka(nigdy w półplasterki), smażyć,aż cebula dobrze zmięknie,
> wtedy dodać śmietany ok.1 szkl i koncentratu pomidorowego 1/2-2/3 słoiczka
> chlli, soli, pie
> przu do smaku.Dopichcić 5-10 min i serwować z makaronem lub kluskami.
> smacznego!! Alex
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-27 13:51:07
Temat: Re: Prośba o przepis na Strogonowa
Użytkownik Horrendum <h...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:94ubj2$o7k$...@n...tpi.pl...
> jaki, na Najwyższego Kucharza, smalec ????Masło, only masło ......
>
> H.
> Sorry. Masło zbyt łatwo się pali, a tutaj chodzi o szybkie zamknięcie
porów mięsa, aby nie było suche.
pozdr. Alex
>
>
>
> Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:94u9ii$d8i$...@n...internetia.pl...
> >
> > Użytkownik Karol Michalak <o...@i...edu.pl> w wiadomości do grup
> > dyskusyjnych napisał:3...@i...edu.pl...
> > > No właśnie. Czy ktoś dysponuje takowym? Albo zna link do miejsca w
> > > którym się znajduje? Dla wyjaśnienia, chodzi mi o taką fajną ciepłą
> > > breję z kawałkami mięsa :-). W książce kucharskiej znalazłem jedynie
> > > przepisy na rzeczy a' la Strogonow i po prześledzeniu składników i
> > > obróbki materiału nijak mi nie wychodziło, że otrzymam to o co mi
> > > chodzi. Dziękuję z góry.
> > >
> > > Pozdrawiam
> > >
> > > Karol
> > Oto mój przepis na Strogonowa wielokrotnie
> > wypróbowany ze świetnym efektem:
> > 0,75 kg polędwicy wołowej pokroić w cienkie
> > plastry a plastry w paski,obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu,dodać 0,5
> kg
> > cebuli
> > krojonej w piórka(nigdy w półplasterki), smażyć,aż cebula dobrze
zmięknie,
> > wtedy dodać śmietany ok.1 szkl i koncentratu pomidorowego 1/2-2/3
słoiczka
> > chlli, soli, pie
> > przu do smaku.Dopichcić 5-10 min i serwować z makaronem lub kluskami.
> > smacznego!! Alex
> >
> >
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-27 20:57:25
Temat: Odp: Prośba o przepis na Strogonowa
Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:94ulo8$o9j$...@n...internetia.pl...
>
> Użytkownik Horrendum <h...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:94ubj2$o7k$...@n...tpi.pl...
> > jaki, na Najwyższego Kucharza, smalec ????Masło, only masło ......
> >
> > H.
> > Sorry. Masło zbyt łatwo się pali, a tutaj chodzi o szybkie zamknięcie
> porów mięsa, aby nie było suche.
> pozdr. Alex
> >
> >
Znamienity gastronom Edward Pomian Pożerski rozpoczynał swoje przepisy tak:
"Na bardzo rozgrzaną patelnię położyć kawał masła, a skoro masło
zaczniedymić położyć..." i tu następują np te paski polędwicy do Strogonowa.
Noo, z tego wychodzi coś pysznościowego, ale pan Pożerski urodził się w 1875
roku.... Pozdrawiam - Agnieszka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-28 09:10:14
Temat: Re: Prośba o przepis na Strogonowabatory <r...@a...net> wrote:
> Znamienity gastronom Edward Pomian Pożerski rozpoczyna" swoje przepisy tak:
> "Na bardzo rozgrzaną patelnię po"ożyć kawa" mas"a, a skoro mas"o
> zaczniedymić po"ożyć..." i tu następują np te paski polędwicy do Strogonowa.
> Noo, z tego wychodzi coś pysznościowego, ale pan Pożerski urodzi" się w 1875
> roku.... Pozdrawiam - Agnieszka.
Takze wspolczesne przepiy na stroganowa zalecaja maslo np. Tak jest w
Larousse Gasstronomique, ktory --na marginesie -- definiuje stroganowa
jako: potrawe z cienko pokrajanej poledwicy podanej w sosie smietanowym
z cebulka i pieczarkami.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |