Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pyszny biały ser. Re: Pyszny biały ser.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pyszny biały ser.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pyszny biały ser.
Date: Wed, 17 May 2017 14:51:18 +0200
Organization: private
Lines: 62
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <591c1fc8$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1495025483 19516 88.156.90.73 (17 May 2017 12:51:23
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 17 May 2017 12:51:23 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376849
Ukryj nagłówki

W dniu .05.2017 o 12:02 Ikselka <i...@g...pl> pisze:

Never ending story...

Nie rozumiem, po co dołączam swoje uwagi.
Bo przecież każdy przepis Ikselki jest "jedynie słuszny" i próba dyskusji
jest odpowiednio nagradzana. Wszyscy powinni mieć identyczny gust!
:)

> Mleko w dwóch butelkach szczepię śmietaną (2 łyżki/butelkę), zakręcam,
> szejkuję w celu rozprowadzenia szczepów bakterii mlekowych, odstawiam w
> ciepłe miejsce.

Ciepłe miejsce oznacza temperaturę pokojową!
Nie radzę przekraczać 24 st. C - bakterie kwasu mlekowego świetnie radzą
sobie w tych temperaturach, choć mleko będzie się zsiadać odrobinę dłużej.
W wyższych temperaturach znacznie lepsze warunki mają drożdże rozkładające
laktozę (niektóre szczepy nawet zwykłych Saccharomyces cerevisiae), oraz
pleśnie Geotrichum candidum.



> Po 2 dobach zawartość wyciskam z butelek (obie równocześnie) do garnka z
> gotującymi się 2 litrami słodkiego mleka.

Mieszanie mleka słodkiego z kwaśnym ma na celu otrzymanie mniej kwaśnego
sera.
Znacznie lepiej jest użyć mleka wyłącznie kwaśnego, ale ukwaszonego
trochę krócej.
Wtedy jest smaczniej i otrzymujemy lepszą strukturę sera.

Natomiast przestrzegam przed gotowaniem mleka - ser będzie twardy i suchy.
Oczywiście ktoś może lubić taki twardy ser, ale radziłbym podgrzewać do
temperatury ok. 50 st. Celsjusza, sprawdzać można palcem.

(...)

Pozostała część przepisu nie wzbudza większych zastrzeżeń.

--
Trefniś

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.05 Ikselka
17.05 Ikselka
17.05 Trefniś
17.05 Roman Rogóż
17.05 Ikselka
17.05 Ikselka
17.05 Ikselka
18.05 Animka
18.05 Pszemol
18.05 Roman Rogóż
18.05 Roman Rogóż
18.05 Ikselka
18.05 Ikselka
18.05 FEniks
18.05 Ikselka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.
Fiducia supplicans.
Na kłopoty - ZIELONI ????