Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer01.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:ruBcaUPsjbfSf9DhcfdzPqZDF3s=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <591c4cc8$0$15210$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Pyszny biały ser.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <591c1fc8$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Date: 17 May 2017 13:14:49 GMT
Lines: 87
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.73.77
X-Trace: 1495026889 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15210 37.47.73.77:3728
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3865
X-Received-Body-CRC: 648182407
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376850
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .05.2017 o 12:02 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
> Never ending story...
>
> Nie rozumiem, po co dołączam swoje uwagi.
A mimo to dołączasz. Schiza?
> Bo przecież każdy przepis Ikselki jest "jedynie słuszny" i próba dyskusji
> jest odpowiednio nagradzana.
W praktyce - tak. Wiele osób (także tutaj) daje tego świadectwo.
> Wszyscy powinni mieć identyczny gust!
> :)
Ile razy w życiu robiłeś ser?
Dwa? - to nie mamy o czym gadać.
>
>> Mleko w dwóch butelkach szczepię śmietaną (2 łyżki/butelkę), zakręcam,
>> szejkuję w celu rozprowadzenia szczepów bakterii mlekowych, odstawiam w
>> ciepłe miejsce.
>
> Ciepłe miejsce oznacza temperaturę pokojową!
> Nie radzę przekraczać 24 st. C - bakterie kwasu mlekowego świetnie radzą
> sobie w tych temperaturach, choć mleko będzie się zsiadać odrobinę dłużej.
> W wyższych temperaturach znacznie lepsze warunki mają drożdże rozkładające
> laktozę (niektóre szczepy nawet zwykłych Saccharomyces cerevisiae), oraz
> pleśnie Geotrichum candidum.
Że tak powiem PIEPRZYSZ aż miło. Niby ile stopni max może mieć "ciepłe
miejsce" w przeciętnym mieszkaniu? 100?
>
>
>> Po 2 dobach zawartość wyciskam z butelek (obie równocześnie) do garnka z
>> gotującymi się 2 litrami słodkiego mleka.
>
> Mieszanie mleka słodkiego z kwaśnym ma na celu otrzymanie mniej kwaśnego
> sera.
Ma na celu głównie POWTARZALNOŚĆ warunków produkcji oraz cech
organoleptycznych otrzymanego sera.
Jest to NAJLEPSZY (nie inaczej) sposób.
> Znacznie lepiej jest użyć mleka wyłącznie kwaśnego, ale ukwaszonego
> trochę krócej.
> Wtedy jest smaczniej i otrzymujemy lepszą strukturę sera.
NIE, nie jest lepiej i nie jest smaczniej.
WYPRAKTYKOWAŁAM.
Podaję najlepszy przepis na ser jaki może być. Otrzymuje się zawsze taki
sam ser. Delikatnie kwaśny, w konsystencji kremowy, pyszny.
Mleko SZCZEPIONE po dwój dniach jest LEKKO ukwaszone. Od razu widać, że nie
masz żadnej praktyki.
>
> Natomiast przestrzegam przed gotowaniem mleka - ser będzie twardy i suchy.
Czytaj ze zrozumieniem może, co??? Gotuję mleko SŁODKIE - i do niego wlewam
tę samą ilość ZIMNEGO ZSIADŁEGO - potem już NIE GOTUJĘ, tylko CHWILĘ
PODGRZEWAM aż oddzieli się klarowna serwatka od białego skrzepu.
Otrzymana mieszanina ma idealną temperaturę i już jej NIE GOTUJĘ.
Idź się każ wypchać ze swoimi uwagami nieczytatego krytykanta.
> Oczywiście ktoś może lubić taki twardy ser, ale radziłbym podgrzewać do
> temperatury ok. 50 st. Celsjusza, sprawdzać można palcem.
>
> (
Jak wyżej.
>
> Pozostała część przepisu nie wzbudza większych zastrzeżeń.
>
Jak przeczytasz ze zrozumieniem, to żadna ich nie wzbudzi.
LOL
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|