Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pyszny biały ser. Re: Pyszny biały ser.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pyszny biały ser.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer01.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:ruBcaUPsjbfSf9DhcfdzPqZDF3s=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <591c4cc8$0$15210$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Pyszny biały ser.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <591c1fc8$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Date: 17 May 2017 13:14:49 GMT
Lines: 87
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.73.77
X-Trace: 1495026889 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15210 37.47.73.77:3728
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3865
X-Received-Body-CRC: 648182407
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376850
Ukryj nagłówki

Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .05.2017 o 12:02 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
> Never ending story...
>
> Nie rozumiem, po co dołączam swoje uwagi.

A mimo to dołączasz. Schiza?

> Bo przecież każdy przepis Ikselki jest "jedynie słuszny" i próba dyskusji
> jest odpowiednio nagradzana.

W praktyce - tak. Wiele osób (także tutaj) daje tego świadectwo.


> Wszyscy powinni mieć identyczny gust!
> :)

Ile razy w życiu robiłeś ser?
Dwa? - to nie mamy o czym gadać.

>
>> Mleko w dwóch butelkach szczepię śmietaną (2 łyżki/butelkę), zakręcam,
>> szejkuję w celu rozprowadzenia szczepów bakterii mlekowych, odstawiam w
>> ciepłe miejsce.
>
> Ciepłe miejsce oznacza temperaturę pokojową!
> Nie radzę przekraczać 24 st. C - bakterie kwasu mlekowego świetnie radzą
> sobie w tych temperaturach, choć mleko będzie się zsiadać odrobinę dłużej.
> W wyższych temperaturach znacznie lepsze warunki mają drożdże rozkładające
> laktozę (niektóre szczepy nawet zwykłych Saccharomyces cerevisiae), oraz
> pleśnie Geotrichum candidum.

Że tak powiem PIEPRZYSZ aż miło. Niby ile stopni max może mieć "ciepłe
miejsce" w przeciętnym mieszkaniu? 100?

>
>
>> Po 2 dobach zawartość wyciskam z butelek (obie równocześnie) do garnka z
>> gotującymi się 2 litrami słodkiego mleka.
>
> Mieszanie mleka słodkiego z kwaśnym ma na celu otrzymanie mniej kwaśnego
> sera.

Ma na celu głównie POWTARZALNOŚĆ warunków produkcji oraz cech
organoleptycznych otrzymanego sera.
Jest to NAJLEPSZY (nie inaczej) sposób.


> Znacznie lepiej jest użyć mleka wyłącznie kwaśnego, ale ukwaszonego
> trochę krócej.
> Wtedy jest smaczniej i otrzymujemy lepszą strukturę sera.

NIE, nie jest lepiej i nie jest smaczniej.
WYPRAKTYKOWAŁAM.
Podaję najlepszy przepis na ser jaki może być. Otrzymuje się zawsze taki
sam ser. Delikatnie kwaśny, w konsystencji kremowy, pyszny.
Mleko SZCZEPIONE po dwój dniach jest LEKKO ukwaszone. Od razu widać, że nie
masz żadnej praktyki.

>
> Natomiast przestrzegam przed gotowaniem mleka - ser będzie twardy i suchy.

Czytaj ze zrozumieniem może, co??? Gotuję mleko SŁODKIE - i do niego wlewam
tę samą ilość ZIMNEGO ZSIADŁEGO - potem już NIE GOTUJĘ, tylko CHWILĘ
PODGRZEWAM aż oddzieli się klarowna serwatka od białego skrzepu.
Otrzymana mieszanina ma idealną temperaturę i już jej NIE GOTUJĘ.
Idź się każ wypchać ze swoimi uwagami nieczytatego krytykanta.


> Oczywiście ktoś może lubić taki twardy ser, ale radziłbym podgrzewać do
> temperatury ok. 50 st. Celsjusza, sprawdzać można palcem.
>
> (

Jak wyżej.

>
> Pozostała część przepisu nie wzbudza większych zastrzeżeń.
>

Jak przeczytasz ze zrozumieniem, to żadna ich nie wzbudzi.
LOL

--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.05 Ikselka
17.05 Trefniś
17.05 Roman Rogóż
17.05 Ikselka
17.05 Ikselka
17.05 Ikselka
18.05 Animka
18.05 Pszemol
18.05 Roman Rogóż
18.05 Roman Rogóż
18.05 Ikselka
18.05 Ikselka
18.05 FEniks
18.05 Ikselka
18.05 Roman Rogóż
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.
Fiducia supplicans.
Na kłopoty - ZIELONI ????