Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pyszny biały ser. Re: Pyszny biały ser.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pyszny biały ser.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!news.roellig-ltd.de!open-news-networ
k.org!border2.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed.neostrada.pl!un
t-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POS
TED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:Thjz8FZGLlzXWzAm0+HSHAvTFhU=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <591df893$0$650$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Pyszny biały ser.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <591c1fc8$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
<591df4e0$0$5164$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 18 May 2017 19:40:04 GMT
Lines: 47
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.73.77
X-Trace: 1495136404 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 650 37.47.73.77:5074
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376892
Ukryj nagłówki

cef <c...@i...pl> wrote:
> W dniu 2017-05-17 o 12:02, Ikselka pisze:
>> Potrzebne:
>> 4 litry/butelki mleka pełnego pasteryzowanego, nie UHT!!! (obecnie stosuję
>> Łaciate, w butelkach z czerwoną zakrętką), kubeczkowa śmietana z Końskich
>> (jedyna prawdziwa na rynku - szczepię nią mleko), garnek 4-5litrowy, chusta
>> serowarska klinek (syntetyczna, niebieska, perforowana) kupiona w
>> serowar.pl albo w Allegro.
>> Mleko w dwóch butelkach szczepię śmietaną (2 łyżki/butelkę), zakręcam,
>> szejkuję w celu rozprowadzenia szczepów bakterii mlekowych, odstawiam w
>> ciepłe miejsce.
>> Po 2 dobach zawartość wyciskam z butelek (obie równocześnie) do garnka z
>> gotującymi się 2 litrami słodkiego mleka.
>> Ostrożnie mieszam szumówką, a kiedy w mleku oddzieli się wyraźny skrzep,
>> wyłączam ogrzewanie, jeszcze chwilę delikatnie podważam skrzep od dna.
>> Wstawiam garnek do zimnej wody w zlewie.
>> Po schłodzeniu do temperatury ciała wybieram szumówką skrzep z garnka do
>> klinka opartego na jakimś sicie nad zlewem, pozostałą serwatkę przelewam
>> przez ten sam klinek, aby wyłapać wszystkie cząstki sernika.
>> Wolny brzeg klinka ściągam zapętloną gumką do weków i zawieszam na haczyku
>> nad zlewem, żeby odciekała serwatka.
>> Kiedy serwatka już prawie nie kapie, związuję wylot klinka sznurkiem i
>> kładę między dwie deski do krojenia związane ze sobą za uchwyty, kładę na
>> nich gumkę od wekowania (antypoślizg) i na niej ostrożnie umieszczam garnek
>> wypełniony tym razem trzema litrami wody jako obciążenie. Gumka świetnie
>> zapobiega zsuwaniu się garnka z górnej deski.
>> Kiedy serwatka przestanie wypływać, umieszczam klinek wraz z serem na
>> półmisku wyłożonym kilkoma warstwami papierowego ręcznika, przykrywam folią
>> spożywczą i umieszczam w lodówce na noc. Rano wyjmuję ser z chusty - i jem
>> na śniadanie, najchętniej grubo obłożony jogurtem greckim i powidłami, a
>> MŚK zamiast powideł preferuje posiekaną cebulę lub szczypior.
>> Taki domowy ser jest tylko lekko kwaśny, ma kremową konsystencję i jest
>> bardzo łatwy do zrobienia. Warto.
>>
>> Z 4 litrów mleka otrzymuję około pół kg sera, który trzymany w lodówce jest
>> dobry i smaczny ponad tydzień ( tylko raz tyle stał) i nic się z nim nie
>> dzieje złego.
>
> Za dużo wyparzania: garnek, sito, szmata i jeszcze zlew.
>
>

Za dużo tłumaczenia - i tak nie pojmiesz, a tym bardziej nie zrobisz.

--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
18.05 Ikselka
18.05 Akarm
18.05 Ikselka
18.05 Ikselka
18.05 Akarm
18.05 Ikselka
18.05 Akarm
18.05 FEniks
18.05 FEniks
18.05 Ikselka
18.05 Ikselka
19.05 Jarosław Sokołowski
19.05 Ikselka
19.05 Ikselka
19.05 Pszemol
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?