Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!news.roellig-ltd.de!open-news-networ
k.org!border2.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed.neostrada.pl!un
t-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POS
TED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:Thjz8FZGLlzXWzAm0+HSHAvTFhU=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <591df893$0$650$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Pyszny biały ser.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <591c1fc8$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
<591df4e0$0$5164$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 18 May 2017 19:40:04 GMT
Lines: 47
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.73.77
X-Trace: 1495136404 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 650 37.47.73.77:5074
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376892
Ukryj nagłówki
cef <c...@i...pl> wrote:
> W dniu 2017-05-17 o 12:02, Ikselka pisze:
>> Potrzebne:
>> 4 litry/butelki mleka pełnego pasteryzowanego, nie UHT!!! (obecnie stosuję
>> Łaciate, w butelkach z czerwoną zakrętką), kubeczkowa śmietana z Końskich
>> (jedyna prawdziwa na rynku - szczepię nią mleko), garnek 4-5litrowy, chusta
>> serowarska klinek (syntetyczna, niebieska, perforowana) kupiona w
>> serowar.pl albo w Allegro.
>> Mleko w dwóch butelkach szczepię śmietaną (2 łyżki/butelkę), zakręcam,
>> szejkuję w celu rozprowadzenia szczepów bakterii mlekowych, odstawiam w
>> ciepłe miejsce.
>> Po 2 dobach zawartość wyciskam z butelek (obie równocześnie) do garnka z
>> gotującymi się 2 litrami słodkiego mleka.
>> Ostrożnie mieszam szumówką, a kiedy w mleku oddzieli się wyraźny skrzep,
>> wyłączam ogrzewanie, jeszcze chwilę delikatnie podważam skrzep od dna.
>> Wstawiam garnek do zimnej wody w zlewie.
>> Po schłodzeniu do temperatury ciała wybieram szumówką skrzep z garnka do
>> klinka opartego na jakimś sicie nad zlewem, pozostałą serwatkę przelewam
>> przez ten sam klinek, aby wyłapać wszystkie cząstki sernika.
>> Wolny brzeg klinka ściągam zapętloną gumką do weków i zawieszam na haczyku
>> nad zlewem, żeby odciekała serwatka.
>> Kiedy serwatka już prawie nie kapie, związuję wylot klinka sznurkiem i
>> kładę między dwie deski do krojenia związane ze sobą za uchwyty, kładę na
>> nich gumkę od wekowania (antypoślizg) i na niej ostrożnie umieszczam garnek
>> wypełniony tym razem trzema litrami wody jako obciążenie. Gumka świetnie
>> zapobiega zsuwaniu się garnka z górnej deski.
>> Kiedy serwatka przestanie wypływać, umieszczam klinek wraz z serem na
>> półmisku wyłożonym kilkoma warstwami papierowego ręcznika, przykrywam folią
>> spożywczą i umieszczam w lodówce na noc. Rano wyjmuję ser z chusty - i jem
>> na śniadanie, najchętniej grubo obłożony jogurtem greckim i powidłami, a
>> MŚK zamiast powideł preferuje posiekaną cebulę lub szczypior.
>> Taki domowy ser jest tylko lekko kwaśny, ma kremową konsystencję i jest
>> bardzo łatwy do zrobienia. Warto.
>>
>> Z 4 litrów mleka otrzymuję około pół kg sera, który trzymany w lodówce jest
>> dobry i smaczny ponad tydzień ( tylko raz tyle stał) i nic się z nim nie
>> dzieje złego.
>
> Za dużo wyparzania: garnek, sito, szmata i jeszcze zlew.
>
>
Za dużo tłumaczenia - i tak nie pojmiesz, a tym bardziej nie zrobisz.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|