Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:zQgY9PK4fnBxCbimpScmuNUz2ZI=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <59218326$0$15186$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Pyszny biały ser.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <591c1fc8$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<ofin18$pde$1@news.icm.edu.pl> <ofjcos$v2g$2@node2.news.atman.pl>
<591d4655$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<59211ef8$0$15205$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<592167b5$0$15206$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59217227$0$647$65785112@news.neostrada.pl>
<ofruc0$3hh$1@node2.news.atman.pl>
Date: 21 May 2017 12:08:06 GMT
Lines: 68
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.137.161
X-Trace: 1495368486 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15186 79.191.137.161:49921
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376956
Ukryj nagłówki
stefan <s...@w...pl> wrote:
> W dniu 2017-05-21 o 12:55, Ikselka pisze:
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> W dniu .05.2017 o 12:11 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>>
>>>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>>
>>>>>
>>>>> Spróbuj choć raz _nie_ _gotować_ słodkiego mleka, nie zniszczysz jego
>>>>> białek
>>>>
>>>> Książkowy przepis na twaróg dla niemowlęcia:
>>>>
>>>> Zagotuj 1 1/2 szklanki mleka, przelej do szklanego lub kamionkowego
>>>> naczynia,
>>>> ostudź i zakwaś śmietaną lub zsiadłym mlekiem. Dokładnie wymieszaj i
>>>> pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po 24 godzinach, wlej
>>>> pozostałe
>>>> wrzące mleko i wymieszaj. Przestudzić.(...)
>>>
>>> Podaj namiary na tę książkę :)
>>
>> Każda książka o żywieniu małego dziecka zawiera ten przepis.
>> W dobie internetu - strony o powyższej tematyce.
>> Pierwsza z brzegu:
>> http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka/dodat
ki-do-pieczywa/61-twarog-slodki-domowej-roboty-po-12
-miesiacu.html
>>
>>> Bo ja na razie widzę bezrozumne bicie piany: "TYLKO mój przepis jest
>>> dobry".
>>
>> Mój - bo podany przeze mnie i pierwszy raz w ogóle przez kogokolwiek tutaj.
>>
>> Tak, to najlepszy przepis.
>>
>>> Pozwól, że nie będę zawstydzał Cię innymi książkowymi przepisami, bo od
>>> zawsze w księgach rozprawia się z poglądami z innych ksiąg.
>>>
>>
>> Nie jesteś w stanie dyskutować z moim, ( czyli podanym przeze mnie)
>> przepisem. Miliony kobiet karmiły serem domowym z tego przepisu swoje
>> dzieci w ciągu setek lat. Więc zakończ już tę swoją niechwalebną rzucawkę,
>> bo prawdopodobnie są tu matki karmiące takim serem dzieci, a jeśli nie (bo
>> kupują różne badziewie w sklepie), to dorośli karmieni takim serem w
>> dzieciństwie - przy czym oczywiście nie liczę na ich odzew ze względów
>> oczywistych: nie każdemu się chce kopać z koniem.
>> Mnie też tylko do czasu.
>>
> No właśnie, ja jakoś dziwnie chowany byłem. Na wakacjach u ciotek, w
> domu nikt mleka przed wstawianiem na ser nie gotował. Matka, ciotki
> stawiały mleko (bez jakiegoś dodatkowego zakwaszania) na zsiadłe, potem
> podgrzewały, kroiły, cedziły (w lnianej chuście - podobno specjalnie
> tkanej - tego nie wiem, natomiast służyła tylko do cedzenia) odciskały w
> koziołkach i karmiły mieszczuchów do wypęku...
> Jak ciotce się chciało, to nastawiała mleko w takich dzbanuszkach
> (wazonikach)i do piwnicy. Jak się siadło to zgrabnie obracała i takie
> babeczki z kwaśnego mleka ze śmietaną na dwa palce do młodych ziemniaków
> (samemu trzeba było najpierw podebrać, a jak były większe motyką
> wykopać) z okrasą z wielkanocnego bilu...
> Ot, dziwności...
> pozdr
> Stefan
>
Dużo pamiętasz jak na ówczesnego niemowlaka.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|