Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:srvjB5oKGrtS2+iyHkCOazTCROM=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <592189ee$0$15198$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Pyszny biały ser.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <591c1fc8$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<ofin18$pde$1@news.icm.edu.pl> <ofjcos$v2g$2@node2.news.atman.pl>
<591d4655$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<59211ef8$0$15205$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<592167b5$0$15206$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59217227$0$647$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Date: 21 May 2017 12:37:02 GMT
Lines: 98
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.137.161
X-Trace: 1495370222 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15198 79.191.137.161:50422
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376958
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .05.2017 o 12:55 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
> (...)
>>> Podaj namiary na tę książkę :)
>>
>> Każda książka o żywieniu małego dziecka zawiera ten przepis.
>
> ???
> Naprawdę sprawdzałaś w _każdej_ książce o żywieniu małego dziecka?
> Chapeau bas...
>
>> W dobie internetu - strony o powyższej tematyce.
>> Pierwsza z brzegu:
>> http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka/dodat
ki-do-pieczywa/61-twarog-slodki-domowej-roboty-po-12
-miesiacu.html
>
> Też je wszystkie przejrzałaś :O
> Google wypluwa informacje o ponad 300 tysiącach takich portali o żywieniu
> małych dzieci.
>
>>
>>> Bo ja na razie widzę bezrozumne bicie piany: "TYLKO mój przepis jest
>>> dobry".
>>
>> Mój - bo podany przeze mnie i pierwszy raz w ogóle przez kogokolwiek
>> tutaj.
>
> Bzdura, choćby w lipcu 2017 Chiron rozpoczął dyskusję o twarogu własnej
> roboty.
> Robił dokładnie według takiego przepisu - kwaśne mleko wlewał do
> gotującego się i narzekał na jego strukturę, że twardawy, grudowaty i
> suchy. Dokładnie tak, jak narzekałaś na sklepowy.
>
> Osobiście nazwałem ten jego ser mieszaniną twarogu z panirem i doradziłem
> lekkie podgrzewanie wyłącznie kwaśnego mleka.
>
> (...)
>
>> Miliony kobiet karmiły serem domowym z tego przepisu swoje
>> dzieci w ciągu setek lat.
>
> :)
> Juliuszowa Albinowska, "Najnowsze sposoby przyrządzania i przechowywania
> zapasów domowych"
> LWÓW 1917. -- NAKŁADEM MACIERZY POLSKIEJ
>
> "Ser zwyczajny. Po zebraniu śmietany
> stawia się garnki z mlekiem kwaśnem na bardzo
> umiarkowanem cieple, najwięcej 30° C. Gdy się
> serwatka zupełnie oddzieli i garnki całkiem osty
> gną, zlewa się twaróg w czysty kończaty worek.
> Gdy ścieknie z niego serwatka, kładzie się worek
> na stolnicę pochyło postawioną i przyciska"
>
>
> NOWA PRAKTYCZNA GOSPODYM LITEWSKA przez Karolinę Biełosierską, Warszawa
> 1889 drukiem Stanisława Niemery.
>
> "Séry proste litewskie.
> Mleko zwyczajnym sposobem skwaszone
> w cieple umiarkowaném, skoro serwatka dobrze
> się oddzieli, zlać do worka i powiesić, żeby
> cała serwatka zciekła. Twaróg ten wcale na
> ogniu nie odtapiany położyć do klinków, na
> cisnąć deską i kamieniami; skoro stwardnieje"
>
>
> POWSZECHNA KUCHNIA SWOJSKA oparta na wieloletniem doświadczeniu i
> zdrowotno - dyetetycznych zasadach.
> Małgorzata Bogacka, 1896 Nowy Sącz nakładem Jakubowskiego.
>
> "Na jeden mały ser wziąć 12-- 14. litrów gęstego mle
> ka wraz ze śmietaną, rozgrzewać na wolnym ogniu, aż się
> twaróg dobrze ściągnie, a serwatka oddzieli."
>
>
>
> To tylko pierwsze z brzegu z moich licznych źródeł.
> A już mieszanie mleka kwaśnego ze słodkim to wymysł ostatnich czasów dla
> leniwych.
> Znacznie lepiej jest ukwasić mleko pod potrzeby, niż później mieszać ze
> słodkim.
>
>> Więc zakończ już tę swoją niechwalebną rzucawkę,
>
> "Setki lat, miliony kobiet", jednym zdaniem świat według Ikselki.
> :)
>
> "Niewiedza jest początkiem drogi mądrości", Ikselka ma szansę wejść na tę
> drogę.
>
Gubisz wątek, lawirujesz, mącisz, mądrzysz się nie ma temat, wygibasy
uprawiasz - bardzo nieciekawe z Ciebie dziecko. Dlatego kończę rozmowę.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|