Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pyszny biały ser. Re: Pyszny biały ser.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pyszny biały ser.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:srvjB5oKGrtS2+iyHkCOazTCROM=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <592189ee$0$15198$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Pyszny biały ser.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <591c1fc8$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<ofin18$pde$1@news.icm.edu.pl> <ofjcos$v2g$2@node2.news.atman.pl>
<591d4655$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<59211ef8$0$15205$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<592167b5$0$15206$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59217227$0$647$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Date: 21 May 2017 12:37:02 GMT
Lines: 98
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.137.161
X-Trace: 1495370222 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15198 79.191.137.161:50422
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376958
Ukryj nagłówki

Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .05.2017 o 12:55 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
> (...)
>>> Podaj namiary na tę książkę :)
>>
>> Każda książka o żywieniu małego dziecka zawiera ten przepis.
>
> ???
> Naprawdę sprawdzałaś w _każdej_ książce o żywieniu małego dziecka?
> Chapeau bas...
>
>> W dobie internetu - strony o powyższej tematyce.
>> Pierwsza z brzegu:
>> http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka/dodat
ki-do-pieczywa/61-twarog-slodki-domowej-roboty-po-12
-miesiacu.html
>
> Też je wszystkie przejrzałaś :O
> Google wypluwa informacje o ponad 300 tysiącach takich portali o żywieniu
> małych dzieci.
>
>>
>>> Bo ja na razie widzę bezrozumne bicie piany: "TYLKO mój przepis jest
>>> dobry".
>>
>> Mój - bo podany przeze mnie i pierwszy raz w ogóle przez kogokolwiek
>> tutaj.
>
> Bzdura, choćby w lipcu 2017 Chiron rozpoczął dyskusję o twarogu własnej
> roboty.
> Robił dokładnie według takiego przepisu - kwaśne mleko wlewał do
> gotującego się i narzekał na jego strukturę, że twardawy, grudowaty i
> suchy. Dokładnie tak, jak narzekałaś na sklepowy.
>
> Osobiście nazwałem ten jego ser mieszaniną twarogu z panirem i doradziłem
> lekkie podgrzewanie wyłącznie kwaśnego mleka.
>
> (...)
>
>> Miliony kobiet karmiły serem domowym z tego przepisu swoje
>> dzieci w ciągu setek lat.
>
> :)
> Juliuszowa Albinowska, "Najnowsze sposoby przyrządzania i przechowywania
> zapasów domowych"
> LWÓW 1917. -- NAKŁADEM MACIERZY POLSKIEJ
>
> "Ser zwyczajny. Po zebraniu śmietany
> stawia się garnki z mlekiem kwaśnem na bardzo
> umiarkowanem cieple, najwięcej 30° C. Gdy się
> serwatka zupełnie oddzieli i garnki całkiem osty­
> gną, zlewa się twaróg w czysty kończaty worek.
> Gdy ścieknie z niego serwatka, kładzie się worek
> na stolnicę pochyło postawioną i przyciska"
>
>
> NOWA PRAKTYCZNA GOSPODYM LITEWSKA przez Karolinę Biełosierską, Warszawa
> 1889 drukiem Stanisława Niemery.
>
> "Séry proste litewskie.
> Mleko zwyczajnym sposobem skwaszone
> w cieple umiarkowaném, skoro serwatka dobrze
> się oddzieli, zlać do worka i powiesić, żeby
> cała serwatka zciekła. Twaróg ten wcale na
> ogniu nie odtapiany położyć do klinków, na­
> cisnąć deską i kamieniami; skoro stwardnieje"
>
>
> POWSZECHNA KUCHNIA SWOJSKA oparta na wieloletniem doświadczeniu i
> zdrowotno - dyetetycznych zasadach.
> Małgorzata Bogacka, 1896 Nowy Sącz nakładem Jakubowskiego.
>
> "Na jeden mały ser wziąć 12-- 14. litrów gęstego mle­
> ka wraz ze śmietaną, rozgrzewać na wolnym ogniu, aż się
> twaróg dobrze ściągnie, a serwatka oddzieli."
>
>
>
> To tylko pierwsze z brzegu z moich licznych źródeł.
> A już mieszanie mleka kwaśnego ze słodkim to wymysł ostatnich czasów dla
> leniwych.
> Znacznie lepiej jest ukwasić mleko pod potrzeby, niż później mieszać ze
> słodkim.
>
>> Więc zakończ już tę swoją niechwalebną rzucawkę,
>
> "Setki lat, miliony kobiet", jednym zdaniem świat według Ikselki.
> :)
>
> "Niewiedza jest początkiem drogi mądrości", Ikselka ma szansę wejść na tę
> drogę.
>

Gubisz wątek, lawirujesz, mącisz, mądrzysz się nie ma temat, wygibasy
uprawiasz - bardzo nieciekawe z Ciebie dziecko. Dlatego kończę rozmowę.

--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.05 Trefniś
21.05 Trefniś
21.05 stefan
21.05 Ikselka
21.05 Ikselka
23.05 Roman Rogóż
23.05 stefan
23.05 Roman Rogóż
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?