« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-31 21:04:54
Temat: Pytanie.Czy ktos zna przepis na ciasto "szachownica"?
Eva T.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-01 06:44:52
Temat: Re: Pytanie.Użytkownik Eva <e...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> Czy ktos zna przepis na ciasto "szachownica"?
Mam w domu przepis na cos takiego w ktorejs z gazet.
Jak nikt nie poda wczesniej, to napisze Ci dopiero w poniedzialek.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-05 10:06:28
Temat: SzachownicaObiecalam poszukac dla Evy przepisu na ciasto o nazwie
"Szachownica". Jak dotad udalo mi sie odnalezc 2 takie
przepisy; pierwsze ciasto to szachownica w widoku z gory,
a drugie to szachownica, ktora widac dopiero w przekroju.
Herbatnikowa szachownica
1 paczka herbatnikow petit beurre zwyklych
1 paczka herbatnikow petit beurre w czekoladzie
6 listkow zelatyny
0,5 kg bialego sera trzykrotnie zmielonego
150 g jogurtu naturalnego
sok z pol cytryny
0,5 szkl. cukru pudru
laska wanilii
kieliszek likieru kokosowego
15 dag wiorkow kokosowych
1 szkl. smietany kremowki
Zelatyne namoczyc w niewielkiej ilosci zimnej wody.
Laske wanilii rozkroic, wydlubac miazsz, dodac do sera, wymieszac.
Wlac jogurt, sok z cytryny, likier. Wsypac cukier i polowe wiorkow,
calosc zmisowac na gladka mase.
Zelatyne odcisnac, rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody, dodac do
masy serowej, wymieszac. Smietane kremowke ubic na sztywno,
dodac do masy serowej.
Dno i boki prostokatnej formy wylozyc na przemian herbatnikami
zwyklymi i czekoladowymi. Nalozyc mase serowa, wlozyc do lodowki
na ok. 2 godz.
Ciasto wylozyc (np. na tace) spodem do gory i posypac reszta wiorkow
kokosowych tak, aby przykryly szczeliny pomiedzy herbatnikami.
*****************
Tort "Szachownica"
Ciasto jasne:
70 g masla
4 jajka
3 lyzki wody
125 g cukru
150 g maki
Ciasto ciemne:
50 g czekolady deserowej
20 g masla
4 jajka
3 lyzki wody
125 g cukru
150 g maki
30-40 g masla
0,5 lyzeczki proszku do pieczenia.
Masa i dekoracja:
450 g masla
300 g cukru pudru
2 zoltka
3 lyzki konfitury z truskawek
czerwony barwnik spozywczy
Do dekoracji:
50 g czekolady deserowej
80 g platkow migdalowych
Wykonanie jasnego ciasta:
Utrzec zoltka z cukrem i miekkim maslem, stopniowo dodajac
2/3 porcji cukru. Ubic bialka na sztywna piane, dodajac pozostaly
cukier. Polaczyc piane z zoltkami, wsypac przesiana make, delikatnie
wymieszac calosc i przelozyc do wysmarowanej tortownicy.
Piec ok. 25 min. w 200 C.
Wykonanie ciemnego ciasta:
Roztopic czekolade z maslem. Pozostale skladniki przygotowac
podobnie jak w przypadku ciasta jasnego. Make przesiac z kakao
i proszkiem do pieczenia, dodac do masy czekoladowo-jajecznej,
wymieszac calosc i upiec.
Masa:
Utrzec maslo na krem, dodajac cukier puder i zoltka.
Polowe kremu wymieszac z konfitura truskawkowa i barwnikiem.
Krazki ciasta przekroic na pol (w poziomie), nastepnie z kazdego
z nich wykroic male kolko i 3 pierscienie o roznej srednicy.
Ostatecznie ma wyjsc 4 kolka i po 4 szt. piescieni o 3 srednicach.
Kompletowac krazki ciasta, ukladajac na przemian jasne
i ciemne pierscienie, posmarowac kazdy krazek kolorowym
kremem.
Tort posmarowac jasnym kremem (gore i boki), boki tortu
udekorowac platkami migdalowymi, udekorowac w dowolny
sposob roztopiona lub starta czekolada i odstawic do lodowki.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |