« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-05-06 15:43:39
Temat: Pytanie do kogos z Amerykiwitam
co to jest grits i czy jest odpowiednik tego w Polsce?
dziekuje
http://images.google.pl/images?q=grits+&svnum=10&hl=
pl&lr=&ie=ISO-8859-2&oe=
ISO-8859-2&inlang=pl&um=1&sa=N&tab=wi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-05-06 16:11:49
Temat: Re: Pytanie do kogos z Amerykiali wrote:
> witam
> co to jest grits i czy jest odpowiednik tego w Polsce?
> dziekuje
>
> http://images.google.pl/images?q=grits+&svnum=10&hl=
pl&lr=&ie=ISO-8859
> -2&oe= ISO-8859-2&inlang=pl&um=1&sa=N&tab=wi
http://portalwiedzy.onet.pl/tlumacz.html?qs=grits&tr
=ang-auto&x=0&y=0
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-05-06 16:12:17
Temat: Re: Pytanie do kogos z Ameryki
hey,
nie potrzeba zaraz ameryki ;)
"grits" to nic innego jak kaszka z różnych rodzajów zbóż.
Dziś dla większości amerykanów to kaszka kukurydzina, co też
potwierdza zdjęcie potrawy.
Jak się przypatrzysz to widać żółte napęczniałe kuleczki a określenie
"stone-groun"
oznaczałoby, że jest grubo mielona a z tego, co wiem to w Polsce mamy
tylko mamałygę!
Pozdro
Romer
> co to jest grits i czy jest odpowiednik tego w Polsce?
> dziekuje
>
> http://images.google.pl/images?q=grits+&svnum=10&hl=
pl&lr=&ie=ISO-885...
> ISO-8859-2&inlang=pl&um=1&sa=N&tab=wi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-05-07 11:57:21
Temat: Re: Pytanie do kogos z Ameryki"ali" <...@...pl> wrote in message news:f1kt3c$nlt$1@inews.gazeta.pl...
> co to jest grits i czy jest odpowiednik tego w Polsce?
To krupy z kukurydzy (zoltej albo wybielanej, tzw. "hominy.") Ani nie jada
sie ani nie produkuje sie ich w PL, ale kasz(k)a manna, choc to wyrob z
pszenicy, to i w konsystencji i w smaku jest dosyc bliski "grits." Mamalyga
jest tez chyba dozyc zblizona. W USA (jesli o USA chodzi pod pojeciem
"Ameryka") jada sie je glownie na poludniu a w innych regionach nieczesto i
moga byc trudnosci z ich kupieniem.
--
><eM eL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-05-07 12:26:41
Temat: Re: Pytanie do kogos z Ameryki
"eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> wrote in message
news:BuE%h.1789$rk5.739@trndny06...
> "ali" <...@...pl> wrote in message news:f1kt3c$nlt$1@inews.gazeta.pl...
> > co to jest grits i czy jest odpowiednik tego w Polsce?
>
> To krupy z kukurydzy (zoltej albo wybielanej, tzw. "hominy.") Ani nie
jada
> sie ani nie produkuje sie ich w PL, ale kasz(k)a manna, choc to wyrob z
> pszenicy, to i w konsystencji i w smaku jest dosyc bliski "grits."
Mamalyga
> jest tez chyba dozyc zblizona. W USA (jesli o USA chodzi pod pojeciem
> "Ameryka") jada sie je glownie na poludniu a w innych regionach nieczesto
i
> moga byc trudnosci z ich kupieniem.
Wystarczy kupić mąkę kukurydzianą - dla "gładszych" wykonań, a kaszę
kukurydzianą do "grubszych" - stadium pośrednie można osiągnąć w śrutowniku
domowym ręcznym (mam - sąsiedzi dla swoich maluszków często korzystali z
mojej maszynki, gdy Bebiko nie było, albo dzieciaczyna potrzebowała
specjalnej kaszki) lub przystawce śrutującej do np. Artisana.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-05-08 16:52:47
Temat: Re: Pytanie do kogos z AmerykiDziekuje wszystkim :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |