Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pytanie laika - obtaczanie w mące

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pytanie laika - obtaczanie w mące

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-04-18 13:05:09

Temat: Pytanie laika - obtaczanie w mące
Od: l...@o...pl szukaj wiadomości tego autora

Cześć,

W niektórych przepisach przed smażeniem mięska (najczęściej pokrojonego w
kawałki) pisze, by obtaczać je w mące. Może mi ktoś wyjaśnić co takowy zabieg
daje? Niestety sam się tego domyśleć nie mogę, ale też nie widzę żadnego
związku, gdzie takowy zabieg jest zalecany, a gdzie nie.

Pytanie drugie tyczy się rodzaju mąki. Czy mąka ziemniaczana ma jakąś przewagę
nad zwykłą, pszenną mąką?

Pozdrawiam,
lkkl


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-04-18 13:49:04

Temat: Re: Pytanie laika - obtaczanie w mące
Od: Theli <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

l...@o...pl pisze:
> Cześć,
>
> W niektórych przepisach przed smażeniem mięska (najczęściej pokrojonego w
> kawałki) pisze, by obtaczać je w mące. Może mi ktoś wyjaśnić co takowy zabieg
> daje? Niestety sam się tego domyśleć nie mogę, ale też nie widzę żadnego
> związku, gdzie takowy zabieg jest zalecany, a gdzie nie.

Jak na moj rozum, to podczas smazenia miesa obtoczonego w mace tluszcz
mniej pryska - woda wyciekajaca z miesa nie kapie do tluszczu, tylko
wiaze sie z maka.

th

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-04-18 17:49:18

Temat: Re: Pytanie laika - obtaczanie w mące
Od: "andro" <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <l...@o...pl> napisał w wiadomości
news:57f7.000000a5.48089c84@newsgate.onet.pl...
> Cześć,
>
> W niektórych przepisach przed smażeniem mięska (najczęściej pokrojonego w
> kawałki) pisze, by obtaczać je w mące. Może mi ktoś wyjaśnić co takowy
> zabieg
> daje? Niestety sam się tego domyśleć nie mogę, ale też nie widzę żadnego
> związku, gdzie takowy zabieg jest zalecany, a gdzie nie.
>
> Pytanie drugie tyczy się rodzaju mąki. Czy mąka ziemniaczana ma jakąś
> przewagę
> nad zwykłą, pszenną mąką?
>
> Pozdrawiam,
> lkkl
cały pic polega na tym,że po zmażeniu w mące a potem podlaniu wodą powstaje
sos o gęstości którego decydują proporcje mąki i wody. Mąka ziemiaczana
raczej nie nadaje się do podsmazania, ale mozna nią regulować gęstość sosu,
często stosowana w kuchni chińskiej


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-04-18 19:25:02

Temat: Re: Pytanie laika - obtaczanie w mące
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 18 Apr 2008 19:49:18 +0200, andro napisał(a):

> cały pic polega na tym,że po zmażeniu w mące a potem podlaniu wodą powstaje
> sos o gęstości którego decydują proporcje mąki i wody.

Ponadto podsmażenie mąki wraz z mięsem (najlepiej na lekko rumiano)
sprawia, że sos ma lepszy smak.


--
XL wiosenna :-)

Mój serwer to news.gazeta.pl (bez przekierowań przez inne), email
i...@g...pl., podany także w nagłówku.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-04-18 19:38:14

Temat: Re: Pytanie laika - obtaczanie w mące
Od: "ptpwjp" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ziemniaczana to nie do tego.
do obtaczania może być zwykła, albo krupczatka.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-04-19 05:23:11

Temat: Re: Pytanie laika - obtaczanie w mące
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 18 Kwi, 15:05, l...@o...pl wrote:
> Cześć,
>
> W niektórych przepisach przed smażeniem mięska (najczęściej pokrojonego w
> kawałki) pisze, by obtaczać je w mące. Może mi ktoś wyjaśnić co takowy zabieg
> daje? Niestety sam się tego domyśleć nie mogę, ale też nie widzę żadnego
> związku, gdzie takowy zabieg jest zalecany, a gdzie nie.
>
> Pytanie drugie tyczy się rodzaju mąki. Czy mąka ziemniaczana ma jakąś przewagę
> nad zwykłą, pszenną mąką?
>
> Pozdrawiam,
> lkkl
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy:http://niusy.onet.pl

Jeżeli to ma być gulasz - odradzam. Mięso obsmaża się na gorącym
tłuszczu, aby się zrumieniło i zamknęło pory, później dusi się je
podlewając wodą, pod koniec dodaje się cebulę i przyprawy (pieprz w
ziarnie, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, paseczki suszonej
ostrej paryki, itp. Po wyparowaniu wody posypuje się mąką zawartość
rondla mieszając, aby nie było grudek. Po przesmażeniu tej mąki dodaje
się odrobinę wody, piwa, wina, lub nawet kieliszek wódki czy innego
"procentu", dodaje pokruszone zioła suszone - liść mięty, lubczyku,
itp. Oczywiście wskazane, jeżeli są dostępne zielone liście mięty czy
lubczyku, ale też gałązka selera, pietruszki, kopru - mogą być
posiekane.
Ogólnie - co kto lubi (lub ma).

Dlaczego mąka pod koniec? Wcześniej dodana skarmelizuje się i
zgorzknieje.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-04-19 05:26:30

Temat: Re: Pytanie laika - obtaczanie w mące
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 18 Kwi, 15:05, l...@o...pl wrote:
> Cześć,
>
> W niektórych przepisach przed smażeniem mięska (najczęściej pokrojonego w
> kawałki) pisze, by obtaczać je w mące. Może mi ktoś wyjaśnić co takowy zabieg
> daje? Niestety sam się tego domyśleć nie mogę, ale też nie widzę żadnego
> związku, gdzie takowy zabieg jest zalecany, a gdzie nie.
>
> Pytanie drugie tyczy się rodzaju mąki. Czy mąka ziemniaczana ma jakąś przewagę
> nad zwykłą, pszenną mąką?
>
> Pozdrawiam,
> lkkl
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy:http://niusy.onet.pl

Jako zagęstniki mozna stosować różne mąki (krochmale) - pszenną,
kukurydziana, ryżową lub z dowolnych zbóż i nasion - jeżeli mamy
młynek do zmielenia. Można też zagęszczać przecierem z warzyw np. z
rosołu, o ile wydawany na stół jest rosół czysty.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-04-22 20:50:26

Temat: Re: Pytanie laika - obtaczanie w mące
Od: " " <1...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Maka ziemniaczana jak juz ktos napisal do miesa nie,ale polecam zrobic
mieszanke maki ziemniaczanej/1 lyzka/ i maki zwyklej pszennej/3 lyzki/.Po
zmieszaniu obtaczac w niej ryby do smazenia,naturalnie posolone.Filety sie
nie rozpadaja przy smazeniu.Pozdrawiam Hanka


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-04-23 04:28:48

Temat: Re: Pytanie laika - obtaczanie w mące
Od: Władysław Łoś <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <5...@n...onet.pl>,
l...@o...pl wrote:

> Cześć,
>
> W niektórych przepisach przed smażeniem mięska (najczęściej pokrojonego w
> kawałki) pisze, by obtaczać je w mące. Może mi ktoś wyjaśnić co takowy zabieg
> daje?

Mąka dostarcza skrobi -- cukru , dzięki któremu łatwiej zachodzi reakcja
Maillarda. Zob.:

<http://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_Maillarda>

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

moje zdjęcia
DOWCIPASY
Re: dobra co fpjerdalamy????
Re: meble kuchenne - Ikea vs BRW vs Forte vs Conforama czy cos i
owocowo-warzywne stworki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »