Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!pcmedia.com.pl!news
.man.szczecin.pl!news.mega.net.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Jacek <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Raz jeszcze salmonella w jajkach
Date: Tue, 29 May 2001 01:27:32 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 36
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <9eudm4$nss$1@zeus.man.szczecin.pl>
NNTP-Posting-Host: pd57.katowice.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 991092827 6222 213.76.228.57 (28 May 2001 23:33:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 28 May 2001 23:33:47 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.07 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:46060
Ukryj nagłówki
Julka napisał:
> Witajcie!
>
> Poruszany był niedawno temat kogla-mogla i zaskoczona byłam opiniami o
> możliwości występowania salmonelli wewnštrz jajek. Niestety, oto, co
> znalazłam na stronie http://www.wiedzaizycie.pl/99072900.htm
>
> "Salmonella enteritidis zakaża kury, nie powodujšc u nich objawów
> chorobowych, przez co do handlu dość łatwo trafiajš zakażone jaja. Co
> gorsza, bakterie salmonelli o tym serotypie mogš lokalizować się nie tylko
> na skorupce jajka, ale i w żółtku. Do niedawna wnętrze jajka uważane było za
> bakteriologicznie czyste i za wystarczajšcy środek bezpieczeństwa uznawano
> dokładne mycie skorupek."
>
> I dwa słowa o zapobieganiu
> "Zasada dokładnego smażenia. Abyś mógł być pewien, że wszystkie bakterie
> potencjalnie obecne w produktach żywnościowych zostały zabite, musisz
> smażyć, piec i gotować produkty wymagajšce takiej obróbki, w odpowiedniej
> temperaturze i odpowiednio długo. Szczególnie dokładnie musisz smażyć
> potrawy z mięsa mielonego, nie mogš pozostać różowe wewnštrz. Jajka należy
> smażyć i gotować w taki sposób, aby ścięło się białko i zestaliło żółtko.
> Przepisy kulinarne, według których żółtko pozostaje płynne lub półpłynne,
> zwiększajš ryzyko zakażenia."
>
> Ponadto ciekawe informacje znalazłam też na stronie
> http://www.medicover.pl/food/foodpl.htm
>
> Więc gotujmy dzieciom jajka na twardo.
>
> Pozdrawiam
>
> Julka i Paweł (11 m i 2 tyg)
|