Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak ugotować naturalny rosół?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak ugotować naturalny rosół?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-01-30 08:00:47

Temat: Jak ugotować naturalny rosół?
Od: "sstudent2" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam problem. Chciałabym ugotować naturalny bez żadnych chemicznych dodatków
rosół?. Jakich przypraw mam użyć?

Jola



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-01-30 08:17:01

Temat: Re: Jak ugotować naturalny rosół?
Od: Marcin E. Hamerla <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

sstudent2 napisal(a):

>Mam problem. Chciałabym ugotować naturalny bez żadnych chemicznych dodatków
>rosół?. Jakich przypraw mam użyć?

Soli i pieprzu.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Płoń, płoń, płoń parlamencie, spali Cię ogień na historii zakręcie."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-30 08:23:03

Temat: Re: Jak ugotować naturalny rosół?
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "sstudent2" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b1am0g$7eh$1@news.tpi.pl...
> Mam problem. Chciałabym ugotować naturalny bez żadnych chemicznych
dodatków
> rosół?. Jakich przypraw mam użyć?


>
a co chemicznego - w sensie przypraw czy dodatkow - mozna dodac do rosolu?
Zawsze mi sie wydawalo ze do tej zupy nie daje sie takich rzeczy (np. kostek
bulionowych)...

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-30 08:45:47

Temat: Re: Jak ugotować naturalny rosół?
Od: "Qwax" <...@...Q> szukaj wiadomości tego autora

> Mam problem. Chciałabym ugotować naturalny bez żadnych chemicznych
dodatków
> rosół?. Jakich przypraw mam użyć?
>
ogólnie rosół składa się z wywaru z mięsa kurzego (nie ze sklepu tylko
z kurnika ;-))) ) lub wołowego (dobry jest również mieszany)
gotowanego z jarzynami (z wyłączeniem kapusty - aczkolwiek niektórzy
dodają - fuj kapuśniak!). Jako przyprawy: pieprz i sól. Dobrze robi
dodanie przypalonej cebuli (przekrojonej na pół i spalonej w miejscu
przekrojenia na płycie).
Najlepszy rosół gotowany jest na piecu węglowym!!

Pozdrawiam
Qwax

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-30 09:08:19

Temat: Re: Re: Jak ugotować naturalny rosół?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Qwax:
>>Mam problem. Chciałabym ugotować naturalny bez żadnych chemicznych
>
> dodatków
>
>>rosół?. Jakich przypraw mam użyć?
> ogólnie rosół składa się z wywaru z mięsa kurzego (nie ze sklepu tylko
> z kurnika ;-))) ) lub wołowego (dobry jest również mieszany)
> gotowanego z jarzynami (z wyłączeniem kapusty - aczkolwiek niektórzy
> dodają - fuj kapuśniak!). Jako przyprawy: pieprz i sól. Dobrze robi
> dodanie przypalonej cebuli (przekrojonej na pół i spalonej w miejscu
> przekrojenia na płycie).

sól to NaCl, więc też dodatek chemiczny.

Waldek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-30 09:09:43

Temat: Re: Jak ugotowa? naturalny rosó??
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 30 Jan 2003 09:45:47 +0100, "Qwax" <...@...Q> wrote:

>> Mam problem. Chcia?abym ugotowa? naturalny bez ?adnych chemicznych
>dodatków
>> rosó??. Jakich przypraw mam u?y??
>>
>ogólnie rosó? sk?ada si? z wywaru z mi?sa kurzego (nie ze sklepu tylko
>z kurnika ;-))) ) lub wo?owego (dobry jest równie? mieszany)
>gotowanego z jarzynami (z wy??czeniem kapusty - aczkolwiek niektórzy
>dodaj? - fuj kapu?niak!). Jako przyprawy: pieprz i sól. Dobrze robi
>dodanie przypalonej cebuli (przekrojonej na pó? i spalonej w miejscu
>przekrojenia na p?ycie).
>Najlepszy rosó? gotowany jest na piecu w?glowym!!
>
>Pozdrawiam
>Qwax


jak to niektorzy kap[usniak? to ja sie zaliczam do nielicznych,
fuj!
zawsze dostawala kapuche z rosolu do pozarcia.

Trys - Matka Chaosu
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-30 09:24:44

Temat: Re: Jak ugotowa? naturalny rosó??
Od: "Zenek" <c...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:atqh3vcjhshtau2bndoeejm1n5i4njadn7@4ax.com...
>
> >ogólnie rosó? sk?ada si? z wywaru z mi?sa kurzego (nie ze sklepu tylko
> >z kurnika ;-))) ) lub wo?owego (dobry jest równie? mieszany)

Hmmm ... Nie wiedzialem ze w sklepie kury hoduja ... ;oppp

--
Zenek

"Jak tam bylo, tak tam bylo, zawsze jakos bylo.
Jeszcze nigdy tak nie bylo, zeby jakos nie bylo"
- /Szwejk/ -


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-30 09:47:14

Temat: Re: Jak ugotować naturalny rosół?
Od: "Edyta K." <e...@n...unisoft.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "sstudent2" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b1am0g$7eh$1@news.tpi.pl...
> Mam problem. Chciałabym ugotować naturalny bez żadnych chemicznych
dodatków
> rosół?. Jakich przypraw mam użyć?

Droga Jolu
Są różne szkoły. Mój tata-mistrz rosołu najpierw gotuje warzywa i dopiero do
nich wrzuca mięso, dolewając trochę zimnej! wody. Ja robię
odwrotnie-najpierw mięso, powolutku, sciągam szumki co jakiś czas, kiedy juz
się nie pojawiają wrzucam warzywa (i też z kapustą-od pokoleń gotujemy z
kapuchą:)) i ja też wcinam całą jak Krysia:)
Czas w przypadku rosołu jest najlepszą przyprawą-co najmniej 4 godziny
pyrczenia na małym ogniu. Sól, potem pieprz-już na stole i to wystarczy.
Zawsze mi wychodzi.
Aha-jako "sstudent" jeśliś z akademika-pilnuj kuchni, bo aromat rosołu może
sciągąć rzesze podjadaczy;)
--
Pozdrowionka z Grodu Kraka
Edyta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-30 09:51:31

Temat: Re: Jak ugotować naturalny rosół?
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

===========
Jesli chodzi o przyprawy smakowe, polecam dwie:
lubczyk (najlepiej suszony w galazkach, ale moze byc z torebki),
nawet w duzych ilosciach. Wspaniale pasuje do rosolu drobiowego.
Druga naturalna przyprawa to jasny sos sojowy (bez konserwantow).
No i oczywiscie pieprz.

waldek
=============


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-30 10:37:54

Temat: Re: Jak ugotowa? naturalny rosó??
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 30 Jan 2003 10:24:44 +0100, "Zenek" <c...@p...pl> wrote:

>Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
>wiadomosci news:atqh3vcjhshtau2bndoeejm1n5i4njadn7@4ax.com...
>>
>> >ogólnie rosó? sk?ada si? z wywaru z mi?sa kurzego (nie ze sklepu tylko
>> >z kurnika ;-))) ) lub wo?owego (dobry jest równie? mieszany)
>
>Hmmm ... Nie wiedzialem ze w sklepie kury hoduja ... ;oppp

prosze mi tu mitow nie rozwiewac

Trys - Matka Chaosu
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sprzedam kuchenke mikrofalowa Tanio !
Ciasto owocowe - najlepsze :)))
Wina mołdawskie :-) - długie
Dzikie stworzenia
Butterchicken (ind.) (Iza ??) + saletra potasowa (Kr-w)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »