« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-30 08:00:47
Temat: Jak ugotować naturalny rosół?Mam problem. Chciałabym ugotować naturalny bez żadnych chemicznych dodatków
rosół?. Jakich przypraw mam użyć?
Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-30 08:17:01
Temat: Re: Jak ugotować naturalny rosół?sstudent2 napisal(a):
>Mam problem. Chciałabym ugotować naturalny bez żadnych chemicznych dodatków
>rosół?. Jakich przypraw mam użyć?
Soli i pieprzu.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Płoń, płoń, płoń parlamencie, spali Cię ogień na historii zakręcie."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 08:23:03
Temat: Re: Jak ugotować naturalny rosół?
Użytkownik "sstudent2" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b1am0g$7eh$1@news.tpi.pl...
> Mam problem. Chciałabym ugotować naturalny bez żadnych chemicznych
dodatków
> rosół?. Jakich przypraw mam użyć?
>
a co chemicznego - w sensie przypraw czy dodatkow - mozna dodac do rosolu?
Zawsze mi sie wydawalo ze do tej zupy nie daje sie takich rzeczy (np. kostek
bulionowych)...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 08:45:47
Temat: Re: Jak ugotować naturalny rosół?> Mam problem. Chciałabym ugotować naturalny bez żadnych chemicznych
dodatków
> rosół?. Jakich przypraw mam użyć?
>
ogólnie rosół składa się z wywaru z mięsa kurzego (nie ze sklepu tylko
z kurnika ;-))) ) lub wołowego (dobry jest również mieszany)
gotowanego z jarzynami (z wyłączeniem kapusty - aczkolwiek niektórzy
dodają - fuj kapuśniak!). Jako przyprawy: pieprz i sól. Dobrze robi
dodanie przypalonej cebuli (przekrojonej na pół i spalonej w miejscu
przekrojenia na płycie).
Najlepszy rosół gotowany jest na piecu węglowym!!
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 09:08:19
Temat: Re: Re: Jak ugotować naturalny rosół?Qwax:
>>Mam problem. Chciałabym ugotować naturalny bez żadnych chemicznych
>
> dodatków
>
>>rosół?. Jakich przypraw mam użyć?
> ogólnie rosół składa się z wywaru z mięsa kurzego (nie ze sklepu tylko
> z kurnika ;-))) ) lub wołowego (dobry jest również mieszany)
> gotowanego z jarzynami (z wyłączeniem kapusty - aczkolwiek niektórzy
> dodają - fuj kapuśniak!). Jako przyprawy: pieprz i sól. Dobrze robi
> dodanie przypalonej cebuli (przekrojonej na pół i spalonej w miejscu
> przekrojenia na płycie).
sól to NaCl, więc też dodatek chemiczny.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 09:09:43
Temat: Re: Jak ugotowa? naturalny rosó??On Thu, 30 Jan 2003 09:45:47 +0100, "Qwax" <...@...Q> wrote:
>> Mam problem. Chcia?abym ugotowa? naturalny bez ?adnych chemicznych
>dodatków
>> rosó??. Jakich przypraw mam u?y??
>>
>ogólnie rosó? sk?ada si? z wywaru z mi?sa kurzego (nie ze sklepu tylko
>z kurnika ;-))) ) lub wo?owego (dobry jest równie? mieszany)
>gotowanego z jarzynami (z wy??czeniem kapusty - aczkolwiek niektórzy
>dodaj? - fuj kapu?niak!). Jako przyprawy: pieprz i sól. Dobrze robi
>dodanie przypalonej cebuli (przekrojonej na pó? i spalonej w miejscu
>przekrojenia na p?ycie).
>Najlepszy rosó? gotowany jest na piecu w?glowym!!
>
>Pozdrawiam
>Qwax
jak to niektorzy kap[usniak? to ja sie zaliczam do nielicznych,
fuj!
zawsze dostawala kapuche z rosolu do pozarcia.
Trys - Matka Chaosu
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 09:24:44
Temat: Re: Jak ugotowa? naturalny rosó??Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:atqh3vcjhshtau2bndoeejm1n5i4njadn7@4ax.com...
>
> >ogólnie rosó? sk?ada si? z wywaru z mi?sa kurzego (nie ze sklepu tylko
> >z kurnika ;-))) ) lub wo?owego (dobry jest równie? mieszany)
Hmmm ... Nie wiedzialem ze w sklepie kury hoduja ... ;oppp
--
Zenek
"Jak tam bylo, tak tam bylo, zawsze jakos bylo.
Jeszcze nigdy tak nie bylo, zeby jakos nie bylo"
- /Szwejk/ -
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 09:47:14
Temat: Re: Jak ugotować naturalny rosół?
Użytkownik "sstudent2" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b1am0g$7eh$1@news.tpi.pl...
> Mam problem. Chciałabym ugotować naturalny bez żadnych chemicznych
dodatków
> rosół?. Jakich przypraw mam użyć?
Droga Jolu
Są różne szkoły. Mój tata-mistrz rosołu najpierw gotuje warzywa i dopiero do
nich wrzuca mięso, dolewając trochę zimnej! wody. Ja robię
odwrotnie-najpierw mięso, powolutku, sciągam szumki co jakiś czas, kiedy juz
się nie pojawiają wrzucam warzywa (i też z kapustą-od pokoleń gotujemy z
kapuchą:)) i ja też wcinam całą jak Krysia:)
Czas w przypadku rosołu jest najlepszą przyprawą-co najmniej 4 godziny
pyrczenia na małym ogniu. Sól, potem pieprz-już na stole i to wystarczy.
Zawsze mi wychodzi.
Aha-jako "sstudent" jeśliś z akademika-pilnuj kuchni, bo aromat rosołu może
sciągąć rzesze podjadaczy;)
--
Pozdrowionka z Grodu Kraka
Edyta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 09:51:31
Temat: Re: Jak ugotować naturalny rosół?===========
Jesli chodzi o przyprawy smakowe, polecam dwie:
lubczyk (najlepiej suszony w galazkach, ale moze byc z torebki),
nawet w duzych ilosciach. Wspaniale pasuje do rosolu drobiowego.
Druga naturalna przyprawa to jasny sos sojowy (bez konserwantow).
No i oczywiscie pieprz.
waldek
=============
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 10:37:54
Temat: Re: Jak ugotowa? naturalny rosó??On Thu, 30 Jan 2003 10:24:44 +0100, "Zenek" <c...@p...pl> wrote:
>Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
>wiadomosci news:atqh3vcjhshtau2bndoeejm1n5i4njadn7@4ax.com...
>>
>> >ogólnie rosó? sk?ada si? z wywaru z mi?sa kurzego (nie ze sklepu tylko
>> >z kurnika ;-))) ) lub wo?owego (dobry jest równie? mieszany)
>
>Hmmm ... Nie wiedzialem ze w sklepie kury hoduja ... ;oppp
prosze mi tu mitow nie rozwiewac
Trys - Matka Chaosu
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |