Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rosół z kury
Date: Sun, 20 Mar 2005 00:53:27 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 46
Sender: v...@o...pl@cob177.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <d1ie23$itc$1@news.onet.pl>
References: <d1gu4j$s5$1@nemesis.news.tpi.pl> <d1gv9h$5u3$1@nemesis.news.tpi.pl>
<d1h35b$qni$1@nemesis.news.tpi.pl> <d1h4c6$qsk$1@news.onet.pl>
<d1i0b4$nn8$1@nemesis.news.tpi.pl> <d1i2l6$ec$1@news.onet.pl>
<d1i5hq$quh$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cob177.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1111276419 19372 83.31.181.177 (19 Mar 2005 23:53:39 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Mar 2005 23:53:39 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2527
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2527
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235463
Ukryj nagłówki
"cherokee" wrote in message news:d1i5hq$quh$1@nemesis.news.tpi.pl...
|
| Użytkownik "Bozena" napisał w
| ...
| > Jak ktoś chce mieć czysty rosół, to i tak go przecedzi, a jak komuś
zalezy
| > na rosole z mięsem, a raczej chyba to już zupa rosołowa, (jak np. mi w
| > przypadku drobiowego, bo nie lubie pustego rosolu),
|
| Pewnie chodzi o klarowność właśnie.
Niestety chyba nie... mój rosół zawsze jest klarowny i piękny... może jakiś
chemik albo technik zywności się odezwie i na nam naukowo wytłumaczy,
dlaczego nie wolno długo gotować... :)
BTW autorka "365 obiadów " pisze
| również, iż nie nalezy myć mięsa przed włożeniem do garnka, gdyz to
| "wypłukuje jego smak". Powołuje się tutaj na "dzieło profesora chemii
wydane
| w Poznaniu".
| Ja nie odwazyłabym się:)
Hmmm... tego "niemycia" nierozumiem nieco... przecież po zabiciu
zwiężęcia/ptaka i tak mięso było napewno myte... więc jak się go umyło raz
jeszcze, to chyba już nic nie zmienia... ciekawe są te stare pomysły :)))
I podobno nalezy rosół gotować w garnku kamiennym
| polewanym, gdyż glina równomiernie nagrzewa się, co powoduje równomierne
| ogrzewanie się rosołu.
| Poza tym i tak nie lubię rosołu, więc gotuję cały gar dla mojego męża,
który
| za rosołem przepada.
| Swoją droga, jakbym tutaj napisała, jak gotował rosół w czasach zanim się
| spotkaliśmy, to byście się załamali. Dlatego został raz na zawsze
| przepędzony z kuchni, no chyba, ze trzeba pozmywac.
A może to tylko sprytny myk był, żeby już samemu nie gotować... ;-))))
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
|