Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rosół z kury
Date: Sun, 20 Mar 2005 01:03:11 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 36
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <d1gu4j$s5$1@nemesis.news.tpi.pl> <d1gv9h$5u3$1@nemesis.news.tpi.pl>
<d1h35b$qni$1@nemesis.news.tpi.pl> <d1h4c6$qsk$1@news.onet.pl>
<d1i0b4$nn8$1@nemesis.news.tpi.pl> <d1i2l6$ec$1@news.onet.pl>
<d1i5hq$quh$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pa207.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1111280864 2274 213.76.96.207 (20 Mar 2005 01:07:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 20 Mar 2005 01:07:44 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235465
Ukryj nagłówki
On Sat, 19 Mar 2005 22:23:54 +0100, "cherokee" <c...@n...o2.pl>
wrote:
>
>Użytkownik "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w
>wiadomości news:d1i2l6$ec$1@news.onet.pl...
>...
>> Jak ktoś chce mieć czysty rosół, to i tak go przecedzi, a jak komuś zalezy
>> na rosole z mięsem, a raczej chyba to już zupa rosołowa, (jak np. mi w
>> przypadku drobiowego, bo nie lubie pustego rosolu),
>
>Pewnie chodzi o klarowność właśnie. BTW autorka "365 obiadów " pisze
>również, iż nie nalezy myć mięsa przed włożeniem do garnka, gdyz to
>"wypłukuje jego smak". Powołuje się tutaj na "dzieło profesora chemii wydane
>w Poznaniu".
>Ja nie odwazyłabym się:)
Cwierczakiewiczowa pod pojeciem "mycia miesa" najwyrazniej rozumiala
jego mozolne moczenie - faktycznie to moze tylko popsuc smak 9i
wartosc odzywcza). jasne jest ze jak sie ze sklepu mieso przyniesie i
papier sie przyklei to woda mozna po wierzchu szybko splukac.
> I podobno nalezy rosół gotować w garnku kamiennym
>polewanym, gdyż glina równomiernie nagrzewa się, co powoduje równomierne
>ogrzewanie się rosołu.
Zgadza sie - alternatywa jest ciezki sagan zeliwny emaliowany -
wlasciwosci ma podobne. Wszelkie cienkie blachy powoduja zmiany smaku
zwiazane z lokalnymi przegrzaniami, wszelki metal reagujacy z
roztworem tez smak zmienia - trzecim rozwiazaniem jest garnek z
pieciomilimetrowa scianka kuta ze stali kwasoodpornej. Wszystko inne
smak zepsuje mniej lub wiecej. No. może kociolek miedziany przz Cygana
godnie pobielony...
--
Darek
|