« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2005-11-25 10:44:18
Temat: Re: Ro?no? - aaaaaaaaa !!!!
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:mljdo15k0dvbs62iho7klpspov8g3f845h@4ax.com...
> On Fri, 25 Nov 2005 09:32:10 +0100, BasiaBjk
> <b...@q...pl> wrote:
>
> >U?ytkownik Misiek napisa?:
> >
> >> Rozno to zrozumiem (poprawnie powinno byc chyba rozen)
> >> ale golonko???
> >> Bo przeciez nie golonek hehehe
> >
> >Golonka.
> >To nieszcz?sne golonko mo?e przez analogi? z kolankiem?
>
>
> A moze ot regionalizm? Od razu mowie, ze na Dolnym Slasku to
> golonka :) pamietam za to, ze jeden pan rodem ze Lwowa mowil
> golonko (takze na marynarke - kurtka i takie tam inne)
>
> Pierz
> K.T. - starannie opakowana
No fsakt Golonka brzmi bardziej swojsko
ale tak na prawde to skad wiemy ktora forma jest poprawna?
Ta golonka czy to golonko??
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=golonko&lr=lang_
pl
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=golonka&lr=lang_
pl
za prawidlowoscia nazwy "golonka" przemawia:
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=17180
golonka ż III, CMs. ~nce; lm D. ~nek
<część szynki od kolana z kością goleniową>
Golonka wieprzowa.
Golonka z chrzanem, z musztardą.
hasla golonko tam nie znalazlem
Tak samo w
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3A
Search&search=golonka
hasla "golonko" nie stwierdzono
wiec chyje czola przed szanownymi Paniami
Golonka ... zdecydowanie golonka
(jednak w wielu przepisach wystepuje to nieszczesne golonko hehehe(
Pozdrawiam
Misiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2005-11-25 10:46:46
Temat: Re: Ro?no? - aaaaaaaaa !!!!
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:mljdo15k0dvbs62iho7klpspov8g3f845h@4ax.com...
> On Fri, 25 Nov 2005 09:32:10 +0100, BasiaBjk
> <b...@q...pl> wrote:
>
>
> >> Rozno to zrozumiem (poprawnie powinno byc chyba rozen)
> >> ale golonko???
> >> Bo przeciez nie golonek hehehe
> >
> >Golonka.
>
> Pierz
> K.T. - starannie opakowana
JEST !!!!!!!!!!
Jest i Golonko !!!
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedysta:Greenek
Paweł Golonko
a.. E-mail: p...@g...com
b.. JID: g...@j...org
c.. Jogger: http://greenek.jogger.pl
--Greenek 21:26, 28 lut 2005 (CET)
LOL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2005-11-25 11:37:59
Temat: Re: Rożno?
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
news:3um9fkF11ps7fU1@uni-berlin.de...
> obie są poprawne, ale w różnych językach. Kebab pochodzi z arabskiego,
> kebap z tureckiego.
Niestety mylisz się :)
Poprawna nazwa to kebab. Niezależnie od tego czy jest to arab czy turek.
pozdr. Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2005-11-25 11:50:46
Temat: Re: Rożno?
Użytkownik "turecky " <t...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:dm5avu$ges$1@inews.gazeta.pl...
> Waldemar Krzok <w...@c...de> napisał(a):
>
>> A to ło na pałce, to nazywa się shish kebab lub döner kebap, w
>> zależności od języka.
>
> A ja słyszałem, że doner to mięso pieczone na ruszcie pionowym, a shish to
> mięso na ruszcie poziomym, ale może źle słyszałem.
W sumie dobrze słyszałeś, ale...
Mięso opiekane (w płatach) na ruszcie pionowym nazywa się shoarma lub
shawerma (czyt. szałerma).
Mięso mielone opiekane na ruszcie pionowym to jest donner kebab - ale jest
to nazwa używana wyłącznie przez turków i powinna być stosowana tylko do
mięsa mielonego.
Mięso mielone opiekane nad ogniem w pozycji poziomej w formie niedużch
kiełbasek (nadziewane na szpatułki) to jest właśnie oryginalny kebab.
Shish-kebab to dokładnie to samo czyli oryginalny kebab.
Przedrostek shish został dodany przez arabów tylko po to aby odróżnić ich
oryginalny kebab od tego serwowanego przez turków (donner).
pozdr. Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2005-11-25 12:34:12
Temat: Re: Ro?no? - aaaaaaaaa !!!!Misiek wrote:
> JEST !!!!!!!!!!
> Jest i Golonko !!!
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedysta:Greenek
===
Ja dam więcej:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=golonko+wod%C4%8
5&lr=
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2005-11-25 12:35:48
Temat: Re: Ro?no? - aaaaaaaaa !!!!On Fri, 25 Nov 2005 13:34:12 +0100, "waldek" <x...@o...pl>
wrote:
>Misiek wrote:
>
>> JEST !!!!!!!!!!
>> Jest i Golonko !!!
>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedysta:Greenek
>===
>Ja dam wi?cej:
>http://www.google.pl/search?hl=pl&q=golonko+wod%C4%
85&lr=
>
>waldek
>===
Najpiekneijsze jest to, ze google sie jeszcze pyta na dole:
"zy chciales wyszukac: golonka woda "
Pierz i coraz zimniej, ale i pan od kaloryferow konczy....
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2005-11-25 15:16:50
Temat: Re: Rożno?Robert wrote:
> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
> news:3um9fkF11ps7fU1@uni-berlin.de...
>
>
>>obie są poprawne, ale w różnych językach. Kebab pochodzi z arabskiego,
>>kebap z tureckiego.
>
>
> Niestety mylisz się :)
> Poprawna nazwa to kebab. Niezależnie od tego czy jest to arab czy turek.
no to powiedz to turkowi. Kebab po turecku to kebap i tyle. A döner ma
co wspólnego z kręceniem, czyli kręcony kebab. Akurat nie mam tu Turka
pod ręką, ale w poniedziałek będzie ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2005-11-25 15:18:21
Temat: Re: Rożno?Robert wrote:
>>>A to ło na pałce, to nazywa się shish kebab lub döner kebap, w
>>>zależności od języka.
>>
>>A ja słyszałem, że doner to mięso pieczone na ruszcie pionowym, a shish to
>>mięso na ruszcie poziomym, ale może źle słyszałem.
no na pionowej pałce, którą się kręci.
> W sumie dobrze słyszałeś, ale...
> Mięso opiekane (w płatach) na ruszcie pionowym nazywa się shoarma lub
> shawerma (czyt. szałerma).
> Mięso mielone opiekane na ruszcie pionowym to jest donner kebab - ale jest
> to nazwa używana wyłącznie przez turków i powinna być stosowana tylko do
> mięsa mielonego.
dokładniej jest to mieszanka mielonego i płatów mięsa mniej więcej 50/50.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2005-11-25 16:52:13
Temat: Re: Rożno?
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
news:3uoo65F1269t7U2@uni-berlin.de...
> no to powiedz to turkowi. Kebab po turecku to kebap i tyle. A döner ma
Oj... bo to taka wymowa jest - łatwiej im powiedzieć z "p" na końcu. Każdy,
który przyjechał do polski na początku mówił z p na końcu. A tak poza tym,
to im jest dokładnie wszystko jedno co jest na końcu - p czy b (przynajmniej
tym których znam :).
> co wspólnego z kręceniem, czyli kręcony kebab. Akurat nie mam tu Turka pod
> ręką, ale w poniedziałek będzie ;-)
Tyle, że akurat to danie jest pochodzenia arabskiego. Nad ogniskiem na
patyczkach piekły się kebaby - identycznie jak szaszłyki tyle, że z mięsa
mielonego. Turcy wymyślili aby te same mięso na wzór shoarmy piec pionowo i
stąd zapewne donner :)
pozdr. Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2005-11-26 10:08:43
Temat: Re: Ro?no? - aaaaaaaaa !!!!W wiadomości <news:dm6ptv$cai$1@polsl.pl>
Misiek <p...@p...onet.pl> pisze:
> ale tak na prawde to skad wiemy ktora forma jest poprawna?
Golonka.
To zdrobnienie od goleni.
A skoro mówi się TA goleń, więc i TA golonka, a nie TO golonko.
--
PozdrawiaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |