« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-07 12:46:14
Temat: Ryba po greckuCzy macie sprawdzony i szybki przepis na rybe po grecku? BYlabym wdzieczna.
Pozdr.,
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-07 14:12:28
Temat: Odp: Ryba po greckuJa robię ją tak:
-ryba (dorsz lub morszczuk)
-marchew, pietruszka, cebula, seler
- sól, pieprz, papryka...
Warzywa oprócz cebuli ścieramy na tarce (nie za drobno). Cebulę kroimy w
krążki. Wszystko razem wrzucamy do garnka z odrobiną osolonej i
posłodzonej(!) wody. Dodajemy kilka łyżek oleju lub oliwy. Dusimy bez
przykrycia do miękkości. W tym czasie smażymy ryby. Ja obtaczam w jajku i
panierce z tartej bułki. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy rozdrobnioną rybę i
doprawiamy ketchupem.
Osobiście taką rybę konsumuję na zimno. Warzywa są wtedy szkliste (pewnie od
oliwy) i pyszne i nie potrzeba zbyt dużo ryby.
P.S (czyt.: Przypomniałem Sobie). Muszę zrobić ww. rybę.
Smacznego!
Załączam różne wyrazy...
Pooh
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-07 16:26:51
Temat: Re: Ryba po greckuDZieki!
Pozdr.,
Danka
"Pooh" <j...@s...uml.lodz.pl> schreef in bericht
news:90o5rc$re6$1@kujawiak.man.lodz.pl...
> Ja robię ją tak:
> -ryba (dorsz lub morszczuk)
> -marchew, pietruszka, cebula, seler
> - sól, pieprz, papryka...
>
> Warzywa oprócz cebuli ścieramy na tarce (nie za drobno). Cebulę kroimy w
> krążki. Wszystko razem wrzucamy do garnka z odrobiną osolonej i
> posłodzonej(!) wody. Dodajemy kilka łyżek oleju lub oliwy. Dusimy bez
> przykrycia do miękkości. W tym czasie smażymy ryby. Ja obtaczam w jajku i
> panierce z tartej bułki. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy rozdrobnioną rybę
i
> doprawiamy ketchupem.
>
> Osobiście taką rybę konsumuję na zimno. Warzywa są wtedy szkliste (pewnie
od
> oliwy) i pyszne i nie potrzeba zbyt dużo ryby.
>
> P.S (czyt.: Przypomniałem Sobie). Muszę zrobić ww. rybę.
>
> Smacznego!
> Załączam różne wyrazy...
>
> Pooh
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-07 18:57:22
Temat: Re: Ryba po grecku
"Danka" <j...@z...nl> wrote in message
news:3a2f86ad$0$93635@news2.zeelandnet.nl...
> Czy macie sprawdzony i szybki przepis na rybe po grecku? BYlabym
wdzieczna.
> Pozdr.,
> Danka
Ja rybe po grecku robie inaczej:
wstep taki sam: rybe porcjujemy, solimy, nastepnie w jajku, bulce tartej ,
po usmazeniu zostawiamy do wystudzenia
Dalej robimy sos:( dla ulatwienia podaje proporcje warzyw)
np: marchew- 225 gr
seler - 150 gr
pietruszka- 75 gr
cebula- 100gr
wiesz to jest potrzebne do tego, aby jak wezmiesz piec marchewek- to
widzisz wzrokowo ile trzeba tej reszty aby smak sosu greckiego byl
zachowany.
Warzywa ucieramy na duzych oczkach tarki, cebule w kostke. Na patelni
rozgrzewamy olej podsmazamy warzywa z przyprawami (ziele ang. lisc laurowy,
papryka slodka).Gdy warzywa sie zrumienia dodajemy koncentrat pomidorowy,
razem chwile podsmazamy, nastepnie przekladamy do rondelka , doprawiamy
sola, cukrem , musztarda ( wszystko do smaku)plus troche wody i powoli
dusimy do miekkosci.W trakcie duszenia uzupelniamy wode, w fazie koncowej
wody ma byc tyle aby sos lekko podplywal woda.
Po ostudzeniu sosu zalewamy nim ostudzona rybe.
Jola
Ps: sorry, ale ryby po grecku nie robi sie na bazie ketchupu...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-07 21:08:22
Temat: Re: Ryba po greckuBaaaaaaardzo Ci dziekuje!
Pozdr.,
Danka
"Jola L-L" <j...@i...pl> schreef in bericht
news:90omfq$2op$1@news.tpi.pl...
>
> "Danka" <j...@z...nl> wrote in message
> news:3a2f86ad$0$93635@news2.zeelandnet.nl...
> > Czy macie sprawdzony i szybki przepis na rybe po grecku? BYlabym
> wdzieczna.
> > Pozdr.,
> > Danka
>
> Ja rybe po grecku robie inaczej:
>
> wstep taki sam: rybe porcjujemy, solimy, nastepnie w jajku, bulce tartej
,
> po usmazeniu zostawiamy do wystudzenia
>
> Dalej robimy sos:( dla ulatwienia podaje proporcje warzyw)
> np: marchew- 225 gr
> seler - 150 gr
> pietruszka- 75 gr
> cebula- 100gr
> wiesz to jest potrzebne do tego, aby jak wezmiesz piec marchewek- to
> widzisz wzrokowo ile trzeba tej reszty aby smak sosu greckiego byl
> zachowany.
>
> Warzywa ucieramy na duzych oczkach tarki, cebule w kostke. Na patelni
> rozgrzewamy olej podsmazamy warzywa z przyprawami (ziele ang. lisc
laurowy,
> papryka slodka).Gdy warzywa sie zrumienia dodajemy koncentrat pomidorowy,
> razem chwile podsmazamy, nastepnie przekladamy do rondelka , doprawiamy
> sola, cukrem , musztarda ( wszystko do smaku)plus troche wody i powoli
> dusimy do miekkosci.W trakcie duszenia uzupelniamy wode, w fazie koncowej
> wody ma byc tyle aby sos lekko podplywal woda.
> Po ostudzeniu sosu zalewamy nim ostudzona rybe.
>
> Jola
>
> Ps: sorry, ale ryby po grecku nie robi sie na bazie ketchupu...
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-07 22:55:33
Temat: Re: Ryba po grecku
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:90omfq$2op$1@news.tpi.pl...
> Ja rybe po grecku robie inaczej:
>
> wstep taki sam: rybe porcjujemy, solimy, nastepnie w jajku, bulce tartej
,
> po usmazeniu zostawiamy do wystudzenia
>
> Dalej robimy sos:( dla ulatwienia podaje proporcje warzyw)
> np: marchew- 225 gr
> seler - 150 gr
> pietruszka- 75 gr
> cebula- 100gr
> wiesz to jest potrzebne do tego, aby jak wezmiesz piec marchewek- to
> widzisz wzrokowo ile trzeba tej reszty aby smak sosu greckiego byl
> zachowany.
>
> Warzywa ucieramy na duzych oczkach tarki, cebule w kostke. Na patelni
> rozgrzewamy olej podsmazamy warzywa z przyprawami (ziele ang. lisc
laurowy,
> papryka slodka).Gdy warzywa sie zrumienia dodajemy koncentrat pomidorowy,
> razem chwile podsmazamy, nastepnie przekladamy do rondelka , doprawiamy
> sola, cukrem , musztarda ( wszystko do smaku)plus troche wody i powoli
> dusimy do miekkosci.W trakcie duszenia uzupelniamy wode, w fazie koncowej
> wody ma byc tyle aby sos lekko podplywal woda.
> Po ostudzeniu sosu zalewamy nim ostudzona rybe.
A ja nie używam musztardy za to wlewam sok z pół cytryny... Hmm... czy
musztarda aby nie daje goryczki?
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-08 06:56:29
Temat: Re: Ryba po grecku> A ja nie używam musztardy za to wlewam sok z pół cytryny... Hmm... czy
> musztarda aby nie daje goryczki?
> --
> Joanna
Joasiu- nie i jeszcze raz nie !
Musztarda a sok z cytryny to naprawde dwa rozne smaki. Wymiennie mozna
stosowac do polewania galaretki z nozek sok z cytryny albo ocet ale nigdy
nie zastapisz smaku musztardy - cytryna. Wyobrazasz sobie galaretke z
musztarda zamiast soku z cytryny?...:)))
Tak podaja wszelkie klasyczne przepisy na sos grecki. Sprawdzilam
wielokrotnie i wierz mi - zadnej goryczki. Musztarda zwykla: np
delikatesowa, lagodna ( gladka konsystencja).
Serdecznie pozdrawiam Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-09 10:38:05
Temat: Re: Ryba po greckuDanka wystukał w wiadomości <3a2f86ad$0$93635@news2.zeelandnet.nl>:
> Czy macie sprawdzony i szybki przepis na rybe po grecku? BYlabym wdzieczna.
> Pozdr.,
A ja sie przyznam, że za rybą po grecku nie przepadam. Mając wszystkie
składniki pod ręką wolę rybę usmażyć i zjeść tak po prostu, a z warzyw
przyrządzić sos grecki i zużyć do kanapek (chleb + sos).
Jo'Asia
--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://esensja.art.pl =(';')=
~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~
Pot spływał po nim od stóp do głów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |