Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ryba smazona i salatka z warzyw

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ryba smazona i salatka z warzyw

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-14 15:53:49

Temat: Ryba smazona i salatka z warzyw
Od: m...@b...com (Paul Oosten) szukaj wiadomości tego autora

Czy ktos z panstwa moglby mi podac jakas recepte zwiazana z ryba
najlepiej smazona np. w sosie pomidorowym czy tez na rybe po grecku ?
Czy tez cos innego ciekawego zwiazane z rybka? Pytanie zwiazane jest
ze zblizajacymi sie swietami. Ponadto szukam tez recepty na warzywka
, jakas salatke lub surowke ,nietypowa. Dziekuje Dorota

-----------------------
drs. Paul Oosten
Nl - the Netherlands
www.family-oosten.com
-----------------------

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-14 16:12:19

Temat: Re: Ryba smazona i salatka z warzyw
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Paul Oosten <m...@b...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...planet.nl...
> Czy ktos z panstwa moglby mi podac jakas recepte zwiazana z ryba
> najlepiej smazona np. w sosie pomidorowym czy tez na rybe po grecku ?
> Czy tez cos innego ciekawego zwiazane z rybka? Pytanie zwiazane jest
> ze zblizajacymi sie swietami. Ponadto szukam tez recepty na warzywka
> , jakas salatke lub surowke ,nietypowa. Dziekuje Dorota
>
Służę uprzejmie:
Ryba po grecku
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=135
duży pstrąg (albo inna ryba, np. dorsz lub karp)
2 cebule
ok. 10 sporych marchewek (startych powinno być tak 3/4 wysokości patelni)
przecier pomidorowy
olej
jajko
bułka tarta
sól, pieprz
kostka wołowa Rybę dokładnie wyczyścić, usunąć ości i pokroić w dzwonki
albo w takie kawałki, na jakie mamy ochotę. Każdy kawałek posolić,
popieprzyć, moczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć
na średnio rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Przygotować resztę składników:
cebule pokroić w sporą kostkę i podsmażyć leciutko na oleju, dorzucić startą
na tarce o dużych oczkach marchew i razem dusić pod przykryciem aż warzywa
zrobią się miękkie. Najlepiej podsmażoną marchew zalać połową szklanki
wywaru wołowego, a potem w razie potrzeby dolewać do niej wody i oleju. Na
koniec dodać sporą łyżkę przecieru pomidorowego, doprawić solą, pieprzem,
może jeszcze odrobiną kostki rosołowej i, jesli lubimy mocno pomidorowy smak
to przecierem pomidorowym. Sos warzywny powinien być gęsty.
Na dnie półmiska ułożyć warstwę ryby, a na nią warstwe sosu, na to znowu
rybę i sos z warzyw, i tak aż nam sie rybka skończy, ale musi być cała
przykryta marchewką.
I to wszystko. Potrawę przykrywamy czymś, żeby nie wyschła i wstawiamy do
lodówki, następnego dnia będzie przepyszna. Podajemy zimną do pieczywa.

Sałatka nietypowa:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=133
puszka ananasa bez soku
puszka kukurydzy
3/4 szklanki obranych ze skórki orzechów włoskich
jabłko
majonez
sól, pieprz
ok. 3/4 szklanki rodzynek Orzechy zalać wrzątkiem, dzięki czemu będzie można
łatwiej obrać je ze skórki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, żeby troszkę
spęczniały. Ananasa odsączyć i pokroić w prostokąty albo w kostkę. Jabłko
obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Wszystko wymieszać, trochę posolić, nie
bać się popieprzyć, dzięki czemu sałatka nabierze charakteru, i wymieszać z
łychą majonezu.

Sałatka ma wyjątkowy smak, warto się pomęczyć i obrać orzechy, nie będzie
miała goryczki, a pikanterii doda jej zmielony czarny pieprz.

Może się przyda moja strona:
www.gotowanie.wkl.pl
albo strona Grześka:
www.mniammniam.pl
albo Joasi Duszczyńskiej:
http://jduszczynska.republika.pl/index.html
Albo Dany:
http://www.kuchnia.com.pl/

Pozdrawiam cieplutko
też Dorota





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-14 17:26:22

Temat: Re: Ryba smazona i salatka z warzyw
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Paul Oosten wrote:

> Czy ktos z panstwa moglby mi podac jakas recepte zwiazana z ryba
> najlepiej smazona np. w sosie pomidorowym czy tez na rybe po grecku ?
> Czy tez cos innego ciekawego zwiazane z rybka? Pytanie zwiazane jest
> ze zblizajacymi sie swietami. Ponadto szukam tez recepty na warzywka
> , jakas salatke lub surowke ,nietypowa. Dziekuje Dorota

Oto latwy i pyszny sposob na rybe:

Ryba w winie i smietanie
Przepis na rybe na 4-6 osob.
1 kg filetu z ryby slodkowodnej lub morskiej
2 duze cebule
1.5 szklanki slodkiego bialego wina
200 ml kwasnej smietany
sol, pieprz
maka
olej

Rozgrzac piec do 180C/350F. Pociac filet na kawalki. Lekko oproszyc maka

i smazyc na oleju az zlote, przelozyc z patelni do naczynia
zaroodpornego, z pokrywka lub kawalkiem folii.
Pokroic cebule i zeszklic na patelni po rybie, dodajac troszke oleju,
jesli patelnia za sucha, dodac wina, zeskrobac przysmazone kawalki,
dodac smietane, sol i pieprz, doprowadzic do delikatnego wrzenia, wylac
na kawalki ryby w naczyniu zaroodpornym i zakryc.
Piec 45 minut. Wyjac z pieca i odstawic na 15 minut. Podawac z ryzem lub

ziemniakami, z dodatkiem kolorowej salaty czy surowki.
Mozna oczywiscie dodac inne ziola, wg swego upodobania. Ja raz dodalam
koperku, raz estragonu, a i male kawaleczki podsmazonej czerwonej
papryki tez byly ciekawe.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Witam Wszystkich
Teryna z ryby - szukam przepisu
witam po przerwie
Jeszcze pytanie o puszkowy mak
CFV2: pl.misc.dieta (glosowanie)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »