« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-09 15:43:15
Temat: Ryba wigilijna :)Moja rodzinka jest dosyć wymagająca jeśli chodzi o wigilijne dania. Szukam
przepisu na wigilijną rybę, gatunek obojetny tylko musi miec jak najmniej
ości. Musze jeszcze dodać że nie może być smażona. Z góry dzięki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-09 16:14:55
Temat: Re: Ryba wigilijna :)
Użytkownik "She" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cp9rlg$50b$1@news.onet.pl...
> Moja rodzinka jest dosyć wymagająca jeśli chodzi o wigilijne dania. Szukam
> przepisu na wigilijną rybę, gatunek obojetny tylko musi miec jak najmniej
> ości. Musze jeszcze dodać że nie może być smażona. Z góry dzięki.
>
Karp w galarecie
m.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-09 17:03:37
Temat: Re: Ryba wigilijna :)Użytkownik "maja" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:cp9tr2$460$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "She" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:cp9rlg$50b$1@news.onet.pl...
>> Moja rodzinka jest dosyć wymagająca jeśli chodzi o wigilijne dania.
>> Szukam
>> przepisu na wigilijną rybę, gatunek obojetny tylko musi miec jak
>> najmniej
>> ości. Musze jeszcze dodać że nie może być smażona. Z góry dzięki.
>>
> Karp w galarecie
> m.
Karp i mało ości?? he, he, he ...
Poleciłabym raczej cosik z łososia albo pstrąga. Ja osobiście jako
świątecznej ryby używam łososia - nie śmierdzi mułem i ości ma naprawdę
niewiele.
Pozdrawiam
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-09 17:10:59
Temat: Re: Ryba wigilijna :)
Użytkownik "@nn" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:cpa0iv$n75$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "maja" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
> > Karp w galarecie
> > m.
>
> Karp i mało ości?? he, he, he ...
A robiłaś kiedyś karpia w galrecie?
kicia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-09 19:58:14
Temat: Re: Ryba wigilijna :)
"She" <p...@o...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:cp9rlg$50b$1@news.onet.pl...
> Moja rodzinka jest dosyć wymagająca jeśli chodzi o wigilijne dania. Szukam
> przepisu na wigilijną rybę, gatunek obojetny tylko musi miec jak najmniej
> ości. Musze jeszcze dodać że nie może być smażona. Z góry dzięki.
To moze cos takiego:
Kawalek folii aluminiowej posmarowac na srodku maslem, polozyc na to
pokrojone warzywa: marchew, seler, por, cukinia, na to rybe, posolic,
popieprzyc, skropic cytryna i bialym wytrawnym winem dalej na to ser
gorgonzola. Z folii z ryba w srodku zrobic stateczek i do nagrzanego
piekarnika (180°C) na jakies 20-25 minut.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-09 22:41:01
Temat: Re: Ryba wigilijna :)Użytkownik She napisał:
> Moja rodzinka jest dosyć wymagająca jeśli chodzi o wigilijne dania. Szukam
> przepisu na wigilijną rybę, gatunek obojetny tylko musi miec jak najmniej
> ości. Musze jeszcze dodać że nie może być smażona. Z góry dzięki.
>
>
Moja mama robi gałki rybne w galarecie (i nie chodzi tu o oczy) ;) Karp
gotowany i obrany z ości i zmielony, a dalej jak mięso mielone, czyli
jajko i bułka. Z tego robi kulki układa w półmisku. do tego galareta jak
do karpia po żydowsku. ze słodką bułką palce lizać, a z ośćmi nie ma
zabawy w cale ;) Jeśli ktoś jest zainteresowany dokładnym przepisem to
zapytam mamy i dokładnie wszystko opiszę ;)
Pozdro i smacznego ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-10 12:01:35
Temat: Re: Ryba wigilijna :)> Moja rodzinka jest dosyć wymagająca jeśli chodzi o wigilijne dania. Szukam
> przepisu na wigilijną rybę, gatunek obojetny tylko musi miec jak najmniej
> ości. Musze jeszcze dodać że nie może być smażona. Z góry dzięki.
>
> Tę rybę, na którą przepis zaraz Ci wklepie robi się wyjątkowo szybko. Robiłam
ją kilka razy, na Wieczerze Wigilijną też zrobię:
" Ryba w sosie pomidorowo-paprykowym"
składniki :- 500 g fileta z dorsza
- 1 średnia cebula
- 1 kopiasta łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 małą paprykę
- 3/4 litra przecieru pomidorowego
Cebulę zeszklić na oleju np. słonecznikowym. Dodać sypką paprykę.(nalezy
uważać, by tłuszcz w tym czasie, nie był zbyt gorący, bo papryka zgorzknieje).
Wymieszać. Dodać przecier pomidorowy. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę
pogotować, aż będzie jednolity sos. Dorsza poporcjować, włożyć do sosu, dusić
15 minut. NIE mieszać, bo zrobi się breja, można lekko potrząsać patelnią. Na
koniec posolić i popieprzyć. Można też posolić, gdy tylko cebula jest na
patelni, wtedy szybciej będzie miękka.
I to by było na tyle.
Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-10 12:23:31
Temat: Re: Ryba wigilijna :)
Użytkownik "alien71" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:cpak9n$2fvh$1@node1.news.atman.pl...
> Moja mama robi gałki rybne w galarecie (i nie chodzi tu o oczy) ;) Karp
(...)
> Jeśli ktoś jest zainteresowany dokładnym przepisem to zapytam mamy i
> dokładnie wszystko opiszę ;)
Ja poproszę :)
pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-10 15:23:54
Temat: Re: Ryba wigilijna :)
Karpia trzeba oczyścić, obciąć głowę, poodcinać płetwy i oddzielić mięso
od ości (na surowo), zmielić i postępować jak przy robieniu sznycli tzn.
dodać bułkę moczoną wcześniej w mleku i odciśniętą, przyprawy do ryb,
pieprz, sól, startą cebulę i dokładnie wymieszać ;) Gdy masa wyrobiona
trzeba z niej uformować zgrabne kuleczki i ugotować je w rosole lub
bulionie ;) Po ugotowaniu układamy na półmisku, zalewamy galaretą jak do
karpia po żydowsku i do lodówki ;) Smakuje wybornie ze słodką bułką tzw.
chałką ;)
Pozdro i Smacznego ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-10 17:42:27
Temat: Re: Ryba wigilijna :)Użytkownik Marek MRB napisał:
> Użytkownik "alien71" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
> news:cpak9n$2fvh$1@node1.news.atman.pl...
>
>
>>Moja mama robi gałki rybne w galarecie (i nie chodzi tu o oczy) ;) Karp
>
> (...)
>
>>Jeśli ktoś jest zainteresowany dokładnym przepisem to zapytam mamy i
>>dokładnie wszystko opiszę ;)
>
>
> Ja poproszę :)
> pozdrawiam
> Marek
>
>
Karpia trzeba oczyścić, obciąć głowę, poodcinać płetwy i oddzielić mięso
od ości (na surowo), zmielić i postępować jak przy robieniu sznycli tzn.
dodać bułkę moczoną wcześniej w mleku i odciśniętą, przyprawy do ryb,
pieprz, sól, startą cebulę i dokładnie wymieszać ;) Gdy masa wyrobiona
trzeba z niej uformować zgrabne kuleczki i ugotować je w rosole lub
bulionie ;) Po ugotowaniu układamy na półmisku, zalewamy galaretą jak
do karpia po żydowsku i do lodówki ;) Smakuje wybornie ze słodką bułką
tzw. chałką ;)
Pozdro i Smacznego ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |