« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-02 09:39:03
Temat: Seler-surówka
Macie może jakieś sprawdzone przepisy na surówkę ze świeżego selera?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-02 09:46:32
Temat: Re: Seler-surówka***** napisał(a):
> Macie może jakieś sprawdzone przepisy na surówkę ze świeżego selera?
===
Zetrzeć na drobnej tarce, mała szczypta soli, sok z cytryny, troszkę cukru,
śmietana.
W wariantach można dodać startą marchew lub jabłko lub pora lub wszystko
razem.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-02 11:24:43
Temat: Re: Seler-surówkaDzięki ale podstawy znam ,chodziło mi raczej o jakiś bardziej fikuśny
przepis.
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c9k7ju$rti$1@inews.gazeta.pl...
> ***** napisał(a):
> > Macie może jakieś sprawdzone przepisy na surówkę ze świeżego selera?
> ===
> Zetrzeć na drobnej tarce, mała szczypta soli, sok z cytryny, troszkę
cukru,
> śmietana.
>
> W wariantach można dodać startą marchew lub jabłko lub pora lub wszystko
> razem.
>
> waldek
> ===
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-02 11:40:06
Temat: Re: Seler-surówka***** napisal(a):
>Macie może jakieś sprawdzone przepisy na surówkę ze świeżego selera?
Na grubej tarce zetrzec seler i jablko. Do tego dorzucic troche
rodzynek. Zabeltac smietana / jogurtem naturalnym Bakomy i _odrobina_
majonezu.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-02 11:44:35
Temat: Re: Seler-surówka***** napisał(a):
> Dzięki ale podstawy znam ,chodziło mi raczej o jakiś bardziej fikuśny
> przepis.
===
W guglu jest tego cała fura. Z orzechami, ananasem, kukurydzą, winogronami i
z czym tam jeszcze. Chyba tylko z muchomorami nie znalazłem :-)
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-02 12:49:25
Temat: Re: Seler-surówka
Użytkownik "Marcin E. Hamerla" napisał w wiadomości
news:pj9rb09d41kln1404fg032887c9i33auoc@4ax.com...
>
> >Macie może jakieś sprawdzone przepisy na surówkę ze świeżego selera?
>
Surówka młodości:
200 g ogórków kiszonych
200 g słodkich jabłek
200 g selera
5 g orzechów laskowych (ja daje wiecej) lub oleju
1/2 łyżeczki natki pietruszki (ja daje duuzo wiecej)
Potrzebujemy naczynia z nozami (ja uzywam Thermomixa, ale mysle ze zwykly
malakser wystarczy). Wrzucamy orzechy i rozdrabniamy, potem dorzucamy reszte
skladnikow i znowu rozdrabniamy krótko lub dłużej (zalezy jakie chcemy miec
kawalki).
Dla mnie pychota.
Pozdrawiam,
--
Małgorzatka
Acha. Przepis pochodzi z ksiazki Nowoczesne gotowanie - Thermomix (zeby nie
bylo, ze podaje bez źródła) ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-02 17:16:26
Temat: Re: Seler-surówka>
>
> >
> Surówka młodości:
> 200 g ogórków kiszonych
> 200 g słodkich jabłek
> 200 g selera
> 5 g orzechów laskowych (ja daje wiecej) lub oleju
> 1/2 łyżeczki natki pietruszki (ja daje duuzo wiecej)
>
> Dla mnie pychota.
>
> Pozdrawiam,
> --
> Małgorzatka
>
Czy ogórki kiszone obierasz ze skórki?
>
> Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-02 20:38:30
Temat: Re: Seler-surówkaUżytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:0b00.00000790.40be0b6a@newsgate.onet.pl...
> >
> Czy ogórki kiszone obierasz ze skórki?
Pytasz powaznie? Nie, nie obieram (obcinam im tylko końcówki), jabłka
również ładuję ze skórką (bez pestek!) - tylko seler raczej trzeba obrać.
Natomiast nie sądzę żeby obranie ogórków miało duży wpływ na smak sałatki -
więc obieraj śmiało jak chcesz.
Różne ludzie mają przyzwyczajenia - ja na przykład tak obieram pieczarki, że
niewiele z nich zostaje :-)
Pozdrawiam,
--
Małgorzatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-03 08:12:15
Temat: Re: Seler-surówka> Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:0b00.00000790.40be0b6a@newsgate.onet.pl...
> > >
> > Czy ogórki kiszone obierasz ze skórki?
>
> Pytasz powaznie? Nie, nie obieram (obcinam im tylko końcówki.
Zapytałam zupełnie poważnie, ponieważ do sałatek i surówek ja obieram ze
skórki ogórki, natomiast do zupy nie - tak wyniosłam z domu. Wydaje mi się, że
surówka bez skórki ogórka jest delikatniejsza, ale to jest subiektywna ocena.
>
> Różne ludzie mają przyzwyczajenia -
Fakt.
ja na przykład tak obieram pieczarki, że
> niewiele z nich zostaje :-)
A ja wprost przeciwnie.;-)
>
Pozdrawiam Areta
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |