Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Skąd się wziął mit o pikantności kuchni węgierskiej?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Skąd się wziął mit o pikantności kuchni węgierskiej?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-06-17 08:57:22

Temat: Skąd się wziął mit o pikantności kuchni węgierskiej?
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Co prawda nie robiłem wielu potraw węgierskich, ale przeglądałem sporo
przepisów, i żaden nie wyglądał na jakiś bardzo ostry, a tymczasem z kim bym
nie rozmawiał i napomknął coś o węgierskiej kuchni, pierwszy komentarz brzmi
"Ostra.". Skąd się to wzięło?
Tak sobie myślę, że w wielu przepisach jest duża ilość papryki w proszku -
czy może w PRLu równało się to ostrej papryce w proszku, i stąd?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-06-17 11:40:03

Temat: Re: Skąd się wziął mit o pikantności kuchni węgierskiej?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <f533i7$n0e$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"flower" <f...@w...pl> wrote:

> Co prawda nie robiłem wielu potraw węgierskich, ale przeglądałem sporo
> przepisów, i żaden nie wyglądał na jakiś bardzo ostry, a tymczasem z kim bym
> nie rozmawiał i napomknął coś o węgierskiej kuchni, pierwszy komentarz brzmi
> "Ostra.". Skąd się to wzięło?
> Tak sobie myślę, że w wielu przepisach jest duża ilość papryki w proszku -
> czy może w PRLu równało się to ostrej papryce w proszku, i stąd?

Będąc na Węgrzech jadałem potrawy tak ostre, że paliły gardło i dym
wychodził z uszu.
Papryka rozpowszechniła się na Węgrzech w XVII wieku czy nawet później.
O papryce w proszku dowiadujemy się w połowie XVIII w. W węgierskich
książkach kucharskich z I poł. XIX wieku rzadko występuje.Początkowo
była to papryka ostra. Później powstały i rozpowszechniły się gatunki
papryki słodkiej. Do złagodzenia smaku kuchni węgierskiej przyczynił się
ostatecznie Karol Gundel i inni gastronomowie węgierscy z początku XX
w., którzy europeizowali kuchnię węgierską na wzor wiedeńskiej i
francuskiej. Obecnie ostrej papryki w proszku używa się niewiele jako
przyprawy mającej nieco zaostrzyć smak. Jka ktoś chce zrobić naprawd

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-06-17 11:45:13

Temat: Re: Skąd się wziął mit o pikantności kuchni węgierskiej?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <f533i7$n0e$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"flower" <f...@w...pl> wrote:

> Co prawda nie robiłem wielu potraw węgierskich, ale przeglądałem sporo
> przepisów, i żaden nie wyglądał na jakiś bardzo ostry, a tymczasem z kim bym
> nie rozmawiał i napomknął coś o węgierskiej kuchni, pierwszy komentarz brzmi
> "Ostra.". Skąd się to wzięło?
> Tak sobie myślę, że w wielu przepisach jest duża ilość papryki w proszku -
> czy może w PRLu równało się to ostrej papryce w proszku, i stąd?

Będąc na Węgrzech jadałem potrawy tak ostre, że paliły gardło i dym
wychodził z uszu.
Papryka rozpowszechniła się na Węgrzech w XVII wieku czy nawet później.
O papryce w proszku dowiadujemy się w połowie XVIII w. W węgierskich
książkach kucharskich z I poł. XIX wieku rzadko występuje.Początkowo
była to papryka ostra. Później powstały i rozpowszechniły się gatunki
papryki słodkiej. Do złagodzenia smaku kuchni węgierskiej przyczynił się
ostatecznie Karol Gundel i inni gastronomowie węgierscy z początku XX
w., którzy europeizowali kuchnię węgierską na wzor wiedeńskiej i
francuskiej. Obecnie ostrej papryki w proszku używa się niewiele jako
przyprawy mającej nieco zaostrzyć smak. Jak ktoś chce zrobić naprawdę
ostrą zupę rybną lub gulasz, to dodaje ostrej papryki suszonej w
strąkach, np. czereśniowej.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-06-17 17:14:19

Temat: Re: Skąd się wziął mit o pikantności kuchni węgierskiej?
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-2450E6.13451317062007@news.gazeta.pl...
>
> Będąc na Węgrzech jadałem potrawy tak ostre, że paliły gardło i dym
> wychodził z uszu.
>[...]
>. Do złagodzenia smaku kuchni węgierskiej przyczynił się
> ostatecznie Karol Gundel i inni gastronomowie węgierscy z początku XX
> w., którzy europeizowali kuchnię węgierską na wzor wiedeńskiej i
> francuskiej. Obecnie ostrej papryki w proszku używa się niewiele jako
> przyprawy mającej nieco zaostrzyć smak. Jak ktoś chce zrobić naprawdę
> ostrą zupę rybną lub gulasz, to dodaje ostrej papryki suszonej w
> strąkach, np. czereśniowej.

Jak wiele kuchni narodowych tak i kuchnia węgierska ma wersję lokalną i
eksportową - dla turystów.
Po prostu ktoś stwierdził że w większości poza Węgrami nikt nie będą w stanie
tego zjeść dania w oryginalnej wersji lokalnej.

Niestety kuchnie narodowe w wersjach eksportowych oznaczają najczęściej nijakość
smaku, tak aby pasował wszystkim czyli nikomu :-)
Zapewne to jest powodem tego że w tej chwili nie jestem w stanie kupić w sklepie
np. ogórków konserwowych które nadawałyby się do zjedzenia.
Wszystkie są 'zeuropeizowanie' czyli mają zachwiane proporcję octu (zbyt mało)
jak i cukru (zbyt dużo).

TomekD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-06-17 17:56:11

Temat: Re: Skąd się wziął mit o pikantności kuchni węgierskiej?
Od: Marsjasz <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

TomekD napisał(a):

> Po prostu ktoś stwierdził że w większości poza Węgrami nikt nie będą w stanie
> tego zjeść dania w oryginalnej wersji lokalnej.

przesada ja tam lubie kuchnie wegierska z jej lokalnymi odmianami...
tylko jesli chodzi o zupe rybna to jej ostrosc przeszkadza mi w tym
sensie ze potrafi calkowicie zagluszyc smak ryby...

> Niestety kuchnie narodowe w wersjach eksportowych oznaczają najczęściej nijakość
> smaku, tak aby pasował wszystkim czyli nikomu :-)

zgadza sie dlatego jednak lepiej albo to co tubylcy albo swoje jesc...
a bywa gorzej np. kiedy w Egipcie podaja ci w hotelu potrawy wloskie...

> Zapewne to jest powodem tego że w tej chwili nie jestem w stanie kupić w sklepie
> np. ogórków konserwowych które nadawałyby się do zjedzenia.

a samemu nie laska ???
kiedys dobre byly te krakusa ale ostatnio podupadly...

Marsjasz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-06-17 20:19:07

Temat: Re: Skąd się wziął mit o pikantności kuchni węgierskiej?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <f53q5c$5nv$1@news.onet.pl>,
"TomekD" <t...@p...onet.pl> wrote:

> "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
> news:wlalos-2450E6.13451317062007@news.gazeta.pl...
> >
> > Będąc na Węgrzech jadałem potrawy tak ostre, że paliły gardło i dym
> > wychodził z uszu.
> >[...]
> >. Do złagodzenia smaku kuchni węgierskiej przyczynił się
> > ostatecznie Karol Gundel i inni gastronomowie węgierscy z początku XX
> > w., którzy europeizowali kuchnię węgierską na wzor wiedeńskiej i
> > francuskiej. Obecnie ostrej papryki w proszku używa się niewiele jako
> > przyprawy mającej nieco zaostrzyć smak. Jak ktoś chce zrobić naprawdę
> > ostrą zupę rybną lub gulasz, to dodaje ostrej papryki suszonej w
> > strąkach, np. czereśniowej.
>
> Jak wiele kuchni narodowych tak i kuchnia węgierska ma wersję lokalną i
> eksportową - dla turystów.
> Po prostu ktoś stwierdził że w większości poza Węgrami nikt nie będą w stanie
> tego zjeść dania w oryginalnej wersji lokalnej.


Akurat to nie całkiem tak w tym przypadku.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-06-17 21:03:31

Temat: Re: Skąd się wziął mit o pikantności kuchni węgierskiej?
Od: "czeremcha " <c...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie wiem - mit, czy nie, ale...

Byłam dość dawno temu na urlopie na Węgrzech w okolicy Kecskemetu. Ulokowani
byliśmy między samiuśkimi Węgrami, wszystkie posiłki jadaliśmy w lokalnej ni
to karczmie, ni restauracji. Nastawiliśmy się na ostrość potraw - i może raz
w ciagu dwóch tygodni posiłek był ostry. A serwowano nam te same potrawy, co
Węgrom, wątpię, by prowadzono osobną kuchnię dla czterech osób.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-06-19 08:49:48

Temat: Re: Skąd się wziął mit o pikantności kuchni węgierskiej?
Od: rafał <i...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik flower napisał:
> Co prawda nie robiłem wielu potraw węgierskich, ale przeglądałem sporo
> przepisów, i żaden nie wyglądał na jakiś bardzo ostry, a tymczasem z kim bym
> nie rozmawiał i napomknął coś o węgierskiej kuchni, pierwszy komentarz brzmi
> "Ostra.". Skąd się to wzięło?
> Tak sobie myślę, że w wielu przepisach jest duża ilość papryki w proszku -
> czy może w PRLu równało się to ostrej papryce w proszku, i stąd?
>
>
Witam
pewnie stąd, że im się nie chce nigdy czyścić papryki z pestek, a te
szczególnie w małych ostrych papryczkach, potrafią zrobić swoje :) A tak
serio niektóre potrawy mają ostre inne mniej ostre, IMHO "ostrość"
kuchni węgierskiej bierze się z tendencyjnego :) doboru potraw .

Pozdrawiam
rafał

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

PODZIEKOWANIE
Potrawa z serem pleśniowym
Co jecie dzisiaj?
krakowka z zupa cebulowa
Co by sobie jutro (dzisiaj) zrobic lekkiego na obiad?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »