Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Skąd wziąć prawdziwe chili?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Skąd wziąć prawdziwe chili?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-03-06 19:11:30

Temat: Skąd wziąć prawdziwe chili?
Od: "Tomasz Dryjanski" <i...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.
Kupiłem "chili" i "paprykę ostrą" firm Kotanyi i Kamis, obie okazały się
nędznymi podróbkami. Wydaje mi się, że w obu wypadkach była to słodka
papryka z niewielkim dodatkiem właściwej przyprawy.
Czy ktoś może polecić jakieś rzetelne źródło chili? Najchętniej w postaci
ususzonej i zmielonej.

T. D.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-03-06 19:12:33

Temat: Re: Skąd wziąć prawdziwe chili?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Tomasz Dryjanski" <i...@o...pl> wrote in message
news:eskee8$243$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam.
> Kupiłem "chili" i "paprykę ostrą" firm Kotanyi i Kamis, obie okazały się
> nędznymi podróbkami. Wydaje mi się, że w obu wypadkach była to słodka
> papryka z niewielkim dodatkiem właściwej przyprawy.
> Czy ktoś może polecić jakieś rzetelne źródło chili? Najchętniej w postaci
> ususzonej i zmielonej.
>
> T. D.

Nasiej sobie papryki ostrej Bronowicka...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-03-06 19:25:52

Temat: Re: Skąd wziąć prawdziwe chili?
Od: Maciej Jastrzębski <p...@a...man.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tomasz Dryjanski wrote:

> Witam.
> Kupiłem "chili" i "paprykę ostrą" firm Kotanyi i Kamis, obie okazały się
> nędznymi podróbkami. Wydaje mi się, że w obu wypadkach była to słodka
> papryka z niewielkim dodatkiem właściwej przyprawy.
> Czy ktoś może polecić jakieś rzetelne źródło chili? Najchętniej w postaci
> ususzonej i zmielonej.

http://www.ostrakuchnia.pl

Jest mielona i sporo odmian suszonych. Jeśli chcesz ostre, to "Bird's Eye"
nieźle palą - powyżej 100 tys. Scoville'a. Mają też sporo bardzo ostrych
sosów i nasionka, jakbyś chciał sobie sam wyhodować.

Pedro.

--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-03-06 19:52:57

Temat: Re: Skąd wziąć prawdziwe chili?
Od: "ZbyszekZ" <z...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 6 Mar, 20:11, "Tomasz Dryjanski" <i...@o...pl> wrote:
> Witam.
> Kupiłem "chili" i "paprykę ostrą" firm Kotanyi i Kamis, obie okazały się
> nędznymi podróbkami. Wydaje mi się, że w obu wypadkach była to słodka
> papryka z niewielkim dodatkiem właściwej przyprawy.
> Czy ktoś może polecić jakieś rzetelne źródło chili? Najchętniej w postaci
> ususzonej i zmielonej.

Idziesz do kuchni, z krzaczka zrywasz kilka sztuk, jak mają być
ususzone to kilka dni wcześniej.
Rośnie cały rok.

--
ZZ@private

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-03-06 22:42:36

Temat: Re: Skąd wziąć prawdziwe chili?
Od: "Tomasz Dryjanski" <i...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Maciej Jastrzębski" <p...@a...man.lublin.pl> napisał w
wiadomości news:eskf80$g1u$1@news.lublin.pl...
> Tomasz Dryjanski wrote:
>
>> Witam.
>> Kupiłem "chili" i "paprykę ostrą" firm Kotanyi i Kamis, obie okazały się
>> nędznymi podróbkami. Wydaje mi się, że w obu wypadkach była to słodka
>> papryka z niewielkim dodatkiem właściwej przyprawy.
>> Czy ktoś może polecić jakieś rzetelne źródło chili? Najchętniej w postaci
>> ususzonej i zmielonej.
>
> http://www.ostrakuchnia.pl
>
> Jest mielona i sporo odmian suszonych. Jeśli chcesz ostre, to "Bird's
> Eye"
> nieźle palą - powyżej 100 tys. Scoville'a. Mają też sporo bardzo ostrych
> sosów i nasionka, jakbyś chciał sobie sam wyhodować.

Rewelacyjna strona, pięknie dziękuję!

T. D.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-03-06 23:08:44

Temat: Re: Skąd wziąć prawdziwe chili?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mardi 6 mars 2007 ŕ 20:25:52, dans <eskf80$g1u$1@news.lublin.pl> vous écriviez :

>> Czy ktoś może polecić jakieś rzetelne źródło chili? Najchętniej w postaci
>> ususzonej i zmielonej.

> http://www.ostrakuchnia.pl


Doskonala witryna, chociaz niekompletna : brakuje typowych chili
europejskich czy polnocno-afrykanskich, takich np. jak piment
d'espelette z Pirenejow czy piment z Maroka.

Ale tak ogolnie, dobrze i fachowo opisane, zadych glupot nie zauwazylam.



Ewcia



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-03-07 07:56:26

Temat: Re: Skąd wziąć prawdziwe chili?
Od: "czeremcha " <c...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

ZbyszekZ <z...@g...com> napisał(a):

> Idziesz do kuchni, z krzaczka zrywasz kilka sztuk, jak maj=B1 by=E6
> ususzone to kilka dni wcze=B6niej.
> Ro=B6nie ca=B3y rok.

Albo raz na jakiś czas kupujesz świeżą papryczkę w sklepie i sobie suszysz.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-03-07 09:27:33

Temat: Re: Skąd wziąć prawdziwe chili?
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:1936569050$20070307000845@ewcia.kloups...
>
> Le mardi 6 mars 2007 ŕ 20:25:52, dans <eskf80$g1u$1@news.lublin.pl> vous
écriviez :
>
> >> Czy ktoś może polecić jakieś rzetelne źródło chili? Najchętniej w
postaci
> >> ususzonej i zmielonej.
>
> > http://www.ostrakuchnia.pl
>
>
> Doskonala witryna, chociaz niekompletna : brakuje typowych chili
> europejskich czy polnocno-afrykanskich, takich np. jak piment
> d'espelette z Pirenejow czy piment z Maroka.
>
> Ale tak ogolnie, dobrze i fachowo opisane, zadych glupot nie zauwazylam.
>
>
>
> Ewcia
>

http://www.exotic-seeds-lapalma.com/shop_us/

zobacz tu :)
wybór jest no i w zasadzi przysyłaja nasionka

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-03-13 16:16:06

Temat: Re: Sk?d wzi?ae prawdziwe chili?
Od: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Tomasz Dryjanski schrieb:
> Witam.
> Kupi?em "chili" i "papryk? ostr?" firm Kotanyi i Kamis, obie okaza?y si?
> n?dznymi podróbkami. Wydaje mi si?, ?e w obu wypadkach by?a to s?odka
> papryka z niewielkim dodatkiem w?a?ciwej przyprawy.
> Czy kto? mo?e poleciae jakie? rzetelne OEród?o chili? Najch?tniej w postaci
> ususzonej i zmielonej.

Wal Mart w Houston, ostatnio kupowałem. No i koło pracy mam meksykański
sklep, tam mają mnóstwo gatunków.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Konkursy kulinarne
WSZYSTKIM KOBIETOM
Słowacka kiełbasa
Ile to jest 10g grzybów?
Szygkowary Tefala

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »