« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-06 19:11:30
Temat: Skąd wziąć prawdziwe chili?Witam.
Kupiłem "chili" i "paprykę ostrą" firm Kotanyi i Kamis, obie okazały się
nędznymi podróbkami. Wydaje mi się, że w obu wypadkach była to słodka
papryka z niewielkim dodatkiem właściwej przyprawy.
Czy ktoś może polecić jakieś rzetelne źródło chili? Najchętniej w postaci
ususzonej i zmielonej.
T. D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-06 19:12:33
Temat: Re: Skąd wziąć prawdziwe chili?
"Tomasz Dryjanski" <i...@o...pl> wrote in message
news:eskee8$243$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam.
> Kupiłem "chili" i "paprykę ostrą" firm Kotanyi i Kamis, obie okazały się
> nędznymi podróbkami. Wydaje mi się, że w obu wypadkach była to słodka
> papryka z niewielkim dodatkiem właściwej przyprawy.
> Czy ktoś może polecić jakieś rzetelne źródło chili? Najchętniej w postaci
> ususzonej i zmielonej.
>
> T. D.
Nasiej sobie papryki ostrej Bronowicka...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-03-06 19:25:52
Temat: Re: Skąd wziąć prawdziwe chili?Tomasz Dryjanski wrote:
> Witam.
> Kupiłem "chili" i "paprykę ostrą" firm Kotanyi i Kamis, obie okazały się
> nędznymi podróbkami. Wydaje mi się, że w obu wypadkach była to słodka
> papryka z niewielkim dodatkiem właściwej przyprawy.
> Czy ktoś może polecić jakieś rzetelne źródło chili? Najchętniej w postaci
> ususzonej i zmielonej.
http://www.ostrakuchnia.pl
Jest mielona i sporo odmian suszonych. Jeśli chcesz ostre, to "Bird's Eye"
nieźle palą - powyżej 100 tys. Scoville'a. Mają też sporo bardzo ostrych
sosów i nasionka, jakbyś chciał sobie sam wyhodować.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-03-06 19:52:57
Temat: Re: Skąd wziąć prawdziwe chili?On 6 Mar, 20:11, "Tomasz Dryjanski" <i...@o...pl> wrote:
> Witam.
> Kupiłem "chili" i "paprykę ostrą" firm Kotanyi i Kamis, obie okazały się
> nędznymi podróbkami. Wydaje mi się, że w obu wypadkach była to słodka
> papryka z niewielkim dodatkiem właściwej przyprawy.
> Czy ktoś może polecić jakieś rzetelne źródło chili? Najchętniej w postaci
> ususzonej i zmielonej.
Idziesz do kuchni, z krzaczka zrywasz kilka sztuk, jak mają być
ususzone to kilka dni wcześniej.
Rośnie cały rok.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-03-06 22:42:36
Temat: Re: Skąd wziąć prawdziwe chili?Użytkownik "Maciej Jastrzębski" <p...@a...man.lublin.pl> napisał w
wiadomości news:eskf80$g1u$1@news.lublin.pl...
> Tomasz Dryjanski wrote:
>
>> Witam.
>> Kupiłem "chili" i "paprykę ostrą" firm Kotanyi i Kamis, obie okazały się
>> nędznymi podróbkami. Wydaje mi się, że w obu wypadkach była to słodka
>> papryka z niewielkim dodatkiem właściwej przyprawy.
>> Czy ktoś może polecić jakieś rzetelne źródło chili? Najchętniej w postaci
>> ususzonej i zmielonej.
>
> http://www.ostrakuchnia.pl
>
> Jest mielona i sporo odmian suszonych. Jeśli chcesz ostre, to "Bird's
> Eye"
> nieźle palą - powyżej 100 tys. Scoville'a. Mają też sporo bardzo ostrych
> sosów i nasionka, jakbyś chciał sobie sam wyhodować.
Rewelacyjna strona, pięknie dziękuję!
T. D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-03-06 23:08:44
Temat: Re: Skąd wziąć prawdziwe chili?
Le mardi 6 mars 2007 ŕ 20:25:52, dans <eskf80$g1u$1@news.lublin.pl> vous écriviez :
>> Czy ktoś może polecić jakieś rzetelne źródło chili? Najchętniej w postaci
>> ususzonej i zmielonej.
> http://www.ostrakuchnia.pl
Doskonala witryna, chociaz niekompletna : brakuje typowych chili
europejskich czy polnocno-afrykanskich, takich np. jak piment
d'espelette z Pirenejow czy piment z Maroka.
Ale tak ogolnie, dobrze i fachowo opisane, zadych glupot nie zauwazylam.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-03-07 07:56:26
Temat: Re: Skąd wziąć prawdziwe chili?ZbyszekZ <z...@g...com> napisał(a):
> Idziesz do kuchni, z krzaczka zrywasz kilka sztuk, jak maj=B1 by=E6
> ususzone to kilka dni wcze=B6niej.
> Ro=B6nie ca=B3y rok.
Albo raz na jakiś czas kupujesz świeżą papryczkę w sklepie i sobie suszysz.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-03-07 09:27:33
Temat: Re: Skąd wziąć prawdziwe chili?
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:1936569050$20070307000845@ewcia.kloups...
>
> Le mardi 6 mars 2007 ŕ 20:25:52, dans <eskf80$g1u$1@news.lublin.pl> vous
écriviez :
>
> >> Czy ktoś może polecić jakieś rzetelne źródło chili? Najchętniej w
postaci
> >> ususzonej i zmielonej.
>
> > http://www.ostrakuchnia.pl
>
>
> Doskonala witryna, chociaz niekompletna : brakuje typowych chili
> europejskich czy polnocno-afrykanskich, takich np. jak piment
> d'espelette z Pirenejow czy piment z Maroka.
>
> Ale tak ogolnie, dobrze i fachowo opisane, zadych glupot nie zauwazylam.
>
>
>
> Ewcia
>
http://www.exotic-seeds-lapalma.com/shop_us/
zobacz tu :)
wybór jest no i w zasadzi przysyłaja nasionka
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-03-13 16:16:06
Temat: Re: Sk?d wzi?ae prawdziwe chili?Tomasz Dryjanski schrieb:
> Witam.
> Kupi?em "chili" i "papryk? ostr?" firm Kotanyi i Kamis, obie okaza?y si?
> n?dznymi podróbkami. Wydaje mi si?, ?e w obu wypadkach by?a to s?odka
> papryka z niewielkim dodatkiem w?a?ciwej przyprawy.
> Czy kto? mo?e poleciae jakie? rzetelne OEród?o chili? Najch?tniej w postaci
> ususzonej i zmielonej.
Wal Mart w Houston, ostatnio kupowałem. No i koło pracy mam meksykański
sklep, tam mają mnóstwo gatunków.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |