Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Skwarki w smalcu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Skwarki w smalcu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-06 17:39:25

Temat: Skwarki w smalcu
Od: Sławek SWP <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Naszła mnie ochota na smalec ze skwarkami, pokroiłem, wytopiłem, domieszałem
różnych cebul, ziółek, ... zastygło wczoraj.
W smaku jest całkiem dobry ale ...

Ale skwarki nie są chrupiące ! :-(
Co zrobić żeby chrupały przy rozgryzaniu ?
I żeby nie były twarde tylko chrupkie !

Ten smalczyk się skończy za jakieś 3 tygodnie i będę robił następny, jak
zrobić chrupiące skwarki ?
Od czego to zależy ?
Od mięsa, temeratury, odprawiania jakichś innych sztuk nad patelnią ?

--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-06 17:50:21

Temat: Re: Skwarki w smalcu
Od: tapta <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Sławek SWP wrote:

> Ten smalczyk się skończy za jakieś 3 tygodnie i będę robił następny, jak
> zrobić chrupiące skwarki ?
> Od czego to zależy ?
> Od mięsa, temeratury, odprawiania jakichś innych sztuk nad patelnią ?

IMHO to kwestia wprawy i wyczucia...

--
tapta GG:4082847

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-06 17:58:12

Temat: Re: Skwarki w smalcu
Od: Sławek SWP <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W: news:cu5lk6$oo4$1@nemesis.news.tpi.pl
Od: tapta <t...@w...pl>
Było:
...
> IMHO to kwestia wprawy i wyczucia...

Ale od czego zależy ? Co wyczuwać i w czym się wprawiać ? :D

Ja chcę kierunek poznać a nie dochodzić doskonałości ...

Żeby były chrupkie to ... dużo ognia pod patelnią czy nie ? Wyjąć gdy gorące
czy skrapiać wodą ? A może odlewać tłuszcz podczas smażenia tek żeby nie
pływały ?

Podpowiedzcie !

--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Pomoc dla zagubionych http://evil.pl/pip/index.html
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-06 18:04:16

Temat: Re: Skwarki w smalcu
Od: "Dando" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Czesc
Gdy robilem to zawsze dluzej trzymalem je na ogniu. Najlepiej wyciagnac
kawalek skwarki ostudzic i sprobowac.

Pozdrawiam

Dando


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-06 18:11:40

Temat: Re: Skwarki w smalcu
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Sławek SWP wrote:
> Naszła mnie ochota na smalec ze skwarkami, pokroiłem, wytopiłem,
> domieszałem różnych cebul, ziółek, ... zastygło wczoraj.
> W smaku jest całkiem dobry ale ...
>
> Ale skwarki nie są chrupiące ! :-(
> Co zrobić żeby chrupały przy rozgryzaniu ?
> I żeby nie były twarde tylko chrupkie !
>
> Ten smalczyk się skończy za jakieś 3 tygodnie i będę robił następny, jak
> zrobić chrupiące skwarki ?
> Od czego to zależy ?
> Od mięsa, temeratury, odprawiania jakichś innych sztuk nad patelnią ?
>

Moim zdaniem powinny byc po prostu bardzo drobne, zeby sie dobrze
wytopily. Wlasnie takie wychodza, a raczej wychodzily mi chrupiace, za
takimi wlasnie tesknie ;)

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-06 18:26:08

Temat: Re: Skwarki w smalcu
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sławek SWP" <s...@w...pl> napisał w
wiadomości news:cu5l04$n0j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Naszła mnie ochota na smalec ze skwarkami, pokroiłem, wytopiłem,
domieszałem
> różnych cebul, ziółek, ... zastygło wczoraj.
> W smaku jest całkiem dobry ale ...
>
> Ale skwarki nie są chrupiące ! :-(
> Co zrobić żeby chrupały przy rozgryzaniu ?
> I żeby nie były twarde tylko chrupkie !
>
Ja robię tak. Pokrojoną w drobną kostkę słoninę wrzucam do granka i na
maleńkim ogieńku się topi i topi aż skwarki sobie równo pływają. Wtedy
należy zwiększyć ogień i skwarki przyrumienić. Jak nie masz wyczucia (no bo
skąd) to wyciągaj od czasu do czasu po skwarce i próbuj. Należy bardzo
uważać, żeby nie spalić, zwłaszcza, że po zdjęciu z ognia skwarki się dalej
rumienią. Porada dla początkujących - gdy skwarki mają właściwą chrupkość -
smalec przecedzić przez metalowe sitko (plastikowe mogłoby się stopić),
skwarki gdzieś odłożyć i dopiero wtedy przyprawiać smalec, smażyć w nim
cebulkę czy co tam dajesz, a na końcu wsypać gotowe skwarki i zastudzić.
Pozdrawiam - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-06 21:09:42

Temat: Re: Skwarki w smalcu
Od: "mietek" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sławek SWP" <s...@w...pl> napisał w
wiadomości
> Ale od czego zależy ? Co wyczuwać i w czym się wprawiać ? :D
To zależy od słoniny i na to nic nie poradzisz, bo każda wyglada na oko tak
samo.
mietek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-06 23:35:00

Temat: Re: Skwarki w smalcu
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Sławek SWP wrote:
> Naszła mnie ochota na smalec ze skwarkami,
===
Dopóki nie spieprzysz kilku podejść, to się nie nauczysz. :-) Nikt ci tu nie
pomoże. To kwesia wprawy.
Jedyne, co ci mogę podpowiedzieć, to to, że skwarki zrumienione w trakcie
wysmażania będą suche i twarde po zastygnięciu. Musisz je zdjąć z ognia,
kiedy będzie ci się wydawało, że jeszcze trochę trzeba je ogrzewać. One
dochodzą same po zgaszeniu ognia. Trudno jest się wstrzelić w ten moment,
dlatego jest to efekt doświadczenia.
No i smaż na malutkim ogniu często mieszając. Wtedy wszystkie jednakowo się
wytapiają.
Ja, kiedy skwarki są gotowe odcedzam je, a na wytopionym smalcu rumienię
cebulę. Potem łączę to razem i dodaję przyprawy, np. sól i szczyptę
majeranku. Pomysłów jest multum. Poszukaj w archiwum.

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-07 07:28:13

Temat: Re: Skwarki w smalcu
Od: "Qq" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Z cebulą też trudno utrafić - bo się jesczez smaży, gdy smalec zdjęty z
ognia. POdpowiedź dla leniwych - usmażyć cebulę oddzielnie od odpowiedniego
poziomu usmażenia, i dodać do już podstygłego smalcu, można wtedy wymieszać,
jeścli ktoś lubi mieszaninę, lub rozłożyć wastwą... Do woli...

Qq


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-07 08:35:09

Temat: Re: Skwarki w smalcu
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "mietek" <m...@o...pl>
> Użytkownik "Sławek SWP" <s...@w...pl>
> > Ale od czego zależy ? Co wyczuwać i w czym się wprawiać ? :D
> To zależy od słoniny i na to nic nie poradzisz, bo każda wyglada na
oko tak
> samo.

No widocznie brak ci wprawy albo nie widziałeś różnych słonin.
Najlepsza grzbietowa min. 3 cm grubości i ze świni mięsno tłuszczowej
gdzie zawartość tłuszczu co najmniej 30%, ale takie świnie to już tylko
w skansenie chyba znajdziesz.
A skwarki to z boczku raczej będą dobre, i warto mieć żeliwne naczynie
do wytapiania słoniny, może to być brytfanna, chodzi o dużą powierzchnię
parowania tak aby woda szybko odparowała.
--
Pozdrawiam, Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przepis na jeżyki - gdzie?
skrzydełka w miodzie
patisony - kiedy można kupić?
blok czekoladowy
Szpinak mrożony liściasty

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »