« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-22 19:23:55
Temat: Skwarkowy problemWitam!
Naszlo mnie na smalec wlasnej produkcji. Wyszly calkiem slusznej objetosci
dwa sloiki, w jednym do smarowania z dodatkami, w drugim- czysty do
smazenia. Zostalo mi sporo skwarek.
Jak ten nadmiar spozytkowac? Chodza mi po glowie jakies ciastka, gdzies
kiedys ktos mi mowil, ze cos takiego mozna zrobic, nie pomne, niestety. W
ostatecznosci wyrzuce.
Za wszelkie sugestie bede wdzieczna.
Serdecznosci
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-22 20:11:27
Temat: Re: Skwarkowy problemA jajecznica ze skwarkami?
Aga
Użytkownik "dorka" <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:c1avbk$r0g$1@mamut.aster.pl...
> Witam!
> Naszlo mnie na smalec wlasnej produkcji. Wyszly calkiem slusznej objetosci
> dwa sloiki, w jednym do smarowania z dodatkami, w drugim- czysty do
> smazenia. Zostalo mi sporo skwarek.
> Jak ten nadmiar spozytkowac? Chodza mi po glowie jakies ciastka, gdzies
> kiedys ktos mi mowil, ze cos takiego mozna zrobic, nie pomne, niestety. W
> ostatecznosci wyrzuce.
> Za wszelkie sugestie bede wdzieczna.
>
> Serdecznosci
> Dorota
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-22 20:17:32
Temat: Re: Skwarkowy problem> ..Zostalo mi sporo skwarek.
> Jak ten nadmiar spozytkowac? Chodza mi po glowie jakies ciastka,
====
Kiedyś (chyba dość dawno) pączki nadziewano skwarkami :-}}}
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-22 20:34:39
Temat: Re: Skwarkowy problemKopytka polane skawrkami
Pycha :))))))))))))))))
Pozdrawiam
Olka
Użytkownik "dorka" <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:c1avbk$r0g$1@mamut.aster.pl...
> Witam!
> Naszlo mnie na smalec wlasnej produkcji. Wyszly calkiem slusznej objetosci
> dwa sloiki, w jednym do smarowania z dodatkami, w drugim- czysty do
> smazenia. Zostalo mi sporo skwarek.
> Jak ten nadmiar spozytkowac? Chodza mi po glowie jakies ciastka, gdzies
> kiedys ktos mi mowil, ze cos takiego mozna zrobic, nie pomne, niestety. W
> ostatecznosci wyrzuce.
> Za wszelkie sugestie bede wdzieczna.
>
> Serdecznosci
> Dorota
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-22 20:43:20
Temat: Re: Skwarkowy problemUżytkownik "dorka" <d...@i...pl> napisała:
> Zostalo mi sporo skwarek.
> Jak ten nadmiar spozytkowac? Chodza mi po glowie jakies ciastka, gdzies
> kiedys ktos mi mowil, ze cos takiego mozna zrobic, nie pomne, niestety.
http://glinki.com/?l=tKoU
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-22 20:49:59
Temat: Re: Skwarkowy problem> smazenia. Zostalo mi sporo skwarek.
> Jak ten nadmiar spozytkowac? Chodza mi po glowie jakies ciastka, gdzies
owszem, można zrobić ze skwarek ciastka, są doprawdy rewelacyjne (choć
strasznie kaloryczne), sama robiłam :) Niestety nie podam Ci przepisu, bo
nie mam ksiązki :(
"Ciasta, Ciastka, Ciasteczka" - bardzo stara książka, miała wiele wydań.
Może masz ją albo ktoś z grupowiczów ma? Są tam chyba 2 lub 3 przepisy na
ciastka ze skwarek.
Ja mogę podać Ci tylko za "Kuchnia polską". Niestety tego przepisu nie
wypróbowałam nigdy:
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
15 dag skwarek świezych (nie zarumienionych) (nie pamięam, jakie powinny
by ć w "moim" przepisie)
3 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka posiekanej smazonej skórki pomarańczowej
do posypania ciastek: cukier puder
Mąkę, proszek, cukier puder wymieszać. Dodać przepuszczone przez maszynkę do
mięsa skwarki, żółtka roztrzepane ze śmietaną, cukier waniliowy, skórkę
pomarańczową. Posiekać składniki nożem, szybko zagnieść ręką. Ciasto
rozwałkować i wycinać ciastka.
Ciatka umiescić na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w 180st C ok 25 min,
Gorace posypać cukrem pudrem.
--
Pozdrawiam
Sasannka
PS. Lubisz gotować?
Teraz możesz czerpać z tego finansowe korzyści!
http://Przyjaciele.MniamMniam.pl
Dołącz do Przyjaciół!
PPS. A może preferujesz biżuterię?
http://partner.wec.com.pl
Program Partnerski dla eleganckich.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-22 20:54:23
Temat: Re: Skwarkowy problem> http://glinki.com/?l=tKoU
O, ten drugi to właśnie "mój" przepis! Polecam, były pyszne... w każdym
razie tak to zapamiętałam sprzed ok 7 lat... ;)
--
Pozdrawiam
Sasannka
PS. Lubisz gotować?
Teraz możesz czerpać z tego finansowe korzyści!
http://Przyjaciele.MniamMniam.pl
Dołącz do Przyjaciół!
PPS. A może preferujesz biżuterię?
http://partner.wec.com.pl
Program Partnerski dla eleganckich.
Użytkownik "Lilla" <l...@b...lublin.pl> napisał w wiadomości
news:c1b4g8$15e$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "dorka" <d...@i...pl> napisała:
> > Zostalo mi sporo skwarek.
> > Jak ten nadmiar spozytkowac? Chodza mi po glowie jakies ciastka, gdzies
> > kiedys ktos mi mowil, ze cos takiego mozna zrobic, nie pomne, niestety.
>
> http://glinki.com/?l=tKoU
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-22 20:55:50
Temat: Re: OT Skwarkowy problem (was: Skwarkowy problem)Dnia 2004-02-22 21:49:59 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Magdalena Witkowska* skreślił te oto słowa:
Czternastowersowa sygnaturka to 'troche' za duzo, Sasanko.
Doprawdy, mozna sie zmiescic w 4 wersach i tam przekazac informacje o
sobie.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-22 21:01:04
Temat: Re: Skwarkowy problem
Użytkownik "dorka" <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:c1avbk$r0g$1@mamut.aster.pl...
> Witam!
> Naszlo mnie na smalec wlasnej produkcji. Wyszly calkiem slusznej objetosci
> dwa sloiki, w jednym do smarowania z dodatkami, w drugim- czysty do
> smazenia. Zostalo mi sporo skwarek.
> Jak ten nadmiar spozytkowac? Chodza mi po glowie jakies ciastka, gdzies
> kiedys ktos mi mowil, ze cos takiego mozna zrobic, nie pomne, niestety. W
> ostatecznosci wyrzuce.
> Za wszelkie sugestie bede wdzieczna.
>
> Serdecznosci
> Dorota
>
>
wiem ze moja mama robi takie kruche ciasteczka wlasnie ze skwarkami ale
najpierw je mieli w maszynce do miesa a pozniej ciasto zagniata jak na
kruche ale jakie proporcje to za cholere nie wiem
a pozniej przez ta maszynke przepuszcza z takim dodatkiem do ich formowania
i wychodza pyszne ciasteczka kruche a najlepsze jeszcze cieple
pozdrawiam slodko
--
( )''. .''( )
( (Y) )
(..) * * (..)
(''') _'_ (''') KasiaA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-22 21:08:23
Temat: Re: OT Skwarkowy problem (was: Skwarkowy problem)No i się zaczerwieniłam
*^^*
--
Pozdrawiam
Sasannka
Użytkownik "Lia" <L...@a...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:1ftt2tw2l4paq$.dlg@Lia.pyry.net...
> Dnia 2004-02-22 21:49:59 w sprzyjających i niepowtarzalnych
okolicznościach
> przyrody grupowicz *Magdalena Witkowska* skreślił te oto słowa:
>
> Czternastowersowa sygnaturka to 'troche' za duzo, Sasanko.
> Doprawdy, mozna sie zmiescic w 4 wersach i tam przekazac informacje o
> sobie.
>
> --
> Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
> O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
> piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |