« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-30 11:29:10
Temat: Sledzie z koperkiem - jak zrobic?Witam,
Wczoraj na imieninach jadlam przepyszne sledzie. Sledzie w oleju, pokrojone
na kawalki, ze spora iloscia pokrojonego koperku i ogorkiem kiszonym w
kostke. Calosc mialo smak lekko kwaskowy, no i ten wspanialy koperkowy
aromat. Na moje pytane o przepis, pani domu nie bardzo wiedziala poniewaz
zamowila te sledzie w knajpie. Nawet nie znala ich nazwy. Wobec tego mam
pytanie. Czy macie jakis pomysl w jaki sposob mozna zrobic takie sledzie?
--
***Gosia_KIKI***
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-30 11:36:30
Temat: Re: Sledzie z koperkiem - jak zrobic?> Czy macie jakis pomysl w jaki sposob mozna zrobic takie sledzie?
Śledzie najlepiej kup solone (matjasy) - wymocz w mleku lub maślance.
Tajemnica zapene twki w oleju z dużą ilością koperku świerzego - tu nie
powinno byc problemu bo możesz to zrobic sama - w odpwiednich proporcajch -
np 0,5 szklankioleju z pestek winogron lub arachidowego (polecam pestki -
neutralny) do tego ze dwa drobniutko posiekane pęczki koperku. Odstaw na
jakiś czas (np. 2-3 godziny) aby olej przeszedł aromatem. Nstepnie odcedx
olej z koperku, dodajdo niego pół peczku świerzego koperku (także siekanego
ae juz nie oniecznie drobno), do tego ogórek kiszony pokrojony wdrobną
kostkę, odrobina pieprzu i estragonu. Zalej tym śledzie pokrojone w kawałaki
(oczyszczone z mleka lub maslanki oczywiście). Myslę, że po godzinie można
szamać z bagietka np.
Nie wiem, czy wyjdzie taki sam smak (bo w knajpach do tego typu "sałatek"
dodają rózne rzeczy), możesz zaryzykować i dodać glutaminianu sodu - "DO
SMAKU" :)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-30 11:53:19
Temat: Odp: Sledzie z koperkiem - jak zrobic?No dziekuje bardzo :) Na pewno wyprobuje i podziele sie wrazeniami.
--
***Gosia_KIKI***
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |