Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Karol " <j...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Soja jest jednym z dziwieciu powaznych alergenow .
Date: Fri, 29 May 2009 21:08:10 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 57
Message-ID: <gvpirq$hds$1@inews.gazeta.pl>
References: <gvjss7$dmo$1@inews.gazeta.pl>
<8...@n...googlegroups.com>
<gvkhmg$ju2$1@inews.gazeta.pl> <gvkjsp$q5c$1@inews.gazeta.pl>
<7...@v...googlegroups.com>
<gvm2pi$qdd$1@inews.gazeta.pl> <4a2011e8$1@news.home.net.pl>
<gvp5hh$f2l$1@inews.gazeta.pl> <4a2026ae$1@news.home.net.pl>
<gvp9uo$510$1@inews.gazeta.pl> <4a203a16$1@news.home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: localhost
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1243631290 17852 172.20.26.234 (29 May 2009 21:08:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 29 May 2009 21:08:10 +0000 (UTC)
X-User: jef_f
X-Forwarded-For: 76.68.217.108
X-Remote-IP: localhost
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:257525
Ukryj nagłówki
mt <m...@m...pl> napisał(a):
> Tak poczulem sie lepiej bo naturalne procesy produkcji tofu nie roznia
> sie niczym od produkcji przemyslowej,
a jednak sie roznia. Sprawdz sobie sam:) Zreszta Ty piszesz o tofu, a ja
podalem informacje ktora dotyczy WSZYSTKICH produktow wytwarzanych na bazie
soi oraz produktow przetwarzanych, do ktorych dodaje sie soje.
Nie zapomnaj rowniez o tym, ze soja jest pokarmem dla zwierzat hodowlanych,
wiec to mieso staje sie automatycznie dodatkowym jej zrodlem dla ludzi.
W tej chwili to jest potezny biznes w ktory zainwestowal Monsato w Ameryce
Poludniowe i wiaze sie z tym wprowdzenie zywnosci transgenicznej oraz proby
przejecia monopolu nad jej produkcja przez potezne korporacje zajmujace sie
produkcja zywnosci. Ale to juz inna historia i mniej zwiazana ze zdrowiem:)
> prawda jest tez taka ze soja
> zawiera te zenskie gowniane hormony zreszta co widac bo azjaci maja male
> pisiory.
ano:)...ale problemow jest jeszcze wiecej, bowiem okazujs sie, ze Azjaci mieli
odpowiedni duzo czasu aby sie przystosowac (genetycznie) do spozywania soi, a
mieszkancy innych kontynentow niestety, NIE.
Okazuje sie bowiem, ze (cytuje, bo wole poslugiwac sie faktami, a nie fantazja:))
*3. Consideration of the differences between the UK population and those
habitually
ingesting soy (eg Japanese, Chinese), ie differences in gastric microflora,
genetic variability in metabolism and possible adaptation to soy.*
czyli okazuje sie, ze istnieja roznice w skladzie mikroflory jelitowej
pomiedzy np.mieszkancami UK (bo tam robiono badania), a Japonczykami czy
Chinczykami.
Roznice te dotycza takze przekazu genetycznego na poziomie metabolicznym.
Jest to wprawdzie dosc stwierdzenie wynikajace z opracowania naukowego z
1996 r, ale takie umieszczono w sieci, wiec je podaje.
Sa to zalecenia do dalszych badan nad przydatnoscia soi dla ludzi nie bedacych
Azjatami:
http://tinyurl.com/mw9hjh
> A prawda jest tez taka ze ja mam 39 i pol i trawie mleko, w wojsku
> wilobelkowce i dwizdkoce dziwily sie ze dorosly czlowiek moze wypic litr
> mleka na jeden raz.
Bo jestes Europejczykiem i Twoi przodkowie mieli duzo czasu aby sie do mleka
przystosowac, a Azjaci np. mleka nie trawia wlasnie z powodow genetycznych,
ale za to moga spozywac spokojnie produkty sojowe (ale te sfermentowane
wytwarzane w/g ich tradycyjnych metod produkcji).
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|