« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-21 07:59:30
Temat: Sorowka z czerwonej kapustyWczoraj naszlo mnie zebym do obiadu zjesc sorowke z czerwonej kapusty. Tylko
problem tkwi ze ona cos niesmakowala mi tak dobrze jak kiedys.
Zrobilam tak ze poszatkowalam pol glowki kapusty, sparzylam ja wrzatkiem,
dodalam jabluszka, cebulki, polaczylam majonezem (kieleckim) i....
I kapusta byla twarda i taka jakas jalowa i teraz nie wiem co ja mam robic,
gotowac ta kapuste czy co?? :((((
Justyna niepocieszona :((
--
----------------------------------------------------
-----------------
walkie -> Justyna Oracz
GG:411958
e-mail: w...@w...net.pl
j...@w...net.pl
IRC: #wroclaw
----------------------------------------------------
-----------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-21 08:18:43
Temat: Re: Sorowka z czerwonej kapustyja zawsze robie dokładnie tak jak ty - może wina kapusty ??
Użytkownik "walkie" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:ap0c31$nid$1@absinth.dialog.net.pl...
> Wczoraj naszlo mnie zebym do obiadu zjesc sorowke z czerwonej kapusty.
Tylko
> problem tkwi ze ona cos niesmakowala mi tak dobrze jak kiedys.
> Zrobilam tak ze poszatkowalam pol glowki kapusty, sparzylam ja wrzatkiem,
> dodalam jabluszka, cebulki, polaczylam majonezem (kieleckim) i....
> I kapusta byla twarda i taka jakas jalowa i teraz nie wiem co ja mam
robic,
> gotowac ta kapuste czy co?? :((((
>
> Justyna niepocieszona :((
>
> --
> ----------------------------------------------------
-----------------
> walkie -> Justyna Oracz
> GG:411958
> e-mail: w...@w...net.pl
> j...@w...net.pl
> IRC: #wroclaw
> ----------------------------------------------------
-----------------
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-21 09:26:10
Temat: Re: Sorowka z czerwonej kapusty
Użytkownik "walkie" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:ap0c31$nid$1@absinth.dialog.net.pl...
> Wczoraj naszlo mnie zebym do obiadu zjesc sorowke z czerwonej kapusty.
Tylko
> problem tkwi ze ona cos niesmakowala mi tak dobrze jak kiedys.
> Zrobilam tak ze poszatkowalam pol glowki kapusty, sparzylam ja wrzatkiem,
> dodalam jabluszka, cebulki, polaczylam majonezem (kieleckim) i....
> I kapusta byla twarda i taka jakas jalowa i teraz nie wiem co ja mam
robic,
> gotowac ta kapuste czy co?? :((((
>
> Justyna niepocieszona :((
moze powinnas ja wrzucic do osolonego wrzatku na kilka minut i nie zapomniec
potem o jej zakwaszeniu (np. sokiem z cytryny). Ja nie dodaje majonezu, ale
troche oliwy.
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-21 11:58:42
Temat: Re: Sorowka z czerwonej kapustyJa przed zrobieniem sałatki z kapusty solę ją i daję jej trochę zmięknąć
,pomaga.Surówka nie jest taka twarda.
Użytkownik "walkie" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:ap0c31$nid$1@absinth.dialog.net.pl...
> I kapusta byla twarda i taka jakas jalowa i teraz nie wiem co ja mam
robic,
> gotowac ta kapuste czy co?? :((((
>
> Justyna niepocieszona :((
>
> --
> ----------------------------------------------------
-----------------
> walkie -> Justyna Oracz
> GG:411958
> e-mail: w...@w...net.pl
> j...@w...net.pl
> IRC: #wroclaw
> ----------------------------------------------------
-----------------
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-21 22:02:44
Temat: Re: Sorowka z czerwonej kapusty
Użytkownik "walkie" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:ap0c31$nid$1@absinth.dialog.net.pl...
> Wczoraj naszlo mnie zebym do obiadu zjesc sorowke z czerwonej kapusty.
Tylko
> problem tkwi ze ona cos niesmakowala mi tak dobrze jak kiedys.
> Zrobilam tak ze poszatkowalam pol glowki kapusty, sparzylam ja wrzatkiem,
> dodalam jabluszka, cebulki, polaczylam majonezem (kieleckim) i....
> I kapusta byla twarda i taka jakas jalowa i teraz nie wiem co ja mam
robic,
> gotowac ta kapuste czy co?? :((((
>
> Justyna niepocieszona :((
>
Poszatkowaną kapustę należy zblanszować. A konkretnie wrzucić na osolony
i lekko osłodzony wrzątek, zagotować i w zależności od twardości kapusty i
grubości poszatkowania gotować na małym ogniu do1 minuty. Po odcedzeniu na
sicie obowiązkowo pokropic sokiem z cytryny (smak i barwa),
J.Siedlecki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-22 14:01:20
Temat: Re: Sorowka z czerwonej kapusty
Użytkownik "walkie" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:ap0c31$nid$1@absinth.dialog.net.pl...
> Wczoraj naszlo mnie zebym do obiadu zjesc sorowke z czerwonej kapusty.
Tylko
> problem tkwi ze ona cos niesmakowala mi tak dobrze jak kiedys.
Witam!
Ja robie tak: ( na glowke kapusty czerwonej-u mnie to na 4 osoby)
Wlewam do michy 4 lyzki oleju, sok z 1cytryny i szczypte soli wrzucam,
mieszam, az mi sie zrobi taka metna zaprawa.
Potem zas:
Szatkuje kapuche bardzo cienko lub scieram na tarce z duzymi
oczkami.Mechanicznie lub recznie.Partiami wrzucam do michy z zaprawa i
mieszam.
Potem ucieram grubo jablko, moze byc soczyste lub nie.
Dodaje do kapusty, mieszam, potem cukru troche wrzucam, jak kto lubi wrzuca
sobie cukru wiecej :))
Surowka ma superowy kolor i smak:)
P.S.Z tym cukrem to trzeba ostroznie:)))
Alla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |