« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-02 16:43:02
Temat: Sos BulonskiWitam!
Dawno nic nie pisalem.Problemy z komputerem.
Teraz mam taki temat: Sos Bulonski.
Od pewnego czasu serwuje swoim domownikom taka potrawe .Makaron z sosem
Bulonskim.Ja to tak nazywam ale czy to jest to ?Podstawa tej nazwy jest
produkt z "torebki" na ktorej pisze Sos Bulonski.
Ale jak to bywa w moim przypadku zawsze wszystko robie po swojemu.Podziele
sie swoim przepisem a "znawcy" niech mnie poprawia!
Czyli oprocz "torebki" z Sosem Bulonskim Knora biore ok.0.5 kg mielonej
wolowiny,2 papryki czerwone,puszkie pomidorow bez skorki.ok.0.5 kg
pieczarek,.ze 2 cebulki
Papryki.cebulki,pomidory i pieczarki kroje drobno i podsmarzam.Mielone
wolowe sole pieprze i na oleju podsmarzam tak ,ze wychodzi z tego "kaszka"
potem dodaje przygotowany z torebki "sos Bulonski" i przygotowane
warzywa.Dla pikantnosci dodaje przyprawy jak papryke slodka i ostra.,no i
oczywiscie czosnek miazdzony.
Tak przygotowanym sosem polewam ugotowany makaron rodzaju "swiderki".
Teraz poprawcie mnie czy to jest sos Bulonski? czy jakis moj wymusl?
Pozzdrawiam
Stanislaw z Gdanska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-02 16:47:24
Temat: Re: Sos Bulonski
Użytkownik "Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> napisał w wiadomości
news:ch7ikj$t49$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Teraz poprawcie mnie czy to jest sos Bulonski? czy jakis moj wymusl?
Tak to jest sos Buloński z Lasku Bulońskiego w Paryżu. Ewa N. jak wróci z
pracy to opisze go bardziej dokładnie
króliczek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 19:15:33
Temat: Re: Sos BulonskiUżytkownik "króliczek" <k...@o...pl>
> Użytkownik "Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl>
> > Teraz poprawcie mnie czy to jest sos Bulonski? czy jakis moj wymusl?
> Tak to jest sos Buloński z Lasku Bulońskiego w Paryżu. Ewa N. jak
wróci z
> pracy to opisze go bardziej dokładnie
Będą z ciebie jeszcze ludzie.
Smak ci się wyrabia.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
List wolny od wirusów.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.748 / Virus Database: 500 - Release Date: 04-09-01
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-05 03:18:10
Temat: Re: Sos Bulonski
Użytkownik "Stanislaw Trepczyk" <t...@n...pl> napisał w wiadomości
news:ch7ikj$t49$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Dawno nic nie pisalem.Problemy z komputerem.
> Teraz mam taki temat: Sos Bulonski.
> Od pewnego czasu serwuje swoim domownikom taka potrawe .Makaron z sosem
> Bulonskim.Ja to tak nazywam ale czy to jest to ?Podstawa tej nazwy jest
> produkt z "torebki" na ktorej pisze Sos Bulonski.
Witam,
Twój sos jest Twoim wariantem w/w sosu bolońskiego. Każdy ma swój
oczywiście. Ja robię sos z ze zwykłego mielonego, które podsmazam tak długo
az straci swoją czerwoną barwę i będzie miało postać "granulatu" [sorry ze
nie umiem tego okreslić po kucharsku - trwa to około 15 minut]. Osobno
podsmażam cebulkę - około 2/3 ilości mięsa i osobno czosnek [broń Boże nie
przypalić!!!]. Do tego dodaję oregano, czerwoną paprykę sproszkowaną, sól,
odrobinę cukru i koncentrat [na 1k mięsa 1 puszkę lub słoiczek], no i tyle.
Podlewam wodą, aby przykryła wszystko, zagotowują a potem gotuję na małym
ogniu około 2 godzin podlewając wodą w razie potrzeby no i mieszając.
Mój sos nadaje się do wekowania nawet na kilka tygodni, co zostało
wypróbowane na własnej rodzinie.
Pozdrwawiam
Toxyczna
> oczywiscie czosnek miazdzony.
> Tak przygotowanym sosem polewam ugotowany makaron rodzaju "swiderki".
> Teraz poprawcie mnie czy to jest sos Bulonski? czy jakis moj wymusl?
>
> Pozzdrawiam
> Stanislaw z Gdanska
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |